România a trimis, joi, cu un microbuz al IGSU, 20.000 de măşti de protecţie FFP2 în Lituania, în sprijinul echipajelor care intervin în lupta împotriva pandemiei generată de Covid-19.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit IGSU, 20.000 măşti de protecţie FFP2 au fost trimise, joi, către Lituania, în sprijinul echipajelor care intervin în lupta împotriva pandemiei generată de Covid-19.

”Acestea sunt parte din rezerva de contramăsuri medicale pentru epidemia de COVID-19, constituită în România, achiziţionate de către ţara noastră pe baza unui grant în valoare de 10 milioane € semnat de DSU/IGSU cu Comisia Europeană prin Direcţia Generală Protecţie Civilă şi Operaţiuni Umanitare Europene– DGECHO”, a transmis IGSU.

Transportul măştilor de protecţie este realizat cu un microbuz  al Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta (IGSU) din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

Potrivit IGSU, Decizia nr. 1313/2013/UE a Parlamentului European şi a Consiliului din 17 decembrie 2013 privind un mecanism de protecţie civilă al Uniunii stabileşte cadrul juridic de constituire a rescEU – rezerva de capacităţi a Uniunii Europene, ce vizează oferirea de asistenţă în situaţii în care capacităţile existente la nivel naţional şi cele angajate de statele membre nu sunt în măsură să asigure un răspuns eficace în caz de dezastre naturale şi provocate de om.

”Răspândirea globală a noului coronavirus 2019-nCoV, a determinat iniţierea de măsuri suplimentare la nivelul statelor membre pentru a evita escaladarea situaţiei de urgenţă în întreaga Uniune. Astfel pentru a răspunde acestor provocări, prin Decizia de punere în aplicare (UE) 2020/414 a Comisiei din 19 martie 2020, printre capacităţile rezervei rescEU a fost inclusă şi stocarea de contramăsuri medicale, de echipamente medicale de terapie intensivă şi de echipamente individuale de protecţie destinate combaterii ameninţărilor transfrontaliere grave pentru sănătate”, a transmis IGSU.

Comisia Europeană, prin Direcţia Generală Protecţie Civilă şi Operaţiuni Umanitare Europene– DGECHO, a trimis Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă o invitatie pentru a constitui în România o rezervă rescEU de contramăsuri medicale pentru epidemia de COVID-19.

Astfel, Comisia a propus alocarea unui grant direct în valoare de până la 10 milioane euro pentru constituirea unei rezerve iniţiale de contramăsuri medicale, care vor consta în primă fază în măşti de protecţie individuală şi ventilatoare medicale pentru terapie intensivă. Acestea urmează a fi achiziţionate de autorităţile române responsabile, în regim de urgenţă, în funcţie de ofertele disponibile pe piaţa internaţională şi depozitate prin grija Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă în depozitele proprii. Grantul alocat va acoperi costurile de achiziţie de echipament medical, costuri de întreţinere, inclusiv costuri de reparaţie, costuri de asigurare, costuri de personal, inclusiv de instruire a personalului la nevoie, costuri de depozitare, costurile de transport şi livrare a produselor de la depozit la beneficiari.

Aceste stocuri, constituite cu sprijinul DGECHO şi aflate în gestiunea IGSU vor fi puse la dispoziţia statelor membre (inclusiv România) şi partenere ale Mecanismului de Protecţie Civilă al Uniunii, în baza unei solicitări, în caz de ameninţare gravă la adresa sănătăţii.

În funcţie de nevoile identificate, Centrul de Coordonare a Răspunsului la Urgenţă al Comisiei Europene urmează să decidă (în contextul unor activări concomitente de către mai multe state) unde vor fi folosite echipamentele din rezerva rescEU de contramăsuri medicale pentru epidemia de COVID-19, context în care IGSU va proceda la pregătirea şi iniţierea măsurilor necesare asigurării transportului către statul afectat.

 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.