Şeful Serviciului Juridic din Prefectura Mehedinţi, Constantin Vintilă, şi directorul executiv al Direcţiei Cadastru din Primăria Drobeta Turnu Severin, Cătălin Iancu Preduţ, au fost reţinuţi de DNA, vineri, pentru mai multe infracţiuni, între care luare de mită şi spălare a banilor. Ei ar fi cerut şi primit bani şi ulterior suprafeţe de teren de la o persoană, pentru a face demersuri ca aceasta să intre în posesia unui teren de 5.000 de metri pătraţi. Preduţ a fost prins în flagrant când primea 30.000 de euro, în biroul lui Vintilă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul teritorial Craiova au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând din 10 iulie, a inculpaţilor Constantin Vintilă, şef al Serviciului Juridic din Prefectura Mehedinţi şi membru al Comisiei judeţene pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor, pentru luare de mită în formă continuată (2 acte materiale), spălarea banilor şi complicitate la luare de mită, şi Iancu Cătălin Preduţ, director executiv al Direcţiei Cadastru Fond Funciar din Primăria municipiului Drobeta Turnu Severin, pentru luare de mită.

Procurorii arată, în ordonanţă, că Vintilă, în calitatea menţionată, ar fi cerut şi ar fi primit o sumă de bani de la o persoană (martor), pentru a face demersurile administrative pe care le avea în atribuţie, astfel încât persoana respectivă să poată intra în posesia unui teren de 5.000 mp în intravilanul municipiului Drobeta Turnu Severin. Persoana respectivă era îndreptăţită să intre în posesia suprafeţei de teren ca moştenitor, după ce câştigase in instanţă dreptul de reconstituire.

”Concret, în schimbul banilor, inculpatul Vintilă Constantin ar fi formulat, în numele persoanei îndreptăţite, o cerere pentru punerea în posesie cu terenul de 5.000 mp şi pentru a-i facilita emiterea unei hotărâri favorabile de către Comisia de fond funciar. După ce ar fi formulat şi depus cererea menţionată, inculpatul Vintilă Constantin ar mai fi pretins, în cursul anului 2019, de la aceeaşi persoană, şi cedarea cu titlu gratuit a unei suprafeţe de 1.000 de mp pentru sine. În schimb, acesta s-ar fi angajat să asigure eliberarea efectivă a titlului de proprietate şi punerea în posesie efectivă cu terenul de 5.000 mp situat în intravilanul municipiului Drobeta Turnu Severin”, arată DNA, într-un comunicat de presă.

Ca urmare a presiunilor constante exercitate de Vintilă, în perioada mai-iunie 2020, asupra persoanei îndreptăţite, aceasta a încheiat la notar, în 9 iunie, un contract de dezmembrare a suprafeţei de 5.000 mp teren şi de vânzare-cumpărare a unei părţi de 1.000 mp de teren către Vintilă. În realitate, contractul respectiv fusese încheiat şi autentificat doar pentru a masca bucata de teren de 1.000 mp ce urma sa fie cedată funcţionarului, drept mită.

”Pentru finalizarea cu succes a procedurii administrative de reconstituire a dreptului de proprietate, şi inculpatul Preduţ Iancu Cătălin, director executiv al Direcţiei de Cadastru şi Fond Funciar din cadrul Primăriei mun. Drobeta Turnu Severin ar fi pretins de la aceeaşi persoană, în cursul anului 2019, prin intermediul inculpatului Vintilă Constantin, cedarea cu titlu gratuit a unei suprafeţe de 1.000 de mp. În perioada 1-9 iulie 2020, s-ar fi convenit ca, în locul transferării gratuite a bucăţii de teren de 1.000 mp, inculpatul Preduţ Iancu Cătălin să primească efectiv o sumă de bani în numerar – 30.000 de euro”, menţionează procurorii DNA.

În 9 iulie, pentru sprijinul acordat persoanei îndreptăţite la reconstituirea dreptului de proprietate, Preduţ ar fi primit banii pretinşi, respectiv 30.000 de euro, în biroul lui Vintilă, împrejurare în care s-a procedat la constatarea infracţiunii flagrante.

Inculpaţilor li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

Vineri, cei doi urmează să fie prezentaţi Tribunalului Dolj cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În cauză procurorii au beneficiat de sprijinul ofiţerilor de poliţie din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.