Pacienţii Secţiei de Psihiatrie Cronici pentru Adulţi de la Gura Văii trăiesc în condiţii "degradante, inumane şi dezumanizante", într-o zonă dezolantă, fără acces la exterior şi fără posibilităţi de petrecere a timpului liber, bolnavilor fiindu-se interzis chiar să asculte muzică pe motiv că medicul psihiatru este deranjat şi nu se poate concentra, relevă un raport al Centrului de Resurse Juridice. Pe de altă parte, Spitalul Judeţean de Urgenţă Drobeta Turnu Severin respinge acuzaţiile şi susţine că există sală de mese, depozit de lenjerie curată, două cluburi şi sală de gimnastică medicală.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Raportul a fost întocmit de către o echipă a Centrului de Resurse Juridice, în urma unei vizite făcute în luna martie, în două rânduri, la Secţia de Psihiatrie Cronici pentru Adulţi de la Gura Văii, o secţie exterioară a Spitalului Judeţean de Urgenţă Drobeta Turnu Severin, având o capacitate de 50 de locuri.

Potrivit raportului, Secţia este amplasată într-o zonă limitrofă a comunei Gura Văii, lângă o clădire rămasă în paragină, înconjurată de gunoaie şi este împrejmuită de un gard înalt metallic, paza fiind asigurată de o firmă privată. Saloanele şi băile clădirii compuse din parter, două etaje şi un pod se află într-o stare accentuată de degradare, iar în curte se aflau depozitate mai multe paturi din metal, fără spaţii de recreere sau de ocupare a timpului liber pentru pacienţi. Temperatura în saloane era scăzută chiar dacă afară se înregistrau 14 grade, cei mai mulţi pacienţi fiind în paturi îmbrăcaţi şi acoperiţi cu pături.

Foto: Centrul de Resurse Juridice
Foto: Centrul de Resurse Juridice

Cinci pacienţi se uitau la televizorul montat pe un perete, într-o cutie de lemn, camera intitulată club având doar câteva scaune de plastic, acest televizor fiind, conform sursei citate, singura posibilitate de petrecere a timpului pe care o au la dispoziţie pacienţii secţiei psihiatrie cronici Gura Văii.

"Al doilea club este o sală goală în care sunt dispuse, de-a lungul pereţilor, o bancă de lemn (o bancă de exterior) şi un ansamblu unitar de câteva scaune (specifice metroului sau staţiilor de aşteptare), Nu există nicio altă dotare. Personalul secţiei a declarat că ar exista posibilitatea ca, uneori, să pună muzică în club, însă medicul psihiatru interzice acest lucru pe perioada programului dânsului (08:00 - 15:00) deoarece sunetele şi zgomotele îl deranjează, iar dânsul are de realizat muncă de birou, trebuie să completeze foi de observaţii iar gălăgia nu îi permite să se concentreze“, se arată în raportul CRJ.

Foto: Centrul de Resurse Juridice
Foto: Centrul de Resurse Juridice

Acelaşi document relevă că personalul medical de specialitate a repetat echipei că pacienţii pentru care CRJ solicită locuinţe protejate şi acces la servicii pentru o viaţă independentă sunt, de fapt, persoane cu “retard mental”, motiv pentru care este indicat ca acestea să rămână internate în spital pe toată perioada vieţii lor. De altfel, conform declaraţiilor angajaţilor, pe cei mai mulţi dintre pacienţi îi cunosc de la vârsta de 3 ani, când erau instituţionalizaţi în orfelinatul din Vânjuleţ.

CRJ atrage atenţia că instituţionalizarea pe motiv de lipsă de locuri în servicii specializate în comunitate constituie privare ilegală de libertate şi implicit o gravă încălcare a drepturilor omului, iar lipsa de reprezentare a persoanelor cu dizabilităţi intelectuale şi cu probleme de sănătate mintală este de asemenea o chestiune care restricţionează accesul la justiţie al persoanelor cu dizabilităţi închise în această secţie.

Potrivit CRJ, serviciile de suport destinate persoanelor cu dizabilităţi intelectuale şi cu probleme de sănătate mintală presupun implicit atât accesul la viaţa în comunitate, dezvoltare personală şi viaţă demnă, cât şi furnizarea terapiilor psihiatrice adecvate.

Echipa CRJ menţionează că nu există cameră de izolare sau contenţionare, dar suspectează că personalul medical abuzează de medicaţie psihotropă pentru pacienţi. Astfel, asistenta medicală a declarat că, în cazul în care manifestă un comportament agitat, pacienţii primesc o fiolă de Diazepam şi o fiolă de Haloperidol de 3 ori pe zi, astfel că nu mai este nevoie de contenţionarea fizică.

