Reprezentanţii Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie au transmis, joi, că OUG adoptată de Guvern şi care prevede majorări salariale nu va duce decît la o creştere efectivă de 5% şi, în plus, adânceşte inechităţile salariale. Sindicaliştii critică dur ultimele declaraţii ale premierului referitoare la proteste.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În România, conducătorii nu trebuie să răspundă criticilor cu acţiuni bazate pe forţa fizică, nu trebuie să ameninţe, să şantajeze şi să hărţuiască la locul de muncă salariaţii care deplângd nedreptăţi, inechităţi salariale, tratament discriminatoriu, amatorismul prin care Guvernul reglementează politici publice, articole necorelate şi interpretabile, inaplicabile care au ca şi rezultat apariţia unor acte normative înşelătoare sau care produc efecte depărtate de scopul sau intenţia iniţială. Nu trebuie să îngrădească libertatea de exprimare şi de asociere, două principii fundamentale, prevăzute de Constituţie”, au transmis, joi, reprezentanţii Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie.

Aceştia afirmă că nu s-au împotrivit adoptării unei ordonanţe care să elimine inechităţile din acelaşi sistem, dar susţin că OUG adoptată de Guvern adânceşte aceste situaţii.

Evenimente

13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Depozitarul Central, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast, Evergent Investment
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Imobiliare.ro, Nordis, Meta Estate, Genesis Property

”Această ordonanţă de urgenţă, în forma în care a fost adoptată, în foarte multe situaţii adânceşte şi mai mult inechităţile salariale. În plus, majorarea de 10% reprezintă un mesaj amăgitor, majoritatea instituţiilor din administraţia centrală vor beneficia de o majorare de 5%, şi aceea în luna septembrie, raportat la salariul din decembrie 2023. În administraţia locală rezultatul va fi aproximativ acelaşi deoarece prin această ordonanţă nu se majorează şi indemnizaţiile funcţiilor de demnitate publică locală, majorarea râmând astfel ,,la mâna” factorului politic frustrat de propriul nivel de salarizare. Am oferit soluţii pentru ca salariaţii să beneficieze cu adevărat de îmbunătăţirea nivelului de trai, pentru a nu mai fi discriminaţi în raport cu alte categorii de salariaţi. Reprezentanţii Guvernului României nu au fost interesaţi, au preferat să amăgească, din nou”, au mai transmis sindicaliştii.

Aceştia îl acuză pe premierul Marcel Ciolacu de ”atac dur” la unul din principiile fundamentale al statutului democratic: protecţia salariatului în relaţia cu angajatorul, dreptul la protest şi sprijinul oferit salariatului pentru contracararea abuzurilor conducătorilor instituţiilor.

Aceştia au criticat dur declaraţiile făcute, joi, de premierul Marcel Ciolacu la începutul şedinţei de Guvern:

”Stimate domnule prim-ministru,

DA! Puteţi «,…..găsi soluţii pentru structuri de personal mai suple»

NU! nu, aveţi dreptul şă ameninţaţi slariaţii care protestează, îşi exercită acest drept deoarece statul promovează inechitatea salarială.

DA! …,«pot fi mărite apoi salariile celor care merită»

NU! nu aveţi dreptul ca să folosiţi acest şantaj deoarece noi, cei din FNSA, ştim la cine se referă politicienii când fac referire la salariaţi care ,,merită” – la cei aduşi de ei pe linie politică, plantaţi în funcţii, nicidecum la cei care pleacă la miezul nopţii din instituţii.

DA! …«ministerele restante trebuie să finalizeze reorganizarea până pe 30 iunie ca să reducem numărul bugetarilor»…., deoarece aşa aţi reglementat.

NU! nu credem că acest demers are scopul real de a flexibiliza sistemul administrativ, de fapt pregăteşte terenul pentru angajările pe linie politică după alegerile parlamentare, în care organizaţii politice vin cu tot cu bagajul de membri de partid care trebuie plantaţi în instituţii”, au mai transmis sindicaliştii.

Premierul Marcel Ciolacu a criticat, joi, protestul angajaţilor din aparatul de lucru al Guvernului, el arătând că ”sunt angajaţi care protestează susţinând că muncesc prea mult pentru 1.000 şi ceva de euro pe lună”. ”Cred că atât la Guvern, cât şi la Parlament, putem găsi soluţii pentru structuri de personal mai suple. Din economiile făcute pot fi mărite apoi salariile celor care merită”, le-a transmis şeful Executivului. El a cerut ministerelor restante să finalizeze reorganizarea până pe 30 iunie, ca să reducă numărul bugetarilor, cum s-a întâmplat în fiecare lună din acest an.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.