Rata de ocupare a populaţiei cu vârsta cuprinsă între 20 şi 64 de ani din România, un indicator al gradului în care populaţia este activă din punct de vedere economic, a crescut, în al treilea trimestru, la 71,3%, de la 70,7% în trimestrul anterior, şi rămâne peste ţinta fixată pentru 2020, care prevede o rată de ocupare de minimum 70%, potrivit datelor publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Statisticile privind ocuparea sunt mai slabe dacă se ia în calcul întreaga populaţie din România considerată în vârstă de muncă, cu vârsta cuprinsă între 15 şi 64 de ani.

La această categorie, gradul de ocupare a ajuns în al doilea trimestru la 66,2%, în creştere cu 0,7 puncte procentuale faţă de trimestrul anterior.

Evenimente

13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Depozitarul Central, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast, Evergent Investment
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Imobiliare.ro, Nordis, Meta Estate, Genesis Property

În al treilea trimestru al anului, populaţia activă a României era de 9,214 milioane persoane, din care 8,857 milioane erau ocupate şi 357.000 erau şomeri.

Din categoria celor care lucrau, 6,566 milioane de persoane aveau statutul de salariaţi, iar 2,29 milioane de persoane erau patroni, lucrători pe cont propriu, lucrători familiali neremuneraţi şi membri ai unei societăţi agricole sau ai unei cooperative neagricole.

Pe categorii de vârstă, există diferenţe mari în privinţa ratei de ocupare. Indicatorul înregistra cel mai înalt nivel la categoria de vîrstă 25-54 de ani, cu o rată de ocupare de 81,9%, în timp ce 47,9% dintre românii cu vârsta cuprinsă între 55 şi 64 de ani erau activi pe piaţa muncii.  

Rata de ocupare a tinerilor cu vârste cuprinse între 15 şi 24 de ani a fost de 26%, iar cea mai mică rată de ocupare, de 9,2%, era în rândul persoanelor cu vârsta de cel puţin 65 de ani, potrivit datelor INS.

Totodată, rata şomajului în trimestrul al treilea a fost de 3,9%, în scădere cu 0,2 puncte procentuale faţă de cea înregistrată în trimestrul anterior. 

În 2017, rata de ocupare medie a populaţiei cu vârsta cuprinsă între 20 şi 64 de ani din România a crescut la 68,8%, de la 66,3% în anul precedent.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.