Aproximativ 1.500 de hectare de spaţiu verde mai există în Bucureşti, dar jumătate din suprafaţă nu este declarată ca fiind spaţiu verde, în documentaţiile urbanistice, susţine vicepreşedintele Eco Civica, Dan Trifu. El a explicat că nedeclararea acestor spaţii în acte reprezintă o "şmecherie” a autorităţilor, astfel încât atunci când cineva vrea să atace în instanţă un aviz dat de primărie pentru construire, se loveşte de acest lucru, că spaţiul verde din realitate nu figurează la fel şi în documentaţie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Am pornit de la 3.500 de hectare de spaţiu verde. În prezent mai avem în Bucureşti în jur de 1.500 de hectare de spaţiu verde, dintre care jumătate nu sunt declarate ca atare în documentaţiile urbanistice. Tot ce vedeţi, aceste parcuri şi zonele verzi ale blocurilor, nu sunt declarate ca atare. Este pur şi simplu o şmecherie a autorităţilor care marjează pe acest lucru şi în momentul în care vrei să opreşti ceva în instanţă te loveşti că nu figurează ca atare în documentaţia urbanistică”, a declarat duminică Dan Trifu într-o conferinţă de presă organizată la intrarea în Parcul IOR din Sectorul 3.

La conferinţă a participat şi deputatul Nicuşor Dan, care a prezentat o serie de planuri urbanistice zonale (PUZ) prin care ar urma să fie retrocedate spaţii verzi din mai multe parcuri din Capitală, zone care au fost declarate construibile, deşi nu sunt.

"Am avut o campanie electorală în care toată lumea a promis nu numai că păstrăm spaţiile verzi vechi, ci şi că o să fie altele noi. (...) Din păcate, după doi ani avem zeci de hectare de spaţii verzi ameninţate prin documentaţii pe care chiar autorităţiile le emit. Multe instituţii care au atribuţii pe protecţia spaţiilor verzi nu reacţionează şi suntem în aceeaşi situaţie în care ne regăsim de 10-15 ani, în care cetăţenii se luptă cu autoritatea în loc să colaboreze cu ei pentru a-şi păstra dreptul la o viaţă civilizată”, a declarat Nicuşor Dan.

Deputatul a atras atenţia că în Sectorul 3, în Parcurile IOR şi Brâncuşi, administraţia locală a declarat nişte zone construibile prin PUZ-urile puse în dezbatere publică, fără însă a consulta un expert, în timp ce în Sectorul 4 există o situaţie asemănătoare, 50 de hectare de spaţii verzi putând dispărea, pentru că zonele în care au fost sere au fost trecute ca zone construibile, deşi legea spune că ar trebuie trecute ca spaţii verzi după desfiinţarea serelor.

"Toată lumea a promis că Bucureştiul va răscumpăra terenurile pentru a le transforma în parcuri. Am avut un exemplu cu 5 ha din Parcul Verdi, când PMB a plătit 1.000 de euro pe metru pătrat, în condiţiile în care în PUG era deja trecut ca parc. Zona din Parcul Lumea Copiilor în PUG e trecută ca zonă construibilă. Dacă proprietarii vor veni şi vor cere să construiască aici, primăria le va da autorizaţie. (...) Dacă vrem cu adevărat spaţii verzi în Bucureşti, trebuie să avem o politică coerentă şi să dăm banii acolo unde ele chiar sunt în pericol, pentru că aici a început un fenomen de construire”, a mai spus Nicuşor Dan.

El a vorbit şi despre Registrul spaţiilor verzi, care nu a fost asumat de Primăria Capitalei, deşi este necesar. Deputatul a dat exemplu un caz din zona Timpuri Noi, unde un proprietar de teren a defrişat o zonă verde şi a construit o clădire, pentru că în documentaţie acel teren nu figura ca spaţiu verde.

Vicepreşedintele Eco Civica, Dan Trifu, a subliniat că dacă vor fi aprobate aceste PUZ-uri, atât de la Sectorul 3, cât şi de la Sectorul 4, 150 de hectare de spaţiu verde vor dispărea.

"Din ce am prezentat, 150 de ha de spaţiu verde dispar prin aceste noi documentaţii de urbanism. Imediat ce aceste documentaţii sunt aprobate, acestea vor dispărea. De când s-a instalat şi noua guvernare, am început să pierdem procesele pe nişte cauze care sunt destul de clare în a fi câştigate. Nu mai facem faţă juridic. Sunt atâtea încălcări ale legii, cum nu vă imaginaţi. Nu există documentaţie urbanistică aprobată să nu fie încălcată legislaţia. A rămas pe umerii a două ONG-uri întregul Bucureşti”, a adăugat Dan Trifu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.