Premierul Sorin Grindeanu a participat, miercuri, la acţiunea "Creştem împreună", deschiderea oficială a Lunii plantării arborilor desfăşurată într-o pădure de lângă Slobozia, judeţul Ialomiţa, unde a plantat un frasin, a jucat rolul de jurnalist şi a pus întrebări ziariştilor pe care i-a convins să planteze şi ei câte un pom.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Premierul Sorin Grindeanu a ajuns la pădurea de lângă Slobozia însoţit de ministrul Apelor şi Pădurilor, Adriana Petcu, şi consilierul său Marian Neaşcu unde a fost aştepatat de silvicutori, oficialităţi locale, precum şi de zeci de elevi ai şcolilor partenere în programele de educaţie forestieră derulate de Romsilva.

Totul era pus la punct înaintea sosirii membrilor Guvernului. Lopeţile erau frumos aranjate lângă un gard gata să fie folosite, iar puieţii de frasini aşteptau cuminţi să prindă rădăcini.

Foto: Inquam Photos / George Călin
Foto: Inquam Photos / George Călin

Deşi până  aproape de momentul sosirii premierului a plouat destul de tare, vremea s-a mai îndreptat ulterior, cel puţin ploaia nu a mai creat probleme, însă terenul pe care s-a desfăşurat  acţiunea de plantare a frasinilor era noroios şi greu acesibil. Încălţat cu ghete, Grindeanu nu s-a sfiit să intre pe teren, să pună mâna pe lopată şi să se apuce de plantat un puiet de frasin într-o groapă deja săpată.

Şi ministrul Apelor şi Pădurilor şi consilierul său, Marian Neacşu, precum şi prefectul judeţului au plantat câte un puiet,  context în care premierul şi-a amintit că înainte de 1989 astfel de acţiuni reprezentau muncă patriotică.

”Mi s-a spus că e semn de belşug în Bărăgan dacă plouă”, a afirmat Grindeanu.

Foto: Inquam Photos / George Călin
Foto: Inquam Photos / George Călin

Ministrul Pădurilor şi Apelor, Adriana Petcu, a luat cuvântul pentru a-i informa pe cei prezenţi cu privire la acţiunea ce urma să se desfăşoare. ”După 15 martie e o perioadă propice de plantare a arborilor. Împădurirea este o prioritate a Guvernului”, a spus Adriana Petcu.

Grindeanu a ţinut să vorbească despre deficitul de păduri din ţară şi a afirmat că trebuie îmbunătăţit cadrul legal împotriva defrişărilor ilegale.

”Trebuie dat un semnal şi trebuie imbunătăţit cadrul legal. Oricât am încerca şi vom îmbunătăţi acest cadru legal, fie că vorbim de extinderea Radarului Pădurilor, fie că vorbim de alte programe informatice care să acopere această zonă, nu ne putem pune în faţa drujbelor, a lăcomiei sau a iresponsabilităţii anumitor cetăţeni ai noştri. Singurul scut pe care putem să-l facem e scutul dat de oamenii legii şi de cei care aplică legea, dar nu numai, de spiritul civil pe care fiecare dintre noi trebuie să-l avem, iar ocrotirea pădurii ţine de ocrotirea vieţii noastre”, a subliniat premierul.

Foto: Inquam Photos / George Călin
Foto: Inquam Photos / George Călin

După câteva minute de declaraţii, oficialii Guvernului au pus mâna pe lopeţi şi li s-au adus copăceii ce urmau să fie plantaţi. Toţi au trecut la treabă mai puţin consilierul lui Grindeanu care ţinea drept puietul ce urma să fie băgat în pământ de prim-ministru.

”Ia uitaţi ce drept e! Vă rog să remarcaţi că e de departe cel mai drept pomişor”, a afirmat Neacşu despre frasinul pe care tocmai îl plantase premierul.

După ce şi-a dus treaba la bun sfârşit, Grindeanu şi restul oficialilor  s-au  îndreptat spre  grupul de copii de la şcolile partenere în programele de educaţie forestieră.

”Pe lângă puţinele licee cu profil silvic din ţară, nu există în curiculă ceva legat de educaţia forestieră şi atunci, împreună cu Ministerul Educaţiei, vom face un program naţional care să dureze cât mai mulţi ani şi nu doar o acţiune – cea de azi care e doar e etapă pilot pe baza căreia vom trage concluziile după care trebuie să le punem în curiculă”, a afirmat Adriana Petcu.

Din grupul de copii, premierul a remarcat o fetiţă pe nume Maia care i-a spus lui Grindeanu că ei sunt ”micii ecologişti”, acesta felicitând-o atât pe ea cât şi pe restul copiilor din grup pentru participarea la acţiunea de împădurire.

Foto: Captură
Foto: Captură

După discuţia cu micii ecologişti, premierul ar fi trebuit să plece la Bucureşti însă în drumul său spre maşină, le-a propus jurnaliştilor prezenţi să intre el în rolul lor, iar ei să planteze câte un copăcel. După câteva ”negocieri” cu presa în drum spre teren, s-a căzut la înţelegere astfel că Grindeanu a acceptat să ţină toate microfoanele jurnaliştilor şi să pună întrebări, iar aceştia să planteze puieţi de frasin şi să răspundă la chestionările venite din partea sa.

Zis şi făcut. Ajunşi la locul faptei, Grindeanu, cu mănunchiul de microfoane în mâini, a fost instruit de jurnalişti unde trebuie să stea şi cum să ţină microfoanele pentru ca sunetul să fie captat cât mai bine.

Neacşu, care de asemenea a primit câteva microfoane a spart gheaţa şi a început să adreseze întrebări reprezentanţilor presei.

Foto: Inquam Photos / George Călin
Foto: Inquam Photos / George Călin

”Cum e mai simplu, de partea asta a baricadei sau de cealaltă?”, l-a întrebat consilierul premierului pe un jurnalist şi, remarcând priceperea acestuia, el a completat ”Sunteţi recidivistă în a planta pomi”.

Unul din pomişorii plantaţi de un jurnalist a fost botezat cu prenumele premierului, lucru care a stârnit diverse cometarii, dar şi amuzamentul celor prezenţi.

”Cum îl cheamă?” a întrebat Neacşu referindu-se la puietul abia plantat, un răspuns venind prompt din partea audienţei. ”Iliescu”, a răspus cineva, moment care a generat râsete.

După ce au stabilit că pomişorul se numeşte Sorin, din public s-a auzit o altă completare. ”Sorin Blejnar”, a afirmat unul din cei care asistau la acest moment.

”Nuuu... (Este – n.r.) un stejar al finanţelor româneşti”, a afirmat consilierul lui Grindeanu, care a fost imediat corectat: ”Este un frasin”.

”Atenţie să nu-l călcaţi pe Sorin”, a fost avertizat prim-ministrul, în timp ce se îndrepta spre maşină pentru a pleca spre Bucureşti.

Premierul Sorin Grindeanu şi restul oficialilor  au stat aproximativ o oră la această acţiune.

Acţiunea "Creştem împreună" se desfăşoară până pe 15 aprilie, iar Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva are în plan, în această primăvară, regenerări pe o suprafaţă de 10.712 hectare pentru care vor fi folosiţi aproximativ 32 de milioane de puieţi. Valoarea lucrărilor din această primăvară se ridică la 42,4 milioane de lei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.