Salvamontiştii braşoveni anunţă că, la altitudini mari, s-a depus un stat de zăpadă consistent, temperaturile sunt foarte scăzute şi suflă vântul. Ei îi sfătuiesc pe turişti să urce pe munte echipaţi corespunzător, să ţină cont de faptul că după trecerea la ora de iarnă se întunecă devreme, dar şi că fiecare 1.000 de metri urcaţi pe munte aduc o temperatură cu 6 grade mai scăzută decât în staţiuni

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Turiştii care urcă pe munte în această perioadă, vor găsi, în zonele înalte, un strat de zăpadă consistent şi temperaturi foarte scăzute, amplificate de umezeală şi vânt, informează Salvamont Poiana Braşov, pe Facebook. 
 
”În aceste condiţii, pentru o drumeţie, asiguraţi-va că purtaţi bocanci, care să va ofere aderenţa, să va protejeze zona gleznelor şi să va ofere confortul termic atât de necesar în aceste condiţii. Totodată, purtaţi haine adecvate, care să va protejeze atât de frig, cât şi de precipitaţii sau vânt. Având în vedere temperaturile atât de scăzute, din rucsac nu ar trebui să lipsească nici căciulă şi chiar o pereche de mănuşi. Ţineţi întotdeauna cont că la munte vremea este schimbătoare, iar condiţiile meteo se pot modifică radical, într-un interval foarte scurt de timp, iar urcarea în altitudine face că temperatura să scadă cu 6 grade la fiecare 1000 de metri urcaţi”, transmit salvatorii montani. 
 
Aceştia îi sfătuiesc pe turişti ca, atunci îşi planifică drumeţia
să ia în calcul o marjă faţă de timpul normal de parcurgere, deoarece deplasarea pe zăpadă este mult mai dificilă şi să ţină cont că odată cu trecerea la ora de iarnă, perioada de lumina s-a redus considerabil.
 
Cei care urcă pe munte ar mai trebui să aibă cu ei provizii de lichide, preferabil calde, păstrate în recipiente tip termos, dar şi ochelari de soare cu factor de protecţie UV sau polarizati, care protejează ochii în zilele senine, când lumina reflectată de zăpadă este puternică.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.