În privinţa deceselor, CRJ a constatat că nu există o evidenţă separată a acestora şi nu i-au putut fi furnizate datele pacienţilor şi cauzele deceselor, toate fişele pacienţilor decedaţi fiind arhivate la Spitalul de Psihiatrie Mehedinţi, inclusiv certificatele constatoare ale deceselor.

Referitor la condiţiile de viaţă ale pacienţilor, echipa CRJ a constatat că zona unde se află clădirea este izolată, dezolantă şi insalubră, secţia fiind organizată într-un bloc părăsit care a fost utilizat ca bloc de locuinţe pentru militarii genişti în urmă cu multe decenii. Accesul final spre secţia de psihiatrie se face prin traversarea unui pod metallic precar, îngust, lung de aproximativ 20 de metri, pod ce traversează o vale insalubră. Blocul din imediata vecinătate a secţiei (un bloc-pereche) este în ruină. În apropiere există alte locuri/locuinţe care compun o mică colonie mărginaşă a localităţii Gura Văii (în trecut a fost colonie pentru muncitori).

Foto: Centrul de Resurse Juridice
Foto: Centrul de Resurse Juridice

Încălzirea este asigurată de o centrală pe motorină/păcură, iar apa caldă este asigurată de boilere electrice. De asemenea, potrivit echipei CRJ, în unele saloane, chiuvetele sunbt nefuncţionale, iar unele paturi sunt într-o stare avansată de degradare şi nu sunt utilizate, însă nu au fost scoase din saloane.

"Condiţiile de viaţă sunt primitive şi degradante. Astfel, saloanele sunt pavate cu ciment sau cu ciment acoperit cu linoleum, în unele saloane acesta fiind degradat, ferestrele, paturile metalice chiuvetele fiind degradate, ruginite şi murdare. De asemenea, nu există nicio altă dotare în saloane (scaune, mese, dulapuri), atmosfera fiind “cazonă, austeră”, iar pacienţii nu au posibilitatea să îşi ţină în saloane obiecte personale.

La etajul al doilea, aflat într-o stare mai avansată de degradare decât primul etaj, sunt internaţi, în general, pacienţii cu patologie severă (în mod special persoanele diagnosticate cu diferite grade de retard intelectual, cu incontinenţă.

Echipa CRJ a mai constatat că pacienţii nu au haine personale, majoritatea poartă aceleaşi haine timp de o săptămână, nu folosesc pijamele, ci dorm în aceleaşi haine pe care le poartă peste zi, timp de o săptămână.

Fiecare etaj are un grup sanitar cu câte 3 wc-uri turceşti, degradate şi ruginite şi trei locuri de spălare, iar ţevile, gresia şi robineţii sunt degradate, ruginite şi avariate. Pacienţii fac baie o dată pe săptămână, moment la care li se schimbă şi hainele, desi unii dintre aceştia au nevoie de baie zilnică având în vedere problemele fiziologice.

Foto: Centrul de Resurse Juridice
Foto: Centrul de Resurse Juridice

Membrii echipei CRJ au constatat grave nereguli şi în timpul servirii mesei de prânz, în ceea ce priveşte modul în care este servită mâncarea, dar şi în privinţa locului de servire. Totodată, în zona secţiei de psihiatrie cronici Gura Văii nu există semnal de telefonie mobilă şi nu există posibilitatea ca intimitatea, demnitatea, viaţa privată a pacienţilor să fie respectată.

În secţia de psihiatrie cronici Gura Văii sunt internaţi, pe perioadă nedeterminată, 50 de pacienţi. Conform declaraţiilor personalului secţiei, aproximativ 30 dintre pacienţii internaţi sunt diagnosticaţi cu diferite forme/grade de retard intelectual/debilitate mentală, iar doi pacienţi au deficienţe de vedere, însă pentru aceştia nu există personal de specialitate sau accesibilizare specifică.

Secţia dispune de un medic specialist psihiatru şi un medic primar medicină de familie, dar nu are angajat asistent social, psiholog, eroterapeut sau terapeut occupational, în situaţii de urgenţă fiind apelat serviciul de urgenţă 112. De asemenea, în fiecare zi de miercuri, o maşină din partea spitalului Judeţean de Urgenţă Drobeta Turnu Severin este alocată pentru a deplasa pacienţi cu diferite probleme la diferite consultaţii medicale în oraşul Drobeta Turnu Severin.

Singura intervenţie furnizată este intervenţia psihiatrică medicamentoasă. Secţia nu dispune de încăperi, personal sau dotări pentru furnizarea de programe şi intervenţii alternative sau complementare intervenţiei psihiatrice medicamentoase sau activităţi de petrecere a timpului liber.

Pacienţii sunt internaţi pe durată nedeterminată şi nu au posibilitatea să părăsească unitatea. Medicul psihiatru al secţiei declară că nu există motive pentru care pacienţii să părăsească secţia şi nici nu este necesară declanşarea procedurii internării nevoluntare.

