V-aţi întrebat vreodată de ce anumite părţi ale corpului sunt mai predispuse la boli de piele decât altele? Cercetătorii spun că acest lucru se datorează faptului că unele caracteristici ale pielii variază în diferite zone ale corpului, afectând predispoziţia acestora la anumite afecţiuni.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

O echipă de la UC Davis Health, din cadrul universităţii California, a studiat în detaliu variaţiile în compoziţia pielii şi modul în care acestea pot contribui la afecţiuni precum psoriazisul şi dermatita atopică.

Compoziţia pielii este influenţată de diverşi factori, inclusiv de structura barierei cutanate, de tipurile de celule prezente şi de genele pe care acestea le exprimă.

De exemplu, pielea feţei trebuie să fie subţire şi flexibilă pentru a se adapta la expresiile faciale, în timp ce pielea de pe călcâie are nevoie de grosime şi rigiditate pentru a suporta forţa mersului şi pentru a ne proteja împotriva călcării pe obiecte.

Până de curând, nu se ştiau prea multe despre procesele celulare şi moleculare care duc la aceste diferenţe.

Acum, primul studiu realizat de cercetători în acest sens a folosit tehnici avansate, cum ar fi secvenţierea monocelulară, pentru a înţelege modul în care keratinocitele, elementele constitutive ale pielii, diferă în diferite zone ale corpului.

De asemenea, aceştia au examinat moleculele care alcătuiesc „mortarul” dintre keratinocite. Descoperirile au dezvăluit modul în care variaţiile de expresie genetică se corelează cu diferenţele de compoziţie a lipidelor şi proteinelor în diferite zone ale corpului, oferind o perspectivă asupra motivelor pentru care pielea umană  arată atât de distinct în diferite zone.

„Descoperirea noastră referitoare la faptul că diferite straturi ale pielii secretă diferiţi mediatori imuni este un exemplu al modului în care pielea este foarte specializată pentru a interacţiona cu sistemul imunitar”, afirmă Antonio Ji-Xu, cercetător la UC Davis, într-un comunicat.

Potrivit acestuia, unii oameni dezvoltă boli de piele, cum ar fi psoriazisul, atunci când există un dezechilibru în moleculele secretate de diferitele straturi ale pielii.

În mod interesant, aceste variaţii în compoziţia pielii pot explica, de asemenea, de ce anumite boli de piele sunt mai răspândite în anumite zone ale corpului.

Analizând modificările specifice ale lipidelor asociate cu diferite afecţiuni ale pielii, cercetătorii au descoperit că prin analiza lipidelor, colectate de pe o bucată de bandă adezivă aplicată pe piele, ar putea ajuta la diagnosticarea anumitor boli.

„Aceste diferenţe sunt, de asemenea, relevante pentru viitoarea proiectare a produselor de îngrijire a pielii”, adaugă Stephanie Le, rezidentă în dermatologie şi co-autor principal al studiului.

„Ele demonstrează modul în care produsele de îngrijire a pielii ar trebui să fie formulate în mod specific pentru a se potrivi cu locul special al corpului pe care vor fi aplicate”, a precizat ea.

Studiul a fost publicat în revista JCI Insight.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.