Vicepreşedintele Federaţiei Solidaritatea Sanitară, Gabriel Predică, a explicat că greva de miercuri a personalului medical, care a durat o oră, vine după două luni de proteste în care Guvernul nu a reacţionat la revendicările sindicaliştilor. Aceste revendicări au legătură cu salarizarea din sistemul de sănătate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
”Această grevă de avertisment s-a desfăşurat după mai bine de două luni de zile de proteste care au început, de fapt, în data de 1 februarie. A fost o serie de pichetări, mitinguri si marşuri. Concomitent cu aceste proteste stradale noi am demarat toate procedurile legate de declanşarea grevei de avertisment şi a grevei generale. Am notificat Guvernul cu privire la intenţia de declanşare a grevei împotriva politicii sociale şi economice a Guvernului. Este un tip de grevă introdus în urmă cu doi ani de zile, posibilitatea declanşării acestui tip de grevă. Guvernul de la momentul la care  noi l-am notificat, avea obligaţia ca în termen de 10 zile să ne invite la negocieri şi de asemenea avea obligaţia  să publice pe site-ul propriu această notificare. Din păcate nu s-a  întâmplat acest lucru şi concluzionăm că Guvernul în fapt nu  respectă el însuţi legislaţia. Prin urmare ne-am continuat acţiunile de protest, iar astăzi a avut loc greva de avertisment. Membrii noştri de sindicat şi nu numai ei, ci şi alţi angajaţi care au semnat pe listele de declanşare a grevei, de participare la grevă, au întrerupt lucrul timp de o oră, între ora 12 şi ora 13. Cam în acest punct suntem, în punctul în care Guvernul nu reacţionează. El ar fi avut această obligaţie, să ne invite la negociere”, a declarat Gabriel Predică, miercuri seară la Medika TV.
 
Revendicările sindicaşiştilor din Sănătate au legătură cu salarizarea şi sporurile primite de personalul medical.
 
”Vizavi de revendicările nostre şi ceea ce s-a întâmplat prin adoptarea celebrei ordonanţe 19/2024 prin care se majorează salariile în sistemul de sănătate, revendicărle nu sunt acoperite, iar revendicările noastre sunt conform cu aşteptările salariaţilor. Dacă veţi merge în oricare  unitate sanitară din ţară şi  veţi întreba salariaţii vizavi de gredul lor de mulţumire faţă de sistemul de salarizare, ei vor răspunde că aceste majorări salariale care vizează doar salariile de bază nu sunt suficiente pentru că nu acoperă inflaţa ultimilor doi ani şi în al doilea rînd, la fel de important, este partea de sporuri. Oamenii sunt extrem de nemulţumiţi şi noi am cerut de ani de zile ca aceste recompense, aceste sporuri pentru continuitate, pentru condiţii de muncă să le fie calculate la nivelul actualal salariilor de bază. Ordonanţa care a fost adoptată de Guvern nu rezolvă niciuna din cele două revendicări, motiv pentru care noi am continuat protestul”, a mai spus Predică.
 
Întrebat ce urmează, Gabriel Predică a explicat că la finalul acestei luni se va lua decizia, dacă va fi sau nu declanşată greva generală.
 
”La finalul acestei luni, structura colectivă de conducere a Federaţiei se va întruni şi toţi liderii sindicatelor noastre vor decide cu privire la continuarea protestelor şi declanşarea grevei generale. Noi nutrim speranţe că nu vom ajunge totuşi acolo pentru că Guvernul trebuie să conştientizeze că o grevă în sănătate este cu totul altceva faţă de o grevă bugetară”, a afirmat Predică.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.