Se aude cu ecou, suntem cu toţi ascultaţi, camera telefonului şi microfonul sunt activate chiar şi când îmi închid telefonul, bateria se încălzeşte iar interceptarea se activează în momentul în care am spus cuvinte cheie precum „bombă” sau „droguri”. Sunt doar câteva dintre supoziţiile despre interceptările din România pentru care oficialii SRI au venit cu explicaţii tehnice la solicitarea News.ro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Oficiali ai SRI au explicat pentru agenţia de presă News.ro care sunt cele mai populare mituri despre interceptările telefonice şi cum funcţionează sistemele pentru ascultarea comunicaţiilor. Multe dintre supoziţiile care circulă pe piaţă au fost alimentate şi de moştenirea pe care SRI o are de la fosta Securitate dar şi de opacitatea cu care a tratat până acum Serviciul Român de Informaţii comunicarea publică.

1.      Se aude cu ecou. Sunt interceptat

Este una dintre cele mai populare supoziţii despre interceptări. Oficialii SRI au explicat pentru agenţia de presă News.ro că transmisia semnalului prin celulele GSM poate produce ecou şi mici întârzieri în transmiterea sunetului astfel că operatorii de telefonie mobilă ar trebui să investească în sisteme denumite „Acoustic Echo Cancellation” (AEC) care atenuează ecoul şi microfoniile. Sistemul AEC presupune filtrarea digitală cu ajutorul unui procesor de sunet.

„Interceptarea se face fără interferenţe în aparatul telefonic pe care îl foloseşte ţinta (persoana interceptată – n.r.), ci direct din consola operatorului de telefonie, în limita legii şi numai în baza unui mandat”, a explicat Ovidiu Marincea, purtătorul de cuvânt al SRI.

Altfel spus „serviciile” nu interceptează din aparatul telefonic, ci direct din infrastructura firmei de telefonie mobilă.

2.      Sunt ascultat în permanenţă. Suntem cu toţii interceptaţi

Un mic efort de imaginaţie ne-ar arăta ce ar presupune, câţi angajaţi, ce dimensiuni şi ce tehnică ar fi necesare pentru un serviciu care să asculte, să interpreteze şi să transforme în note de redare ce facem cu toţii în viaţa privată. Oficialii SRI explică pentru News.ro că dincolo de asta, aplicaţiile software folosite pentru începerea interceptării nu permit folosirea sistemului fără introducerea unor elemente de verificare precum numele judecătorului, numărul de înregistrare cu data mandatului şi seria telefonului interceptat.

3.      Dacă spun „bombă” sau „droguri” la telefon se activează înregistrarea

Dincolo de faptul că interceptarea ar fi ilegală fără un mandat emis de judecător şi nu s-ar putea activa fără introducerea în sistem a unor date, aplicaţiile de transformare automată a vocii în text nu sunt folosite. Aceste programe există, însă folosirea lor în serviciile secrete s-a dovedit un eşec în foarte multe dintre cazuri. Sistemele automate nu pot detecta glumele şi nici metaforele. Pe de altă parte, persoanele cu preocupări infracţionale folosesc rar termenii comuni precum „bombă” sau „droguri”.

4.      Telefonul mă interceptează ambiental inclusiv când este închis se activează microfonul şi camera

„Prin sistemul unic de interceptare aflat în posesia SRI nu se pot intercepta decât convorbirile telefonice fixe, mobile şi traficul de date, în baza unui mandat. Convorbirile ambientale se efectuează de către alte structuri specializate, tot în baza unui mandat emis de instanţa de judecată”, explică Ovidiu Marincea.

Tehnic, este posibilă interceptarea ambientală cu ajutorul telefonului. Însă este necesară instalarea unor aplicaţii de tip „troian” care să ruleze şi să transmită aceste informaţii în exterior. Cei mai mulţi antiviruşi detectează fişierele troian.

5.      Mai întâi mă ascultă apoi obţin mandat

„Ordonanţa unui procuror este valabilă 48 de ore şi se emite numai în cazul în care există suficiente alte probe directe despre o anumită infracţiune. Ulterior, se solicita mandat se la ICCJ pentru cazurile de siguranţă naţională sau de la curtea de apel teritorială pentru alte infracţiuni, unde interceptarea se efectuează de către organul de urmărire penală şi nu de SRI.

6.      Bateria se încălzeşte înseamnă că sunt interceptat

Bateria şi întreg telefonul se pot încălzi atunci când procesorul este utilizat intens sau atunci când calitatea semnalului este slabă iar telefonul îşi măreşte automat intensitatea semnalului. Se poate încălzi telefonul în cazul unei defecţiuni sau când aparatul se află la încărcat şi se foloseşte un încărcător nerecomandat de producător.

7.      Se întrerupe/sunetul este robotic

Ca şi în cazul ecoului, sunetul robotic ca al unui modem sau al unui fax apare dintr-o disfuncţionalitate a reţelei, când se trece de pe o celulă pe alta sau când semnalul se pierde. Alteori softurile pe care le folosesc dispozitivele de procesare a sunetului pot avea disfuncţionalităţi. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.