Ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila a declarat, la evenimentul care a dat startul lunii roz, luna luptei împotriva cancerului la sân, că vom avea programe la nivel naţional pentru cancerul de col uterin şi programe naţionale pentru screeningul cancerului de sân. Butonul pentru iluminarea în roz a clădirii alese pentru anul acesta, Casa Miţa Biciclista, a fost apăsat de Simona Halep.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cea de-a 23 ediţie a evenimentului de iluminare în roz a unei clădiri simbolice pentru a marca lupta împotriva cancerului la sân a avut loc anul acesta sub sloganul "Rozul renaşte de 23 de ani pentru sănătatea femeii". Simona Halep a fost invitata de onoare a evenimentului, fiind şi cea care a apăsat butonul iluminării în roz. A fost prezent şi Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, la evenimentul organizat de Fundaţia Renaşterea cu susţinerea Fundaţiei Superbet.

“Vom avea programe la nivel naţional pentru cancerul de col uterin, vom avea programe naţionale pentru screeningul cancerului de sân. Toate femeile din România sau marea lor majoritate trebuie să beneficieze şi să poată face screening atât pentru cancerul de sân, cât şi de col”, a declarat Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii.

Mihaela Geoană, fondatoarea şi preşedinta Fundaţiei Renaşterea a explicat alegerea Casei Miţa Biciclista pentru evenimentul de anul acesta: “Este o casă construită în 1908, care a renăscut în urmă cu mai puţin de un an. Aceasta deschide seria imobilelor iluminate în roz în semn de susţinere a cauzei noastre, este vorba de clădiri din Bucureşti şi primăria Paşcani”.

Ambasadorul Fundaţiei Renaşterea, Andreea Esca, a amintit că, în fiecare an, la 1 octombrie, peste 70 de ţări de pe întreg globul sărbătoresc Ziua mondială de luptă împotriva cancerului de sân, adăugând că în toţi aceşti ani Fundaţia Renaşterea a devenit, alături de parteneri din presă, o "portavoce" a mesajului transmis tuturor femeilor şi nu numai: "Prevenţia salvează vieţi".

Şi tenismena Simona Halep, invitată de onoare la ediţia din acest an, a ţinut şi sublinieze importanţa prevenţiei.

“Le rog pe femei să meargă anual la controale. Sănătatea e cea mai importantă, ştiu foarte bine”, a spus sportiva, aplaudată de pacienţii şi supravieţuitoare ale acestei boli despre care vorbim în această seară”, a spus ea.

Din 2001, de când România s-a alăturat Iniţiativei Mondiale de Iluminare în Roz ca simbol al luptei împotriva cancerului de sân, în fiecare an, la 1 octombrie, clădiri reprezentative din Bucureşti şi din alte oraşe ale ţării capătă această culoare pe durata lunii octombrie. Organizatorii îşi propun să atragă atenţia femeilor asupra importanţei controalelor periodice şi asupra unui stil de viaţă sănătos în prevenirea acestui tip de cancer.

“Cancerul de sân reprezintă o provocare globală pentru sănătate, afectând milioane de vieţi în fiecare an. În România, la fel ca în multe alte ţări, impactul acestei boli este semnificativ. Detectarea precoce şi conştientizarea sunt vitale pentru salvarea vieţilor, iar iniţiativele precum cea a Fundaţiei Renaşterea, care promovează aceste aspecte, sunt vitale”, a punctat şi Augusta Dragic, preşedinta Fundaţiei Superbet, care de patru ani încoace este partenerul principal al Fundaţiei Renaşterea în această iniţiativă.

Potrivit celor mai recente studii, în România sunt diagnosticate cu cancer mamar aproape 9.700 de femei la nivel naţional, iar numărul deceselor ajunge la 3.209. Peste jumătate din pacientele cu cancer din România (58,4%) sunt diagnosticate abia în stadiile III şi IV, comparativ cu statele europene, unde 70-80% din cazurile noi de cancer sunt depistate în stadiile incipiente ale bolii (0, I şi II). În cazul cancerului de col uterin, peste 1.800 de femei mor an de an în România şi aproape 3.400 sunt diagnosticate cu această boală. Incidenţa este de 2,5 ori mai mare decât media UE-27, iar rata mortalităţii este de peste patru ori mai mare.

Cifrele pot fi ameliorate cu până la 80% prin programe de screening, însă în România atât depistarea timpurie, cât şi prevenţia rȃmȃn la un nivel foarte redus, în special în rândul grupurilor vulnerabile.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.