Avocatul Cătălina Bordianu Calangiu, fondator al Casei de Avocatură Bordianu & Asociaţii, a explicat, luni seară, că malpraxisul în domeniul medical nu înseamnă orice eroare făcută de personalul unui spital sau cabinet al unei unităţi sanitare, ci numai dacă această eroare cauzează un prejudiciu pacientului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”E o practică şi o tendinţă să facem din malpraxis ceva extrem de dificil, complicat, de nepătruns. De fapt, malpraxisul reprezintă o discontinuitate în acordarea îngrijirilor medicale care a cauzat un prejudiciu şi această discontinuitate este rezultatul nerespectării unor obligaţii legale sau convenţionale. Legea 95, Legea 46/ 2003 a drepturilor pacientului ne vorbeşte despre obligaţiile şi drepturile care revin atât medicului cât şi pacientului în această relaţie socială în care intră pentru acordarea îngrijirilor medicale. Ori de câte ori se încalcă o astfel de obligaţie şi produce un prejudiciu, atunci vorbim de malpraxis. Prin urmare, nu orice eroare reprezintă malpraxis, ci numai aceea care cauzează un prejudiciu pacientului, într-o cauzalitate directă”, a declarat Cătălina Bordianu Calangiu, la Medika TV, luni seară

Întrebată ce fel de greşeli reprezintă un malpraxis, Cătălina Bordianu Calangiu a precizat că sunt două tipuri de greşeli.

Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

”Două tipuri de greşeli, greşelile de practică medicală, atunci când unt încălcate ghidurile sau standardele de practică şi greşelile de etică medicală. Greşelile de etică medicală sunt mai mult apanajul nostru ca jurişti, pentru că practica medicală şi respectarea rigorilor practicii medicale revine medicinei legale să stabilească dacă un standard a fost respectat sau nu. În schimb este mai facil pentru avocaţi să vorbească despre încălcările, obligaţiile medicilor, atunci când vine vorba de partea de etică. (...) Pentru aceste derapaje care ţin exclusiv de deontologie, vorbim de greşeli de etică medicală. Pentru cele care presupun încălcarea unui standard de bună practică, atunci vorbim de un malpraxis de practică medicală”, a subliniat Cătălina Bordianu Calangiu.

De asemenea, avocatul a fost întrebat cum sunt protejaţi medicii şi pacienţii, într-un caz de malpraxis, Cătălina Bordianu Calangiu explicând că important este avocatul.

”Dacă s-au încălcat drepturi, primul protector şi al unuia şi al altuia o să fie avocatul pe care şi-l alege, fără să pun neapărat reflectorul pe profesia de  avocat, dar din păcate, din experienţa noastră am văzut că atunci când medicul este dat în judecată, rămâne singur, în afară de asiguratorul care  în mod obligatoriu va fi chemat în garanţie de către medic, pentru că are o poliţă de asigurare valabilă, altcineva nu mai este lângă el. Pentru un pacient mai există asociaţiile de pacienţi care s-au luptat şi au câştigat multe drepturi pentru pacienţii oncologici sau cronici. (...) Pacientul se poate adresa şi instanţei civile la tribunal. Se plăteşte o taxă de 200 de lei, trebuie să partiipe la toate termenele de judecată”, a mai spus Cătălina Bordianu Calangiu.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.