Angajaţii din administraţia locală au declanşat acţiuni de protest miercuri, optând fie pentru grevă japoneză, fie pentru oprirea programului, iar de săptămâna viitoare, când proiectul Legii salarizării va fi dezbătut în plenul Comisiei pentru muncă şi protecţie socială din Camera Deputaţilor, ce are vot final, sindicatele din administraţie anunţă miting în faţa Palatului Parlamentului. La Galaţi, aproximativ 200 de angajaţi ai Primăriei au intrat în grevă japoneză, în timp ce la Sibiu activitatea a fost întreruptă la toate ghişeele Primăriei, care sunt închise în următoarele două sau trei ore.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aproximativ 200 de angajaţi ai Primăriei municipiului Galaţi au intrat miercuri dimineaţă în grevă japoneză

Aproximativ 200 de angajaţi ai Primăriei municipiului Galaţi au intrat, miercuri dimineaţă, în grevă japoneză nemulţumiţi de proiectul Legii salarizării şi în semn de solidaritate cu acţiunile derulate la nivel naţional de Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie.

Preşedintele Sindicatului Independent din Primăria Galaţi, Adriana Enache, a declarat, miercuri, că aproximativ 200 de anagjaţi ai insitutţiei sunt în grevă japoneză, nemulţumiţi de proiectul Legii salarizării.

"Suntem în grevă japoneză, nu este întrerupt programul de lucru, ci avem doar afişe pe care scrie «grevă japoneză» pe unele uşi de la birouri. Suntem nemulţumiţi pentru că în proiectul Legii salarizării nu există o grilă de salarizare pentru angajaţii din administraţia publică. Se invocă şi autonomia locală astfel încât aleşii locali pot decide ca salariaţii să aibă salariul minim pe economie. Nu se ţine cont nici de salariile aflate în plată, iar în privinţa sporului pentru condiţii grele de muncă nu se ţine cont de timpul petrecut la muncă", a declarat Adriana Enache.

Ea a precizat că greva japoneză a fost declanşată în urma acţiunilor iniţiate la nivel naţional de către FNSA, Sindicartul Independent din Primăria Galaţi, care numără aproximativ 200 de membri, fiind afiliat la acesta.

În Primăria Galaţi sunt aproximativ 400 de angajaţi.

Sindicaliştii din Primăria Sibiu au declanşat miercuri grevă de avertisment, activitatea cu publicul fiind oprită

Liderul de sindicat al angajaţilor din Primăria SIbiu, Doru Hanciu, a declarat că miercuri dimineaţa a avut loc o şedinţă în cadrul căreia a fost luată decizia ca cei aproximativ două sute de sindicalişti din instituţie să se alăture protestului declanşat la nivel naţional. Astfel, activitatea a fost întreruptă, toate ghişeele Primăriei Sibiu fiind închise în următoarele două sau trei ore.

"În acest moment, activitatea cu publicul este oprită. S-au pus afişe pe toate uşile instituţiei, colegii fiind în grevă”, a declarat Mirela Gligore, purtătorul de cuvânt al Primăriei Sibiu. 

Sindicaliştii din Primăria Mediaş nu protestează, aşa cum au anunţat încă de marţi seara.

Angajaţii din administraţiile publice din Bucureşti şi din ţară au declanşat acţiuni de protest începând de miercuri, urmând ca, în funcţie de alegerea fiecărei federaţii sindicale, aceştia să intre în grevă japoneză, grevă spontană sau pichetări ale instituţiilor. De asemenea, săptămâna viitoare, când proiectul Legii salarizării va fi dezbătut în plenul Comisiei pentru muncă şi protecţie socială din Camera Deputaţilor, ce are vot final, sindicatele din administraţie anunţă miting în faţa Palatului Parlamentului.

În ţară, vor avea loc proteste, în principal, în cursul zilei de joi, când sunt programate greve japoneze, însă în unele cazuri angajaţii din administraţie nu participă nici la acestea, deşi sindicaliştii susţin că nemulţumirile funcţionarilor publici sunt îndreptăţite şi se declară solidari cu aceştia.

Protest al angajaţilor din administraţie în Bucureşti şi în ţară, nemulţumiţi de legea salarizării

Angajaţii din administraţiile publice din Bucureşti şi din ţară declanşează acţiuni de protest începând de miercuri, urmând ca, în funcţie de alegerea fiecărei federaţii sindicale, aceştia să intre în grevă japoneză, grevă spontană sau pichetări ale instituţiilor. De asemenea, săptămâna viitoare, când proiectul Legii salarizării va fi dezbătut în plenul Comisiei pentru muncă şi protecţie socială din Camera Deputaţilor, ce are vot final, sindicatele din administraţie anunţă miting în faţa Palatului Parlamentului.

"Actuala forţă politică sfidează Constituţia României, exclude din Legea salarizării o categorie foarte importantă, angajaţii adminsitraţiei publice locale. Fără proteste nu se va putea corecta această lege a salarizării. Începând de miercuri, colegii din administraţia publică locală vor protesta, vor opri lucrul. Pe lângă aceste proteste, în ziua în care este proiectată legea în comisia de muncă a Camerei Deputaţilor, atunci sindicatele vor organiza un miting care va însuma peste 10.000 de oameni la nivel de Bucureşti”, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, Sebastian Oprescu, preşedintele Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici.

Silvia Moldovan, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Pro Administraţie din România, a declarat pentru News.ro, că sindicatele din ţară membre FSPAR vor intra de miercuri până vineri în grevă japoneză, urmând ca în acest timp să oprească spontan lucrul sau să picheteze în faţa instituţiilor, în funcţie de opţiunea şi de posibilităţile de organizare ale fiecărui sindicat.

De asemenea, Valer Suciu, preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie, a precizat pentru News.ro că sindicatele afiliate federaţiei vor participa joi la greva japoneză pe durata întregii zile, însă nu exclude nici posibilitatea unei alte forme de protest al salariaţilor, precum greva spontană.

În ţară, vor avea loc proteste, în principal, în cursul zilei de joi, când sunt programate greve japoneze, însă în unele cazuri angajaţii din administraţie nu participă nici la acestea, deşi sindicaliştii susţin că nemulţumirile funcţionarilor publici sunt îndreptăţite şi se declară solidari cu aceştia.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.