Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, afirmă că duminică după amiază, pompierii merg din casă în casă la localnicii din Roşia Montană pentru a le explica celor care au refuzat să se autoevacueze preventiv care este pericolul şi cum să acţioneze în situaţia în care primesc un mesaj prin care li se cere evacuarea imediată.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
„În conformitate cu ce a spus expertul care a verificat surparea care este la coronamentul barajului, da, există risc şi ar trebui să rămână evacuaţi până se evacuează apa cel puţin la cinci metri sub nivelul actual. Noi am emis mai multe mesaje Ro-Alert. S-a explicat populaţiei care e riscul dacă se întâmplă ceva brusc şi că nu vor putea să se evacueze la timp, nu vom putea să-i ajutăm, aşa că recomandarea este să se evacueze, să rămână unde sunt evacuaţi în următoarele două zile, până ajungem la nivelul pe care l-a recomandat expertul în baraje, ulterior se va vedea care este soluţia pe termen lung. Colegii de la pompieri, de la poliţie, de la jandarmi merg din casă în casă şi încearcă din nou să convingă oamenii că trebuie să se evacueze preventiv şi explică, dacă nu se evacuează, cum să se comporte dacă se dă un mesaj prin care se cere evacuarea imediată”, mai afirmat Raed Arafat duminică după amiază, într-o intervenţie telefonică la Antena 3. 
 
El a făcut apel la populaţia din zonă să asculte recomandările autorităţilor şi pe ale salvatorilor aflaţi la faţa locului, subliniind că este posibil ca aceştia să vină „cu recomandări suplimentare către populaţie”. 
 
Raed Arafat a precizat că de când au fost puse în funcţiune motopompele care scot apa din baraj nu există informaţii conform cărora apa evacuată să fi inundat locuinţe. 
 
Potrivit şefului DSU, la Roşia Montană au fost duse, pe lângă cele două motopompe de mare capacitate care se află în administrarea ISU Alba, patru motopompe au fost duse în zonă din judeţele limitrofe.
 
La faţa locului se află peste 70 de pompieri, aproximativ 60 de jandarmi şi 16 poliţişti, a precizat Arafat.
 
Autorităţile din judeţul Alba au emis, în noaptea de sâmbătă spre duminică, mesaje Ro-Alert prin care solicită populaţiei din avalul barajului Lacului Piscicol Tăul Mare să părăsească zona, după ce s-a constatat o avarie la golirea de fund a barajului. 
 
 ”Pentru protecţia populaţiei aflată în proximitatea barajului, în cadrul şedinţei Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă a fost dispusă măsura evacuarii preventive a localnicilor din avalul Lacului de acumulare Piscicolă Tăul Mare. Relocarea cetăţenilor va fi temporară în spaţiile puse la dispoziţie de autorităţile locale, iar transportul acestora se va realiza cu mijloace proprii sau ale autorităţilor locale şi ale ISU Alba (7 microbuze)”, a precizat ISU Alba.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.