Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) a continuat, în acest week-end, controalele demarate săptămâna trecută la cluburi, discoteci şi săli de evenimente, verificări al căror rol este cel de a impune respectarea legislaţiei privind prevenirea incendiilor în zone în care se adună un număr mare de persoane. În urma controalelor, şase cluburi au fost închise temporar, IGSU aplicând amenzi al căror cuantum depăşeşte 1,5 milioane lei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Conform datelor furnizate de IGSU, în perioada 18-20 noiembrie inspectorii de prevenire au desfăşurat acţiuni de control inopinat la 301 operatori economici din toate judeţele ţării şi în municipiul Bucureşti.
 
„Misiunile au vizat obiective cu aglomerări de persoane, iar scopul principal urmărit a fost verificarea respectării numărului maxim de utilizatori şi accesibilitatea căilor de evacuare. În urma acţiunilor de control derulate în perioada de referinţă, pentru încălcarea gravă a cerinţei de securitate la incendiu, prin depăşirea numărului maxim de utilizatori, la 6 dintre obiectivele verificate, 1 din municipiul Bucureşti, 1 din municipiul Braşov,  1 din municipiul Iaşi, 1 din municipiul Baia Mare, 1 din municipiul Deva şi 1 din judeţul Bacău, a fost aplicată amendă în valoare de 100.000 lei (ca sancţiune principală) şi sancţiunea complementară  de oprire a funcţionării pentru o perioadă de 60 de zile. Sancţiunile sunt prevăzute de Legea nr.307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor. Totodată, verificările efectuate la operatorul economic din Baia Mare au relevat faptul că acesta funcţiona fără a deţine autorizaţia de securitate la incendiu”, se arată într-un comunicat al instituţiei.
 
Alte două cluburi care funcţionează în  judeţul Sibiu şi municipiul Bucureşti au depăşit numărul de utilizatori, fără însă a fi atins pragul de 10% care să impună oprirea funcţionării. În aceste cazuri, inspectorii au aplicat amenzi  în cuantum de 50.000 lei, respectiv 30.000 lei pentru nerespectarea cerinţelor care au stat la baza emiterii autorizaţiei de securitate la incendiu.
 
La cei peste 300 de agenţi economici controlaţi au fost constatate 766 neconformităţi pe linia securităţii la incendiu, 75 dintre deficienţe fiind soluţionate pe timpul controalelor. Inspectorii au constatat la 46 de obiective controlate fie că acestea nu deţineau autorizaţia de securitate la incendiu, fie alte încălcări care ţin de exploatarea necorespunzătoare a căilor de evacuare, a mijloacelor tehnice de apărare împotriva incendiilor, inclusiv nerespectarea interdicţiei privind fumatul în spaţii publice închise.
 
Specialiştii ISU au aplicat 387 de avertismente şi 281 de amenzi, în cuantum de 1.539.000 lei. 
 
„Nu urmărim sancţionarea încălcărilor, ci constatarea modului în care sunt respectate măsurile de securitate, care să ofere un plus de siguranţă pentru fiecare dintre noi”, precizează oficialii IGSU într-un comunicat în care au făcut publice rezultatele verificărilor de săptămâna aceasta.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.