Înscrierile pentru cele 2303 posturi de poliţişti angajaţi prin încadrare directă au început luni şi candidaţii au făcut rând în faţa sediului Poliţiei Capitalei pentru a-şi preda cât mai repede dosarele, deşi mulţi dintre ei au venit nepregătiţi: cu dosarul incomplet, ori nu au ştiut de ce acte au nevoie, de unde ar fi trebuit să ia cererea de înscriere sau chiar nu au fost siguri pentru ce post să opteze.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Candidaţii s-au strâns luni, la sediul Poliţiei Capitalei, încă de la ora şapte a dimineţii - cu toate că înscrierile au început la opt şi jumătate - pentru a-şi depune dosarele de înscriere. Însoţiţi sau singuri, siguri pe ei sau confuzi, cu dosarele în mână, candidaţii din toate categoriile de vârstă au profitat de numărul mare de locuri disponibile şi şi-au depus dosarele încă din prima zi a înscrierilor.

Cei mai mulţi dintre ei nu au ştiut ce acte sunt necesare, aşa că poliţiştii însărcinaţi cu ordinea au fost tot timpul asaltaţi cu întrebări.

„Pentru rutieră e cineva?”, întreabă o femeie care se ocupă cu înregistrarea candidaţilor. Un singur tânăr din mulţime ridică mâna şi se îndreaptă spre ea. Femeia strâmbă din nas: „Nu prea cred că eşti pentru rutieră, te cam văd cu mâinile în buzunare”.

Tânărul a venit pentru a doua oară, de data asta, spune el, mai pregătit. Îi este ruşine cu rezultatele din sesiunea din mai, dar este sigur că acum se va descurca mai bine. Cât despre dosar, îl are incomplet.

Un alt candidat afirmă cu sinceritate că a aflat dimineaţă de aceste înscrieri şi că, neştiind ce acte îi sunt necesare, a luat tot ce avea acasă şi a sperat că nu trebuie nimic mai mult. A fost rapid dezamăgit de „lista lungă de acte” de care are nevoie pentru dosar.

„M-a sunat un prieten dimineaţă, la şapte şi mi-a zis "mă, vezi că se fac înscrieri astăzi, du-te şi tu" şi am luat toate actele pe care le aveam prin casă şi am venit aici. Dar nu am ştiut de existenţa acelei liste lungi de acte de pe site-ul Poliţiei...”, a spus el, dezamăgit.

Cea mai mare cerere este pentru posturile de agent ordine publică, unde sunt 140 de posturi scoase la concurs.

„Pe Ordine Publică se înghesuie ei, dar s-ar putea să-şi ia ţeapă, pentru că, dacă optează toţi aici, celelalte rămân libere. Şi atunci... pierd”, spune unul dintre poliţiştii care îi ajută pe candidaţi cu informaţii.

Tot el povesteşte că anul trecut foarte mulţi, după ce au trecut de probe şi şi-au ocupat postul, au renunţat şi au demisionat, pentru că au fost nemulţumiţi de progamul de muncă.

„Anul trecut, mulţi au demisionat pe motiv că nu le convine să lucreze de noapte. Ei au crezut că dacă lucrezi în poliţie stai la birou? Nu au ştiut că se fac şi ture de noapte? Au dat de greu şi au renunţat”, spune poliţistul.

Întrebat care probă creează dificultăţi, poliţistul este de părere că testul psihologic este cel mai greu şi îl pică cei mai mulţi dintre candidaţi.

Aceştia sunt, însă încrezători. Cei mai mulţi sunt abia ieşiţi de pe băncile liceului, cu facultatea în curs.

Cei care îşi doresc să ocupe un loc în cadrul poliţiei, trebuie să aibă înălţimea de minimum 1,65 metri, femeile şi 1,70 metri, bărbaţii. Limita maximă de vârstă nu este impusă, iar baremele probelor sportive sunt mai permisive pentru cei înaintaţi în vârstă.

În această sesiune, spre deosebire de concursurile de acelaşi tip organizate în mai, dosarele candidaţilor nu vor mai conţine copii legalizate ale documentelor şi nici cazier judiciar. De asemenea, de această dată probele sportive vor fi eliminatorii, iar rezultatele nu vor fi adăugate la media finală. Doar dacă mai mulţi candidaţi obţin medii egale, dpartajarea de va face pe baza notei obţinute la proba sportivă.

Perioada de înscriere pe posturile scoase la concurs de Poliţia Română este 3 - 7 octombrie.

Prin scoaterea celor 2303 posturi de poliţişti angajaţi prin încadrare directă, Inspectoratul General al Poliţiei Române intenţionează să reducă deficitul de personal cu care se confruntă Ministerul de Interne. Posturile scoase la concurs sunt pentru structurile de ordine publică, poliţie rutieră, poliţie transporturi şi conductori de câini.

De la începutul anului, de când a intrat în vigoare legea pensiilor speciale, care le dă angajaţilor MAI şi militarilor posibilitatea să iasă la pensie înainte de 65 de ani primind 65% din salariu, au ieşit la pensie peste 8.000 de angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne, iar instituţia se confruntă acum cu cel mai mare deficit de personal din ultimii 26 de ani.

Potrivit unei centralizări realizate de Ministerul Afacerilor Interne (MAI) la începutul lui septembrie, deficitul de personal se ridică la aproximativ 17.500 de funcţii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.