Zeci de persoane care susţin Platforma Unionistă Acţiunea 2012 au protestat, marţi, în Piaţa Universităţii din Capitală, faţă de declaraţiile ambasadorului Statelor Unite la Chişinău, James Pettit, care a spus, pe 28 august, că Republica Moldova nu e România, aducând, simbolic, sute de cărţi de istorie şi anunţând că vor rămâne în Piaţa Universităţii pentru a aduna în continuare astfel de cărţi de la bucureşteni, cu intenţia de a le trimite, prin Ambasada SUA la Bucureşti, ambasadorului american la Chişinău.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Zeci de persoane au participat, marţi, în Piaţa Universităţii din Bucureşti, la protestul organizat de Platforma Unionistă Acţiunea 2012 faţă de declaraţiile ambasadorului american la Chişinău, James Pettit, care a spus, într-un interviu acordat Moldova 1, că Republica Moldova nu este România, ci trebuie să rămână un stat suveran şi independent, în interiorul unor graniţe sigure.

"Ce am început azi (luni, n.r.) prin cărţile donate de bucureşteni vom continua permanent la Bucureşti. Din cărţile de până acum am început să construim România. Nu decide nimeni în locul nostru. Am redactat o scrisoare deschisă în română şi în engleză. Rugămintea e să vină toţi bucureştenii să lase o carte de istorie pentru că vrem să le trimitem la Chişinău, prin Ambasada SUA, ca să arătăm că opinia lui Pettit e una separată", a declarat George Simion, preşedintele Platformei Unioniste Acţiunea 2012.

Un alt participant la protest a susţinut că ambasadorul american la Chişinău şi-ar putea repara "gafa monumentală" acordând sprijin reîntregirii neamului românesc.

"Îl invităm pe domnul ambasador la Chişinău să facă cel mai simplu gest de informare. Noi am adus din partea bucureştenilor cărti, în Zona Liberă, cum ne place nouă să îi spunem. Îl invităm pe domnul ambasador să citească, să cunoască adevărul istoric, să îşi dea seama că eu, în calitate de român basarabean, nu difer cu nimic faţă de românii bucureşteni, munteni, dobrogeni sau din orice colţ de ţară. Avem o istorie comună, avem tradiţii comune, avem o limbă comună, suntem români indiferent din care parte a României istorice venim. Noi îl invităm să citească şi să îşi aducă contribuţia la reîntregirea neamului românesc. Unica scuză pentru gafa monumentală săvârşită de catre Excelenta Sa este contribuţia totală, necondiţionată şi desăvârşită până la reîntregirea neamului românesc. În calitate de reprezentant al SUA îl provocăm şi îl îndemnăm să ne ajute la reîntregirea neamului românesc", a spus Alexandru Rotaru, membru coordonator Acţiunea 2012.

Victor Gorbatâi/Foto: Aurelia Alexa
Victor Gorbatâi/Foto: Aurelia Alexa

Victor Gorbatâi, un alt susţinător al Platformei Unioniste Acţiunea 2012, spune că nu este nicio deosebire între ce a declarat diplomatul american şi ceea ce susţine preşedintele Rusiei, Vladimir Putin.

"Am refuzat să iau cetăţenie de moldovean. M-am născut român şi vreau să mor român. Acest ambasador de la Chişinău a avut tupeul să vină să ne înveţe istorie, să ne spună cine suntem şi de unde am venit. Nu am venit de nicăieri. Aici ne-am născut, aici trăim de când e lumea. Mai mult, a avut performanţa de a jigni trei ţări: România, Republica Moldova şi Ucraina. E greu de crezut că aceasta este şi părerea oficială a SUA. Dacă acest ambasador ar fi trăit sub ocupaţie sovietică măcar o săptămână nu ar fi avut curajul să declare ce a declarat. A declarat ceea ce declară, de fapt, astăzi, Putin şi ceea ce declară toţi diplomaţii ruşi. Nu e nicio deosebire între ceea ce spune el şi ceea ce spun ruşii", a declarat Victor Gorbatâi.

Într-o scrisoare deschisă, Platforma Unionistă Acţiunea 2012 îi solicită secretarului de stat al SUA, John Kerry, să clarifice dacă Statele Unite susţin afirmaţiile ambasadorului la Chişinău.

"Vă rugăm să luaţi notă de faptul că şi să aduceţi la cunoştinţa Preşedintelui SUA ca şi poporului american că populaţia majoritară din Republica Moldova este românească (73 la sută), are aceeaşi origine, aceeaşi istorie, aceeaşi cultură şi aceeaşi limbă ca populaţia românească din România. Este regretabil că un diplomat de rang înalt al SUA acreditat într-unul din cele două state româneşti nu cunoaşte istoria românilor din România şi din Republica Moldova. Altfel ar fi trebuit să ştie că nu din cauza exerciţiului propriei voinţe, ci din cauza intervenţiilor repetate ale Marilor Puteri în ultimele două secole, românii trăiesc în două state: România şi Republica Moldova", se arată în scrisoarea deschisă adresată şefului diplomaţiei americane.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.