Secretarul de stat în Ministerul Mediului Gelu Puiu anunţă că se fac teste la modulele aplicaţiei informatice SUMAL, astfel încât Sistemul de Urmărire a Materialului Lemnos „să funcţioneze în parametrii optimi” începând cu sfârşitul acestei luni. Puiu a anunţat de asemenea şi actualizarea legii contravenţiilor din domeniu, în concordanţă cu noile prevederi ale Codului Silvic.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Gelu Puiu a anunţat, într-o postare pe Facebook, că se fac teste în ceea ce priveşte funcţionarea sistemului prin care se pot urmări activităţile de tăiere şi transport al materialului lemnos tăiat din pădurile României. 
„Continuăm să testăm majoritatea modulelor aplicaţiei informatice astfel încât  din 31 ianuarie totul să funcţioneze în parametri optimi. Este uşor de sesizat faptul că prin eliminarea mai multor registre şi documente, prin automatizarea fluxurilor de date care, până acum, se realizau manual, se îmbunătăţeşte semnificativ posibilitatea de urmărire a trasabilităţii lemnului, precum şi a întocmirii corecte a tuturor documentelor necesare în acest domeniu”, a transmis oficialul din Ministerul Mediului pe reţeaua socială. 
Conform acestuia, implementarea SUMAL 2.0 „va duce la îmbunătăţirea semnificativă a întregului sistem silvic şi la debirocratizarea sectorului”. 
SUMAL 2.0 dă posibilitatea ca toate marcările copacilor să se realizeze electronic în teren, iar volumele să se calculeze şi să se transmită automat în sistem. 
„Este important faptul că se elimină toate documentele de transport pe hârtie între persoanele juridice, totul se va realiza exclusiv în format digital, toate avizele şi documentele conexe se  realizează automat.  Dacă în momentul de faţă transportatorii sunt obligaţi să se prezinte la sediile judeţene ale gărzilor forestiere pentru a depune lunar avizele de transport în format tipărit, acest lucru nu va mai fi nevoie. În sistemul informatic se realizează automat transferul cantităţilor de la transportator”, mai scrie Gelu Puiu.
Acesta a anunţat de asemenea că se lucrează la modificări în ceea ce priveşte cuantumul amenzilor contravenţionale, în sensul înăspririi acestora. 
„În aceste zile, ne-am aşezat la masa discuţiilor experţi din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR), Asociaţiei Administratorilor de Păduri (AAP), Regiei Naţională a Pădurilor (RNP)  -  Romsilva, Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP), în vederea perfectării cadrul legal legat de proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 171/2010 privind constatarea şi sancţionarea contravenţiilor silvice”, a transmis secretarul de stat din Ministerul Mediului. 
El anunţă că, după implementarea SUMAL 2.0, se vor face verificări pe baza fotografiilor făcute obligatoriu tuturor mijloacelor de transport încărcate cu material lemnos, fotografii care trebuie să fie clare astfel încât să existe imagini inclusiv asupra încărcăturii, în caz contrar urmând a se aplica sancţiuni. 
„Amintesc faptul că se consideră transport ilegal de material lemnos situaţiile în care nu se pot prezenta avizele de însoţire, conform normelor în vigoare, al cărui termen de valabilitate nu a fost menţionat sau expirat sau dacă nu este însoţită de avize emise pentru fiecare mijloc de transport în parte, dacă încărcarea sau descărcarea materialelor lemnoase se face într-o altă locaţie faţă de cea raportată în SUMAL 2.0, înscrisă în avizul de însoţire. MMAP sancţionează şi tăierile ilegale de lemn din afara fondului forestier naţional , precum şi completarea incorectă a informaţiilor privind amenajamentele silvice.  Iată că reuşim să aducem clarificări şi să actualizăm legea contravenţiilor în concordanţă cu noile prevederi ale Codului Silvic şi implementarea SUMAL 2.0. Pentru contravenţiile amintite sunt prevăzute amenzi cuprinse între 500 de lei şi 30.000 de lei”, transmite Gelu Puiu.

Ministrul Mediului, Tánczos Barna, a solicitat la sfârşitul anului trecut ca termenul final asumat pentru operaţionalizarea noului SUMAL - sistemul electronic de urmărire a trasabilităţii lemnului, 1 februarie, să fie respectat. "Noul SUMAL a fost amânat de prea multe ori şi orice nouă amânare ar produce dezechilibre în sectorul silvic", a afirmat el.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.