La mai puţin de două luni de la primul caz, o a doua persoană a fost infectată cu gripă aviară în Statele Unite, contaminarea sa având legătură cu o epidemie care s-a răspândit în rândul efectivelor de vaci, au anunţat miercuri autorităţile sanitare americane, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Persoana contaminată lucrează la o fermă unde virusul H5N1 a infectat vaci, în statul Michigan, din nordul ţării, potrivit Centrului pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC).

Autorităţile sanitare americane evaluează însă că riscul pentru populaţia americană rămâne "scăzut".

Evenimente

13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Depozitarul Central, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast, Evergent Investment
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Imobiliare.ro, Nordis, Meta Estate, Genesis Property

Primul caz de gripă aviară la om luată de la vaci s-a înregistrat în Texas şi a fost anunţat la 1 aprilie. La momentul respectiv, acesta era "probabil" primul caz la nivel mondial de infectare cu gripă aviară prin intermediul unei vaci, potrivit CDC.

Primul caz uman de gripă aviară în SUA a fost descoperit în 2022, în Colorado, dar a fost vorba de o infecţie prin intermediul păsărilor de curte.

În cazul persoanei infectate în Michigan, ca şi al celei din Texas, pacientul a prezentat doar simptome la nivelul ochilor, potrivit CDC.

Experţii sunt îngrijoraţi însp de numărul tot mai mare de mamifere care se infectează cu gripă aviară, chiar dacă cazurile la om rămân rare.

În prezent, nu există dovezi de transmitere de la om la om, dar oamenii de ştiinţă se tem că nivelurile ridicate de circulaţie ar putea facilita mutaţia virusului, permiţându-i acestuia să treacă de la un om la altul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.