Cancerele cerebrale ucid mai mulţi copii şi adulţi sub 40 de ani decât orice alt tip de cancer. Acestea sunt rezistente la terapiile care ucid cancerele din alte părţi ale corpului. O echipă de cercetători australieni sugerează că la acest lucru ar putea contribui caracteristicile unice ale creierului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Lichidul cefalorahidian, lichidul limpede şi incolor care protejează creierul, poate fi, de asemenea, un factor care poate face cancerele cerebrale să fie rezistente la tratament, arată cercetătorii australieni de la Institutul de cercetări medicale South Austraila Health (SAHMRI) şi Universitatea Flinders într-un studiu publicat miercuri, în revista de profil Science Advances.

Raportând modul în care se produce acest lucru, studiul arată că un medicament anti-anxietate vechi de zeci de ani poate îmbunătăţi eficienţa chimio-radioterapiei în cazul glioblastomului (GBM), cel mai frecvent şi letal cancer cerebral.

Noul studiu sugerează că lichidul cefalorahidian ar putea reduce eficacitatea tratamentului  în cazul cancerului cerebral şi identifică noi oportunităţi terapeutice.

Echipa australiană de colaborare formată din neurobiologi, neurochirurgi şi oncologi a testat efectul resursei preţioase a lichidului cefalorahidian uman asupra creşterii celulelor tumorale colectate de la 25 de pacienţi locali cu glioblastom.

Printre constatările studiului se arată că, celulele tumorale şi-au schimbat rapid identitatea şi au devenit mai rezistente la radiaţii şi la medicamentul temozolomidă, care sunt pilonii terapiei glioblastomului.

”Glioblastomul ucide în câteva luni foarte mulţi oameni care altfel sunt în formă, sănătoşi şi tineri. Aceasta este o boală oribilă, iar tratamentele disponibile nu sunt suficient de eficiente, în ciuda efectelor secundare grave”, spune profesorul Cedric Bardy, care a condus echipa de cercetare.

Noul studiu ajută la înţelegerea limitărilor chimioterapiilor actuale şi oferă noi speranţe pentru reconfigurarea unei clase de medicamente care ar putea fi adăugate la standardul de tratament.

”Acum lucrăm din greu pentru a încerca acest lucru pe pacienţi în cadrul unui studiu clinic”, a menţionat profesorul Bardy.

Investigând baza moleculară a acestor modificări, echipa a descoperit că celulele de glioblastom expuse la lichidul cefalorahidian sunt mai rezistente la feroptoză, o formă de moarte celulară indusă de terapie.

În mod important, ei au arătat că trifluoperazina, un medicament împotriva anxietăţii utilizat încă din anii 1950, ar putea resensibiliza celulele de glioblastom la ambele terapii.

De asemenea, studiul a constatat că trifluoperazina nu dăunează celulelor sănătoase ale creierului.

Echipa australiană a concluzionat că o combinaţie între trifluoperazinei şi tratamentul standard ar putea îmbunătăţi supravieţuirea pacienţilor cu glioblastom.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.