Alina Dumitriu, director-executiv al Asociaţiei Sens Pozitiv a povestit, la Medika TV, cum a ajuns să înfiinţeze organizaţia care de peste 19 ani promovează drepturile omului şi susţine îmbunătăţirea calităţii vieţii persoanelor care trăiesc cu HIV şi a celor care fac parte din medii defavorizate şi au risc crescut de infectare. Totul a început în urmă cu 20 de ani, când a început să facă voluntariat la o fundaţie care lucra cu copii infectaţi. ”Văzându-le analizele mi-am dat seama că, de fapt, sunt mult mai bine decât spuneau”, a povestit Alina Dumitriu.
”Noi oferim servicii psihomedico-sociale, navigare în sistemul psiho-medicosocial pentru persoanele care trăiesc cu HIV şi pentru toate persoanele cu risc crescut de infectare. Sunt nişte grupuri, printre care persoane care consumă substanţe intravenoase în primul rând, dar nu doar. A început acum 20 de ani când eu am început să voluntariez la o fundaţie care lucra cu copiii infectaţi între 86 şi 92 în acel mare accident epidemiologic, unic în lume - au fost infectaţi în jur de 14.000 de bebeluşi şi copii mici care trăiesc acum. Vreo 10.000 dintre ei trăiescu cu HIV”, a povestit, la Medika Antidrog, Alina Dumitriu.
Aceasta ecplică că, intrând direct în legătură cu copiii şi văzându-le analizele, şi-a dat seama că nu erau atât de bolnavi cum credeau.
10 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României
”Mi-am dat seama că au lacune mari în ce priveşte patologia cu care trăiau. Deci aveau impresia că au SIDA şi nu HIV, că sunt mult mai bolnavi (…) Văzându-le analizele mi-am dat seama că de fapt sunt mult mai bine decât spuneau şi atunci am simţit nevoia să încep Sens Pozitiv. Şi am fost încurajată de un medic cu care încă colaborez”, a mai povestit Alina Dumitriu.

Ulterior, Alina Dumitriu a început să facă voluntariat şi la Asociaţia Română Anti-Sida, ARAS, iar apoi a lucrat la ei.
”Automat, făcând consiliere cu persoane care trăiesc cu HIV printre consumatorii de substanţe, că sunt la risc - ei n-au primit în ţara asta niciodată destule materiale de reducere a riscului lor - seringi, prezervative – primesc serviciile astea de la ONG-uri, foarte puţin contribuie şi statul şi atunci, da, rata de infectare în rândul lor, mai ales de când au apărut aceste substanţe noi (…) numărul de injectări zilnice a crescut la ei, seringele au rămas la fel de puţine sau poate deloc”, a mai povestit Alina Dumitriu.
Aceasta a povestit că a lucrat în zone defavorizate: ”Am lucrat în Ferentari, la Gara de Nord, când stăteau încă în canale, cele 100 - 130 persoane şi mergeam la ele în fiecare miercuri”
Sens Pozitiv promovează drepturile omului şi susţine îmbunătăţirea calităţii vieţii persoanelor care trăiesc cu HIV şi a celor care fac parte din medii defavorizate şi au risc crescut de infectare.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.