Noi proteste antiguvernamentale au fost anunţate, pe Facebook, pentru weekend. În Piaţa Victoriei din Capitală, precum şi în Piaţa Sfatului din Braşov, părinţii sunt aşteptaţi, sâmbătă, cu copiii, pentru o „lecţie de educaţie civică”, iar la Timişoara, protestul va avea loc în Piaţa Victoriei din municipiu, sub sloganul „Hrănim porumbeii, nu corupţia!”. În Piaţa Mihai Viteazul din Craiova manifestanţii vor citi Constituţia României. Şi pentru duminică au fost anunţate proteste în Bucureşti, Cluj-Napoca şi Galaţi. La proteste vor fi împărţite insigne #rezist.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sâmbătă, protestul din Piaţa Victoriei din Capitală este programat să înceapă la ora 11.00 şi să se încheie în jurul orei 15.00.

"Ei au venit cu huliganii, noi venim cu copiii. Sâmbătă, aşa cum ne-aţi propus, hai să luăm copiii de mână, în braţe, în cărucioare, pe umeri şi să facem cel mai paşnic şi colorat protest! Ne vedem în Piaţa Victoriei începând cu ora 11:00”, se arată pe pagina de Facebook a evenimentului.

Potrivit postărilor, copiii se vor juca şi vor desena cu creta pe asfalt.

Un eveniment similar va avea loc şi în Piaţa Sfatului din Braşov, unde şi-au anunţat prezenţa în jur de 50 de persoane.

De asemenea, în Timişoara, protestul de sâmbătă se va desfăşura sub sloganul „Hrănim porumbeii, nu corupţia”, iar manifestanţii sunt aşteptaţi în Piaţa Victoriei de la ora 13.00 pentru a hrăni porumbeii.

"Mămici cu copii, dar nu numai mămici, ci şi alţi timişoreni, sunt aşteptaţi cu toţii sâmbătă, în Piaţa Victoriei, la ora 13.00, pentru a hrăni porumbeii. Este recomandat să aduceţi grâu sau altă hrană pentru porumbei. Va exista şi la faţa locului hrană oferită de către organizatori, însă este posibil să nu fie de ajuns. Iar ca să nu ne speriem de intimidările PSD pornite prin Protecţia Copilului precizăm că prezenţa copiilor la acest eveniment nu contravine în vreun fel legislaţiei în vigoare. Vor fi şi cântece pentru copii, iar cei mari vor primi banderole #rezist”, au scris organizatorii pe pagina de Facebook a evenimentului.

„Craiova citeşte Constituţia României” sâmbătă, de la ora 14.00, în Piaţa Mihai Viteazul.

„Sâmbăta aceasta ne întâlnim să citim impreună, dar fiecare pentru el, Constituţia României. Nu dorim să pornim o dezbatere, nici să îi comentăm textul, ci doar să îl citim public pentru a le arăta că ne pasă cu adevărat de esenţa problemei. Haideţi să le arătăm că rezistăm impreună, într-un mod inteligent!”, se arată pe pagina evenimentului.

Manifestanţii sunt invitaţi să aducă cu ei textul Constituţiei printat sau în format electronic, pentru a protesta prin lectură, fără să strige sau să scandeze.

Protestele din Bucureşti continuă şi duminică, în Piaţa Victoriei, unde şi-au anunţat prezenţa pe Facebook peste 4.000 de persoane.

Duminică, manifestanţii vor ieşi în stradă pentru a cere demisia Guvernului şi în Galaţi şi Cluj-Napoca.

Potrivit unei postări de pe pagina de Facebook a comunităţii Corupţia ucide, duminică, în Piaţa Victoriei din Capitală ar putea fi împărţite 5.000 de banderole cu hashtag-ul „rezist”.

Mai mult, au fost realizate peste 27.000 de insigne inscripţionate „#rezist”, care au fost distribuite în mai multe oraşe din ţară şi în diaspora, a declarat, pentru News.ro, Cătălin Teniţă, unul dintre fondatorii grupului de acţiune civică Geeks for Democracy şi, alături de Viorel Micescu, directorul executiv al Centrului de Asistenţă pentru Organizaţii Neguvernamentale (CENTRAS), iniţiatorul ideii.

Foto: Cătălin Teniţă
Foto: Cătălin Teniţă

Potrivit acestuia, insignele au fost deja distribuite începând de marţi seară în Piaţa Victoriei din Bucureşti, dar şi în mai multe oraşe din ţară, printre care Timişoara, Galaţi, Braşov, Sibiu, Iaşi şi Cluj. De asemenea, insignele au ajuns şi în diaspora, în oraşe precum Paris, Londra, Luxemburg, Bruxelles şi Praga.

„Scopul ar fi ca oamenii să le ia de la proteste, dar vom mai lucra şi cu o serie de asociaţii care să le distribuie”, a spus Cătălin Teniţă, menţionând că mai mulţi voluntari vor distribui insignele şi la protestele de sâmbătă şi duminică din Piaţa Victoriei.

Fondatorul Geeks for Democracy a precizat că urmează să mai fie comandate încă aproximativ 10.000 de insigne #rezist.

Acestea au putut fi realizate din banii donaţi în conturile Centras şi în contul de Paypal al asociaţiei, însumând 41.500 lei, mai spune Teniţă.

„Ideea ne-a venit vorbind, eu şi Viorel Micescu, despre Piaţa Universităţii din anii '90 şi insignele <<Golan>> făcute artizanal atunci de studenţi”, a mai declarat Cătălin Teniţă.

Şi în Paris peste 6.000 de oameni au anunţat pe Facebook că vor lua parte duminică după-amiază la un protest faţă de corupţie, inspirat din manifestaţiile din România.

“Tuturor celor care cred că nu mai este tolerabil să fim guvernaţi de un corp ales care are posibilitatea de a practica inversul a ceea ce apără, SĂ NE UNIM ŞI SĂ NE EXPRIMĂM! Tuturor celor care nu sunt convinşi de scuzele şi comunicarea oficială a lui Francois Fillon, aşa cum a fost şi cazul lui Jerome Cahuzac înaintea lui, şi potenţial de fiecare politician aflat într-o poziţie de a deturna bunuri publice în scopuri private sau de a se găsi în situaţie de conflict de interese, SĂ NE UNIM ŞI SĂ NE EXPRIMĂM! Nu vom fi singurii care ne vom face auziţi, România, printre alţii, oferă un exemplu serios în acest moment”, a scris organizatorul mişcării de protest pe pagina de Facebook a evenimentului ce urmează să aibă loc la ora locală 15 (16 ora României).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.