Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi Centrul pentru Controlul şi Prevenirea bolilor din SUA (CDC) au anunţat că urmăresc o nouă variantă, BA.2.86, ce prezintă multiple mutaţii, a virusului care provoacă COVID-19. În acelaşi timp, o altă variantă, botezată Eris, începe să capete prevalenţă în rândul infectărilor din SUA şi Europa şi se constată aparent o creştere a spitalizărilor. În aceste condiţii, este cazul să ne facem griji în legătură cu un nou val de Covid, la mai bine de trei ani şi jumătate de la apariţia acestei boli ce a adus la pandemie? Agenţia Reuters prezintă succint ce se ştie despre cele două noi subvariante ale tulpinii Omicron.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

De la sfârşitul lunii iulie au fost detectate şase cazuri din infectare cu BA.2.86 în patru ţări. Oamenii de ştiinţă sunt cu ochii pe această subvariantă, întrucât are 36 de mutaţii care o diferenţiază de varianta XBB.1.5, dominantă în prezent.

Până în prezent, nu există dovezi că BA.2.86 se răspândeşte mai repede sau provoacă o boală mai gravă decât versiunile anterioare ale Omicron, iar CDC a precizat că sfaturile sale privind protecţia împotriva COVID rămân aceleaşi.

CE ESTE NOU ÎN LEGĂTURĂ CU COVID?

Infecţiile şi spitalizările COVID au crescut în SUA, Europa şi Asia, cu mai multe cazuri în ultimele luni atribuite subvariantei EG.5 "Eris", un descendent al tuplinii Omicron care a apărut iniţial în noiembrie 2021.

CITEȘTE ȘI Covid provocat de "Eris". Ce trebuie să ştim despre noua variantă EG.5 care câştigă teren şi duce la creşterea spitalizărilor

În ultimele zile, autorităţile de sănătate publică au documentat câte un caz de BA.2.86 în Statele Unite, Marea Britanie şi Israel şi trei cazuri în Danemarca.

CITEȘTE ȘI OMS şi Statele Unite monitorizează îndeaproape o nouă variantă a coronavirusului, BA.2.86, o tulpină cu zeci de mutaţii

CE SPUN  OAMENII DE ŞTIINŢĂ DESPRE BA.2.86?

BA.2.86 derivă dintr-o "ramură anterioară" a coronavirusului, deci diferă de varianta vizată de vaccinurile actuale, a explicat dr. S. Wesley Long de la Houston Methodist Hospital. Acesta a precizat că rămâne de văzut dacă BA.2.86 va putea să concureze cu alte tulpini ale virusului sau dacă va putea scăpa mai uşor de răspunsurile imunitare ale organismului în urma unei infecţii sau vaccinări anterioare.

Însă multe ţări au redus drastic testarea pacienţilor şi eforturile lor de a analiza genomul virusurilor care provoacă noi cazuri de COVID. În această situaţie, traiectoria BA.2.86 "nu arată bine în acest moment", având în vedere viteza cu care sunt identificate noi cazuri, a declarat dr. Eric Topol, expert în genomică şi director al Institutului Scripps Research Translational din La Jolla, California.

Numeroasele sale mutaţii fac ca BA.2.86 să fie "radical diferit în structura sa" în comparaţie cu variantele anterioare, a subliniat Topol. Principala întrebare, a adăugat cercetătorul, este dacă BA.2.86 se va dovedi a fi foarte transmisibil.

NOILE VARIANTE ÎI ÎMBOLNĂVESC MAI MULT PE OAMENI?

Vizitele la serviciile de urgenţă şi spitalizările din SUA pentru COVID rămân scăzute, dar au crescut de la începutul lunii iulie, potrivit datelor de pe site-ul CDC. Cu toate acestea, până în prezent, medicii au raportat că pacienţii consultaţi în ultimele săptămâni, pe măsură ce varianta Eris s-a răspândit, nu sunt mai grav bolnavi decât cei pe care i-au tratat în timpul valurilor anterioare ale pandemiei.

O răspândire mai largă a BA.2.86 ar provoca probabil mai multe îmbolnăviri şi decese în rândul populaţiilor vulnerabile, avertizează dr. Topol.

Este prea devreme însă pentru a şti dacă BA.2.86 va provoca şi o formă mai gravă de boală.

"Pe baza dovezilor disponibile, nu ştim încă ce riscuri, dacă există, ar putea prezenta (BA.2.86) pentru sănătatea publică, dincolo de ceea ce s-a observat cu alte variante aflate în circulaţie în prezent", a declarat un purtător de cuvânt al CDC.

CE PROTECŢIE OFERĂ VACCINURILE ÎMPOTRIVA NOILOR VARIANTE?

Din cauza restrângerii pandemiei, este posibil să fi trecut un an sau mai mult de când multe persoane au fost fie infectate anterior, fie vaccinate împotriva COVID.

"Vaccinul vă va oferi în continuare o mare apărare împotriva bolii şi a decesului", spune dr. Long.

Vaccinurile de rapel actualizate pentru COVID care sunt acum în curs de dezvoltare au fost concepute pentru a viza subvarianta Omicron XBB.1.5. Moderna a declarat că datele preliminare ale testelor sale sugerează că ultima sa versiune a vaccinului este promiţătoare împotriva Eris şi a unei variante înrudite numită Fornax, care a început să circule în SUA.

La rândul său, Pfizer a declarat că vaccinul său actualizat COVID-19 a arătat o activitate neutralizantă împotriva subvariantei Eris într-un studiu efectuat pe şoareci.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.