Peste o mie de reprezentanti ai comunitatii LGBT din Romania au participat, sâmbătă, la Marşul Diversităţii, din dorinţa de a-i convinge atât pe oameni, cât şi pe politicieni, să-i accepte şi să nu-i mai judece indiferent de orientarea sexuală, dar şi pentru dreptul lor de a se căsători, marşul fiind unul plin culoare, muzică şi veselie şi care s-a desfăşurat fără incidente, peste reprize de ploaie torenţială.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La ora 16.00, când cerul începea să se acopere cu nori de furtună, primii reprezentanţi ai comunităţii LGBT începeau să-şi facă apariţia în zona Arcului de Triumf, locul de unde au plecat în marş spre Piaţa Victoriei.

În ciuda vremii mohorâte, tot mai mulţi membri, dar şi simpatizaţi, ai comunităţii gay împânzeau bulevardul Kiseleff, dotaţi cu steguleţe în culorile curcubeului, umbrele şi debordând de veselie afişau pancarte cu mesaje prin care îndemnau la iubire şi înţelegere din partea oamenilor.

”Dragostea şi respectul îmi definesc familia”, ”Drepturile omului sunt pentru toţi” au fost câteva dintre mesajele afişate de cei prezenţi la manifestaţie.

Cu puţin timp înainte de ora 17.00 când era programată plecarea în marş către Piaţa Victoriei, ambasadorul Statelor Unite ale Americii, Hans Klemm, un binecunoscut susţinător al drepturilor LGBT, şi-a făcut apariţa în mulţime şi a stat preţ de câteva minute schimbând câteva cuvinte cu cei prezenţi la marş.

La scurt timp a început o ploaie torenţială care a întârziat plecarea în marş şi care i-a ţinut în loc pe participanţi preţ de 15-20 de minute, însă nici acest lucru nu i-a descurajat pe aceştia, ei aşteptând înghesuiţi şi zgribuliţi ca ploia să se oprească.

În jurul orei 17.15 oamenii au pornit spre spre Parcul Kiseleff, nu înainte ca reprezentanţi ai comunităţii LGBT să adreseze câteva mesaje.

 

”Am venit aici să cer politicienilor să nu mai folosească familia mea şi familiile altora pentru ca să justifice negarea drepturilor unor oameni. Sunt parte a unei organizaţii care crede într-o democraţie în care minoritatea nu este oprimată de majoritate”, a transmis reprezentata unei organizaţii care susţine comunitatea LGBT în aplauzele celor prezenţi.

”Coaliţia pentru familie sunt cei care vor să limiteze accesul la drepturi şi libertăţi, iar lor li s-au alăturat nişte politicieni care fie sunt homofobi, fie sunt laşi, fie sunt oportunişti”, a spus şi scriitoarea Oana Băluţă.

”Învăţaţi că greul prin care aţi trecut e arma voastră cea mai de preţ pentru că felul în care vă trăiţi gruel face diferenţa între învingători şi învinşi. Învăţaţi-vă să vă iubiţi pe voi înşivă pentru că doar aşa puteţi să iubiţi liber şi pe cieilalţi”, a fost ultimul mesaj adresat comunităţii LGBT după care cei prezenţi au dat boxele tare şi în acorduri de muzică electronică, dar şi ale unor hit-uri ale anilor `80-`90 au plecat în paşi de dans spre Parcul Kiseleff.

Acolo a fost însă destinaţia finală, ei alegând să rămână în zona parcului şi să danseze până când autorizaţia pentru desfăşurarea marşului a expirat.

Reprezentanţii minorităţilor sexuale au dansat preţ de câteva zeci de minute, au înălţat baloane colorate spre cer şi au cerut să fie acceptaţi de majoritate.

”Ţinem separate biserica de stat” şi ”Un`, doi, trei, homofobii jos cu ei”, au fost printre scandările care s-au auzit de la participanţi.

Pe lângă ambasadorul Hans Klemm au mai fost prezenţi, la Marşul Diversităţii, reprezentanţi ai ambasadei Angliei şi Irlandei de Nord, dar şi oameni care reprezintă comunităţile gay din mai multe oraşe din Europa.

Marşul a fost organizat de Asociaţia Accept care apară şi promovează drepturile LGBT (lesbiene, gay, bisexuali, persoane transgender) la nivel national, acesta aflându-se la a 13-a ediţie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.