Alina Dumitriu, activist, fondator al Asociaţiei Sens Pozitiv, care a lucrat 14 ani cu Asociaţia Română Anti-Sida, a afirmat, vineri seară, că statul român nu are în prezent suficientă metadonă pentru persoanele dependente de droguri. Statisticile oficiale arată că există 19.000 de consumatori, iar România oferă metadonă la 1.300. Restul este suplinit de organizaţii neguvernamentale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”În momentul ăsta am reuşit, după ce noi activiştii cerem de 20 de ani, să se mute Agenţia Naţională Antidrog de sub Ministerul Afacelor Interne, pentru că nu toţi consumatorii de droguri sunt infractori, ori fi unii, cum sunt şi cei care nu consumă, dar nu toţi. Faptul că consum substanţe nu te face infractor dintr-o dată. Nu te încadrezi în categoria asta. Am reuşit şi acum s-a împărţit în două alte structure”, a declarat Alina Dumitru, la Medika Antidrog.

Aceasta speră ca astfel să existe pe viitor mai multă metadonă în România.

Evenimente
26 mai Energy Road - Energie la tine acasă
10 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României

”Sperăm ca în viitor să existe mai multă metadonă disponibilă la noi în ţară. În momentul ăsta nu avem. În momentrul ăsta, Asociaţia Română Anti-Sida, care este un ONG, oferă mai multă, deci oferă de 4 ori mai multă metadonă faţă de structura ANA”, a mai declarat Alina Dumitriu.

Aceasta precizează că trebuie noi locuri de tratament.

”Pentru că pe ultimele studii ale ANA, în care eu nu cred neapărat, ei spun că sunt 19.000 de consumatori. Foarte mulţi. Şi noi îi dăm metadonă la 1.300. Nu ajunge. Serviciile nu sunt conform standardelor internaţionale şi nu sunt destule. În general sunt oferite de ONG-uri”, a mai declarat Dumitriu.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.