"Apreciem că secţia de psihiatrie cronici Gura Văii este un depozit de fiinţe umane cu condiţii de viaţă inumane şi degradante, iar drepturile la sănătate, viaţă privată, condiţii decente de viaţă, libertate ale pacienţilor sunt încălcate, aceştia fiind supuşi unor condiţii şi tratamente degradante şi inumane. Lipsa de conştientizare şi îngrijorare a personalului cu privire la această stare de fapt este un indicator ce sugerează o înrădăcinare, în mentalul colectiv, a convingerii că persoanele cu dizabilităţi mentale sau intelectuale sunt rebuturi umane şi sociale, o povară inutilă pentru societate, fiinţe care nu merită investiţie de resurse, nu merită atenţia, respectul, iubirea sau preţuirea societăţii”, se arată în raportul citat.

CRJ consideră că potenţialul rezidual al persoanelor internate în secţia de psihiatrie cronici Gura Văii este neutilizat, lăsat sa se dizolve progresiv, urmare a unui proces de abrutizare datorat atât condiţiilor de viaţă degradante, cât şi abuzului de substanţe psihotrope, a lipsei de valorizare sau respectare ca fiinţe umane, a absenţei contactului cu comunitate, a lipsei de posibilităţi de a petrece timpul liber, a lipsei complete de activităţi de recuperare, reabilitare, terapie ocupaţională, suport psihologic.

Foto: Centrul de Resurse Juridice
Foto: Centrul de Resurse Juridice

"Atragem atenţia asupra riscului sever de deprofesionalizare, abrutizare şi dezumanizare şi a personalului care lucrează în atare condiţii. Locaţia izolată, accesul relativ dificil, lipsa de semnal de telefonie mobilă, interdicţia de a părăsi secţia reprezintă factori ce decuplează sever pacienţii de societate şi comunitate, aceştia neavând posibilitatea efectivă de a trăi conectaţi la realitatea socială, neputând accesa (însoţiţi sau neînsoţiţi, în scop recreativ sau educativ) comunitatea", conchide raportul CRJ.

Pe de altă parte, Spitalul Judeţean de Urgenţă Drobeta Turnu Severin respinge, într-un comunicat de presă, acuzaţiile CRJ şi susţine că la Secţia Psihiatrie Cronici pentru Adulţi de la Gura Văii există sală de mese, depozit de lenjerie curată, două cluburi şi sală de gimnastică medicală, iar fiecare etaj este prevăzut cu grupuri sanitare - duşuri, WC-uri şi lavoare pentru pacienţi.

De asemenea,conducerea spitalului menţionează că în secţia respectivă pacienţilor li se acordă tratament medicamentos prescris de către medicul psihiatru cu respectarea tuturor protocoalelor şi ghidurilor terapeutice elbaorate de Ministerul Sănătăţii, în funcţie de diagnosticul fiecărui pacient.

Pe perioada internării, pacienţilor nu li se îngrădeşte dreptul de a părăsi incinta secţiei, însă sunt însoţiţi de personalul medical, dat fiind comportamentul imprevizibil, cu acordul medicului curant. Potrivit conducerii spitalului, pacineţii dispun de două cluburi dotate cu televizor, CD-player audio, jocuri - table, remi, cărţi de joc, precum şi o sală dotată cu aparatură pentru gimnastică medicală, iar în afara secţiei curtea cu spaţii verzi.

Unitatea spitalicească asigură ăîn permanenţă apă caldă şi căldură, pentru ca pacineţii să dispună de "condiţii optime de igienă şi confort termic", precizează sursa citată.

Totodată, SJU menţionează că pacienţilor li se asigură igiena personală zilnică  sau ori de câte ori se impune şi nu s-au înregistrat cazuri de infecţii nosocomiale.

Conducerea spitalului mai precizează că orice încercare de a înfrumuseţa mediul ambiant "a fost sortită eşecului", ca urmare a comportamentului imprevizibil distructiv şi cu grad ridicat de periculozitate al pacienţilor.

De asemenea, SJU informează că secţia respectivă este propusă pentru reabilitare cu fonduri europene şi că în anii 2015 -m 2016 au fost făcute investiţii în centrala termică şi pentru reparaţii.

Problemele spicuite în acest raport de monitorizare a secţiei noastre nu sunt legate de nerespectarea actului medical propriu-zis sau de lipsa asigurării unui ajutor medical calificat, cele mai multe informaţii fiind scoase din context", precizează conducerea spitalului în comunicatul citat.

Sursa citată consideră că pacienţii din Secţia de psihiatrie sunt trataţi fără discriminare, în condiţii de viaţă decente, instituţia fiind implicată în permanenţă  în îmbunătăţirea calităţii serviciilor..

"Pacienţii noştri sunt trataţi ca oameni de către oameni", se mai arată în comunicatul citat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.