Dr. Irina Strâmbu, medic primar pneumolog la Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta din Bucureşti, a afirmat, joi seară, că, din cercetările de până acum, a rezultat că sarcoidoza – boală rară de cauză necunoscută cu manifestări multiple - s-ar părea că nu este legată de poluare, Din fericire, cei mai mulţi pacienţi nu necesită tratament.
Medicul pneumolog Irina Strâmbu a vorbit, joi seară, la Medika TV, despre simptomele sarcoidozei.
”Sunt nişte simptome destul de discrete, cele respiratorii sunt destul de discrete, ceva tuse, ceva oboseală, ceva durere toracică. Deci suficient cât să-l determine pe pacient să zică hai să-mi fac o radiografie. Când îşi face radiografia, de atunci începe drama”, a declarat Irina Strâmbu.
10 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României
Aceata a explicat că ”este un fel de reacţie inflamatorie a organismului”.
”Este boală de cauză necunoscută (…) S-a presupus multă vreme că este o boală infecţioasă, dar totuşi nu se tratează cu antibiotice, că este o bolă autoimună, dar totuşi nu este autoimunitate, nu este cu autoanticorp, deci încă mai este de studiat la înţelegerea cauzei şi mecanismelor”, a mai declatrat medicul.
Irina Strâmbu a precizat că un centru de sarcoidosă trebuie să aibă, pe lângă pneumolog care este de bază, radiolog care este indispensabil, cardiolog, nefrolog, neurolog, oftalmolog, poate chiar şi reumatolog.
Întrebată dacă boala este legată de poluare, Irina Strâmbu a afirmat: ”Sarcoidoza s-ar părea că nu este legată de poluare. Există nişte situaţii particulare care seamănă cu sarcoidoza, nu ştiu să spun dacă sunt sau nu. Expunere la metale, la beriliu, (…) tehnicienii dentari par să facă sarcoidoză mai des decât alte persoane, probabil în legătură cu expunerea lor la prafurile pe care le inhalează, cu care lucrează. Fericirea la sarcoidoza este că două treimi dintre pacienţi se vindecă spontan. Deci, după ce este o mare spaimă cu ocazia suspectării şi punerii diagnosticului, apoi majoritatea dintre ei trebuie doar monitorizaţi pentru a vedea cum lucrurile care au fost aşa alarmante dispar”.
Medicul a precizat că este necesar tratament dacă există un risc – ”riscul de dezvoltarea fibrozei pulmonare, riscul de moarte subită cardiacă, riscul de leziuni neurologice ireversibile şi pentru piele, riscul de apariţia unor modificări cosmetice, faciale, de exemplu, ireversibile. Afectarea renală este, de asemenea, o situaţie care, cu insuficienţă renală, toate acestea necesită tratament. Şi de multe ori tratamentul durează un an, doi, trei, nu se ştie cât”.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.