La Complexul Integrat de Servicii Sociale pentru Adulţi "Sfântul Ioan” din Bucureşti au fost cazate aproape 400 de persoane fără adăpost în noaptea de joi spre vineri, centrul fiind deschis şi pe timpul zilei, alături de celelalte două adăposturi din subordinea Primăriei Capitalei, cel puţin în perioada următoare, cât vor fi temperaturi foarte scăzute şi va viscoli, potrivit Directorului Direcţiei Generale de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti, Cosmina Simiean-Nicolescu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La Complexul "Sfântul Ioan” din Bucureşti, la ora prânzului, persoanele fără adăpost încep să intre, una câte una, în cantină. Se aşază la mese şi aşteaptă mâncarea. În sală pluteşte un amestec de mirosuri puternice de ciorbă şi cozonac.

Oamenii se arată reticenţi faţă de camerele de filmat şi de microfoane şi nu vorbesc mult cu jurnaliştii. Sunt confuzi din pricina agitaţiei create cu ocazia vizitei primarului Capitalei, Gabriela Firea.

Cei mai mulţi dintre ei sunt bătrâni, cu haine ponosite. Unii sprijinindu-se în bastoane, alţii de perete, par de-ai locului.

"Aţi venit să ne filmaţi?”, îi întreabă ei pe jurnalişti.

Se opresc din mâncat când primarul Capitalei îşi face simţită prezenţa şi o urmăresc cu atenţie. Răspund cu jumătate de glas cu "da” când Gabriela Firea le cere să nu părăsească adăpostul, mai ales în perioada următoare, când temperaturile vor fi foarte scăzute şi va viscoli.

Pe hol, în faţa lifturilor, mai mulţi oameni care locuiesc acum în cadrul centrului se adună pentru a vedea care este cauza agitaţiei. O femeie, înfăşurată într-un halat, ţine în braţe un copil nu mai mare de trei ani. Directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti, Cosmina Simiean-Nicolescu, le atrage atenţia că este frig la parter şi le cere angajaţilor centrului să îi ducă înapoi în camerele lor pe curioşi.

După terminarea prânzului, se retrag în camerele lor sau se aşază pe canapea, pe hol, aşa cum a făcut domnul Niculae, în vârstă de 59 de ani, care spune că se află pentru a treia oară la Complexul "Sfântul Ioan” şi că acum este mulţumit de condiţii, deşi, în urmă cu ceva timp, nu i-a plăcut mâncarea şi a fost nevoit inclusiv să doarmă pe jos, probabil din cauza numărului insuficient de paturi.

Complexul va fi deschis, în perioada următoare, şi pe timpul zilei, din cauza temperaturile foarte scăzute, potrivit Directorului Direcţiei Generale de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti, Cosmina Simiean-Nicolescu, iar persoanele fără adăpost nu sunt obligate să părăsească centrul pe timpul zilei.

"Având în vedere temperaturile extrem de scăzute, adăposturile sunt deschise şi pe timpul zilei, astfel că ei nu au obligaţia, cel puţin până se înmoaie frigul, să părăsească centrul dimineaţa şi pot rămâne atât timp cât au nevoie de aceste servicii. Primesc cazare, masă, servicii de consiliere juridică, servicii de consiliere pentru adicţii în substanţe psihotrope şi asistenţă medicală primară”, a declarat directorul DGAS.

Potrivit Cosminei Simiean-Nicolescu, în noaptea de joi spre vineri au fost cazate 396 de persoane fără adăpost, capacitatea fiind de 400 de locuri, cu posibilitate de suplimentare de până la 600 de locuri, în cazul în care situaţia o impune.

La rândul său, primarul Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că sunt persoane fără adăpost care nu doresc să vină într-un astfel de centrul, deşi li se oferă mâncare, îmbrăcăminte şi medicamente, însă li s-au dus pături şi alimente.

"În total, în toate cele trei centre ale municipalităţii, numărul de locuri disponibile este de 700. Acum mai sunt libere 80. Din păcate, sunt şi 30 de persoane fără adăpost care nu doresc să vină într-un astfel de centru unde să aibă masă caldă, îmbrăcăminte, medicamente, dar sunt sub monitorizarea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială, li s-au dus pături şi alimente şi sperăm ca, până la urmă, pe parcursul zilei, văzând că vremea se înrăutăţeşte, să accepte să vină aici, pentru că sunt condiţii bune, este mâncare caldă”, a declarat Gabriela Firea.

Primarul Capitalei a precizat că, pentru persoanele fără adăpost bolnave, sunt locuri asigurate în cele 19 spitale ale municipalităţii.

Codul portocaliu de viscol, care a intrat în vigoare vineri, la ora 02.00 şi a fost emis iniţial până la ora 18.00, a fost prelungit până la ora 23.00, pentru judeţele Călăraşi, Ialomiţa, Buzău, Brăila, Constanţa, Tulcea, Galaţi şi Vrancea.

În cele opt judeţe, viscolul va continua să fie puternic, rafalele vântului vor atinge şi temporar vor depăşi 70-85 de kilometri pe oră, reducând vizibilitatea sub 50 de metri şi troienind zăpada.

Avertizarea cod portocaliu de viscol pentru Bucureşti şi judeţele Ilfov, Teleorman şi Giurgiu a fost înlocuită cu cod galben, care a fi valabil până la ora 23.00. Şi judeţele Iaşi, Neamţ, Vaslui, Bacău, Suceava, Botoşani, Covasna, Braşov, Prahova, Dâmboviţa, Argeş, Vâlcea, Olt, Dolj, Mehedinţi şi Sibiu rămân sub avertizare cod galben până la ora 23.00.

În perioada următoare, în cea mai mare parte a ţării, vremea va fi geroasă atât noaptea, cât şi ziua, iar temperaturile minime se vor situa frecvent între minus 25 şi minus 15 grade.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.