Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Andrei Baciu a afirmat că România a transpus în legislaţie decizia Uniunii Europene conform căreia certificatul de vaccinare este recunoscut doar după efectuarea dozei booster, dacă de la încheierea schemei de vaccinare completă au trecut mai mult de 270 de zile. Totodată, pe plan naţional, a fost prelungită perioada de valabilitate a certificatului, de la 30 iunie la 31 decembrie 2022.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
"Actul normativ adoptat astăzi se referă la punerea în aplicare a deciziei Uniunii Europene 1073/2021, care vizează specificaţiile tehnice de implementare a regulamentului european 963/2021. Practic, acest act transpune şi în România aplicarea acestei reglementări care va fi valabilă şi pentru celelalte state membre pentru călătorii. Vorbim aici şi de Spaţiul Economic European şi de Confederaţia Elveţiană, unde certificatul de vaccinare este recunoscut doar după efectuarea dozei de booster, dacă de la încheierea schemei de vaccinare completă au trecut mai mult de 270 de zile", a afirmat, joi, într-o conferinţă de presă, Andrei Baciu.
 
El a precizat că "acest lucru vizează numai partea de călătorii în interiorul Comunităţii Europene, nu se adresează regulilor existente şi felului în care funcţionează societatea în interiorul statelor membre, incluzând aici şi România".
 
"Tot în acest act normativ mai există o prevedere care, de fapt, se adresează cadrului naţional, prin care se prelungeşte perioada de valabilitate a certificatelor digitale europene privind COVID-19 de la 30 iunie 2022, cât este în momentul de faţă, până la 31 decembrie 2022 şi prevede eliberarea, la cerere, a unui nou certificat după fiecare doză suplimentară de vaccin efectuată. Această menţiune este în completare şi nu este în asociere cu prima chestiune pe care am explicat-o", a adăugat Baciu.
 
Potrivit acestuia, Certificatul Digital European va fi folosit în continuare în interiorul Uniunii Europene.
 
"(...) când a fost adoptat a avut o perioadă de valabilitate stabilită din prima la un an, termen care expiră pe 30 iunie 2022, şi pentru a putea a avea timpul necesar pentru a vedea şi adopta orice fel de adaptare la măsurile la situaţia epidemiologică, s-a decis prelungirea până în 31 decembrie 2022 a perioadei de valabilitate pentru certificatele pe care le folosim în România", a arătat el.
 
El a anunţat şi alte modificări.
 
"Mai există o altă prevedere importantă, şi anume faptul că persoanele eligibile pentru a primi un certificat digital de vaccinare, pentru toate dozele efectuate de către respectiva persoană, emise de către statul român sunt: cetăţenii români care au efectuat cel puţin o doză de vaccin în România, cetăţenii UE şi ai Spaţiului Economic European care au efectuat cel puţin o doză de vaccin în România, cetăţenii români şi membrii de familie ai acestora vaccinaţi în alte state terţe cu un vaccin din lista vaccinurilor acceptate de către România, persoanele cu drept de şedere legală pe teritoriul României şi membrii de familie acestora", a explicat secretarul de stat în MS.
 
Întrebat când va intra în vigoare această măsură, Raed Arafat a răspuns: "Când OUG se aprobă şi este publicată, dacă nu e termen, înseamnă că automat intră în aplicare. Regula a intrat în UE, la noi trebuie doar armonizată. Nu cred că va dura mai mult de o zi sau două până va fi aplicată".
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.