Şeful Salvamont România Sabin Cornoiu a declarat pentru News.ro, referitor la nemulţumirile faţă de noua Lege a pensiilor care nu permite ca salvamontiştii să fie încadraţi în rândul celor cu condiţii deosebite de muncă şi implicit reducerea vârstei de pensionare în cazul lor, că nu poţi să mergi la acţiuni de salvare, să mergi noaptea pe munte în condiţii grele, cu oameni care au depăşit o anumit vârstă”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Conform conducerii Salvamont România, încadrarea celor aproximativ 280 de salvatori montani angajaţi în condiţii deosebite de muncă „ar însemna un efort financiar insignifiant”. 
„Nu poţi să mergi la acţiuni de salvare, să mergi noaptea pe munte în condiţii grele, cu oameni care au depăşit o anumit vârstă, care au afecţiuni specifice acelei vârste, că puţini sunt cei ocoliţi de boli, şi să ceri să facă faţă în acţiuni de salvare din medii ostile. Imaginaţi-vă că trebuie să cerem asta unui om trecut de 60 de ani, să participe la astfel de activităţi”, a declarat marţi, pentru News.ro, şeful Salvamont România, Sabin Cornoiu.
Serviciile Salvamont abordează în activitatea lor domenii cu caracter de unicitate în sistemul de urgenţă: salvare montană şi speologică, salvări subacvatice din mediul speologic, salvări acvatice din canioane, râuri şi lacuri de munte, salvări cu elicopterul, salvări din avalanşă, căutare – salvare cu drone şi analiză imagini cu ajutorul inteligenţei artificiale.

Salvamontiştii au reclamat marţi, ”o foarte mare inechitate” în Legea pensiilor, întrucât nu beneficiază de condiţii deosebite de muncă. Ei atrag atenţia că munca lor presupune condiţii grele de lucru, efort fizic, încărcare psihică şi riscuri.

Salvamontiştii afirmă că nu există ”soluţii practice de îmbunătăţire” a muncii în mediul montan şi precizează că vor rămâne ”solidari cu toate instituţiile din sistemul de urgenţă care se simt nedreptăţite”.

Legea pensiilor a fost votată, luni, de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional. Mai multe categorii profesionale reclamă eliminarea condiţiilor deosebite de muncă din actul normativ. 

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, afirmă că persoanele care lucrează în condiţii speciale sau deosebite de muncă vor beneficia în continuare de reducerea vârstei de pensionare, prevederea legislativă urmând a fi valabilă până în 2035.
Pentru condiţiile speciale trebuie să fie expuşi la factori de risc care să le afecteze sănătatea şi securitatea în muncă pe sută la sută durata programului de lucru, la  condiţiile deosebite, 50% din această durată. Trebuie, la fel, ca românii să ştie că în majoritatea ţărilor europene, în acest moment, condiţiile speciale şi deosebite de muncă au fost reduse, în unele chiar eliminate, nu mai avem decât ţările baltice în care acestea sunt menţinute la modul la care şi noi îl avem în România, fiindcă aceasta este considerată o condiţie derogatorie de la contributivitate şi o condiţie care favorizează pensionarea anticipată”, a afirmat, luni seară, la TVR Info, Simona Bucura Oprescu. 
Bucura Oprescu a explicat, de asemenea, că pentru persoanele care lucrează în condiţii speciale sau deosebite reducerea vârstei de pensionare scade de la 13 la 10 ani pentru cei care au condiţii generale de muncă, de la 10 la 7 ani pentru condiţii deosebite de muncă. 
 
 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.