Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, sâmbătă, că sunt foarte multe proiecte în derulare în minister, printre care modernizarea şi dotarea cabinetelor medicilor de familie, construirea de spitale regionale sau controlul infecţiilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Rafila s-a referit, sâmbătă, la Oradea, la o Hotărâre de Guvern pentru controlul infecţiilor asociate asistenţei medicale şi infecţiilor produse de bacteriile multirezistente, după ce a fost întrebat, într-o conferinţă de presă, despre proiectele Ministerului Sănătăţii.

”Avem foarte multe proiecte, vă dau numai câteva exemple. Tocmai am finalizat hotărârea de Guvern referitoare la normele de aplicare a cadrului strategic privind controlul infecţiilor asociate asistenţei medicale şi infecţiilor produse de bacteriile multirezistente, o temă foarte sensibilă. Avem o strategie pe care am reuşit să o facem în cadrul unui proiect cu finanţare din partea Guvernului Finlandei şi cum hotărârea de guvern care aprobă această strategie este în linie dreaptă, evident, toate proiectele de investiţii ne interesează, nu mă refer doar la spitale”, a declarat Rafila.

Alexandru Rafila a adpugat că aproape 3.000 de cabinete ale medicilor de familie vor fi reabilitate şi dotate.

”În această lună vom începe să semnăm ceea ce cred că multă lume aşteaptă, contractele de finanţare pentru cabinetele de medicină de familie. Avem aproape 3.000 de contracte de semnat pentru reabilitarea şi dotarea cabinetelor de medicină de familie, alături de celelalte două componente care sunt mature în momentul de faţă, sunt semnate contractele, mă refer aici la partea legată de ambulatoriile de specialitate şi în curând şi pentru unităţile sau structurile din spitale care se ocupă de controlul infecţiilor”, a declarat Rafila.

Ministrul Sănătăţii a făcut referire şi la alte proiecte ale ministerului, afirmând că toate acestea trebuie continuate.

”Toate proiectele trebuie continuate, avem multe în PNRR, avem spitale regionale, avem controlul infecţiilor, multe alte lucruri care ţin de îmbunătăţirea managementului unităţilor medicale spitaliceşti care să permită pe de-o parte responsabilizarea managerilor. Să nu uităm că marea majoritate a spitalelor din ţară nu sunt în subordinea Ministerului Sănătăţii şi sunt în subordinea autorităţilor locale”, a mai afirmat Rafila. 

Potrivit ministrului, diferenţele care există în acordarea serviciilor medicale ţin de cele mai multe ori de manager.

”Ei trebuie responsabilizaţi, au cadru legal, au resursele financiare. Şi vă dau un simplu exemplu, care ţine de mâncarea pacienţilor, dacă înainte aceste cheltuieli erau incluse în finanţarea de la Casa de Asigurări de Sănătate, în momentul de faţă, nu numai că am dublat suma de la 11 lei la 22 de lei şi ea poate fi suplimentată până la 33 de lei, în funcţie de tipul de regim alimentar. Cred că există premise, şi primesc direct această sumă de la Ministerul Sănătăţii, prin transfer către Fondul naţional de asigurări de sănătate, pentru pacienţii din România. Îmi pare bine că nu departe de dumneavoastră, tot în Transilvania, la Sighişoara se desfăşoară o activitate în care se discută şi se dau exemple de bune practică în ceea ce priveşte asigurarea mesei în spitale. Noi avem condiţiile legale, stabilite, dar chestiunile care ţin de responsabilitate individuală, de educaţie, trebuie luate în considerare şi cred că pacienţii din România au şansa să beneficieze şi de condiţii mai bune în această zonă”, a mai precizat Alexandru Rafila.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.