Salvatorii montani din judeţul Argeş atrag atenţia că în această perioadă viperele, care trăiesc în zona înaltă la peste 1800 de meri altitudine, ies la năpârlire şi depunere de ouă şi sunt greu de observat în natură. Ei recomandă turiştilor să poarte bocanci, chiar şi pe timp de vară, să verifice vizual zonele în care urmează să calce, să nu intre în vegetaţia deasă, iar în cazul în care în care sunt muşcaţi de viperă să sune la 112, să stea pe cât se poate nemişcaţi şi să ia un antihistaminic.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
”În perspectiva noului sezon de vară, pentru a evita muşcătura de viperă (în Făgăraş întâlnim vipera comuna sau Vipera berus) se recomandă portul permanent al bocancilor de munte, cu carâmb înalt, chiar dacă temperatura ambiantă este ridicata. Portul bocancilor vă va feri si de entorse ale gleznei (evitând alunecarea, chiar ale genunchilor) sau de răniri ale degetelor de la picior, prin lovirea de pietre. Nu se recomandă portul şlapilor sau al adidaşilor, care sunt sursa unui numar insemnat de accidente care ar putea fi evitate. Trebuie in permanenţă efectuat un control vizual al zonei în care urmează să păşiţi. Nu ridicaţi pietre mari decât după ce, în prealabil, aţi efectuat un control vizual dedesubt, pentru a verifica daca sunt şerpi. Dacă intraţi într-o zona cu vegetaţie înaltă care nu vă permite verificarea suprafetei solului, loviţi uşor vegetaţia cu un băţ. În ciuda renumelui, vipera comuna este un şarpe timid, care va fugi din calea dumneavoastră şi se va ascunde”, le transmit salvamontiştii argeşeni turiştilor care vor să urce pe munte. 
 
Sfatul salvatorilor este ca oamenii să nu încerce să se joace cu reptilele sau să le omoare. 
 
Aceştia au de asemenea sfaturi şi în cazul în care muşcătura de viperă – care arată precum două înţepături la distanţă de trei-patru milimetri una de cealaltă - se produce, ei subliniind că trebuie acţionat cât mai repede după muşcătură.  
 
”Anunţaţi 112 sau 0SALVAMONT şi încercaţi să aspiraţi cât mai mult din sângele prezent, prin stoarcere sau prin folosirea unei seringi tăiate care poate fi folosită ca instrument de vacuumare. Victima trebuie sa stea cat mai liniştită, să nu se mişte, pentru a evita răspândirea sângelui în corp şi să aştepte sosirea personalului calificat. Administrarea preventiva a unor antihistaminice poate întîrzia acţiunea veninului. Trebuie precizat ca decesul se poate produce la cel putin 12-24 ore de la muşcătură, dar numai daca şarpele a reuşit să administreze incărcatura totala de venin, ceea ce nu se întâmplă de obicei, deoarece omul este muşcat numai ca avertisment, ca reacţie de apărare”, mai informează Salvamont Argeş.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.