Proiectul de hotărâre privind trecerea unei clădiri în administrarea Academiei Oamenilor de Ştiinţă, unde membri sunt Ion Iliescu, Ecaterina Andronescu şi IPS Teodosie, se află din nou pe ordinea de zi a următoarei şedinţe a Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB), după ce acesta a fost respins în şedinţa din 18 mai.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În noul proiect de hotărâre au fost ataşate în plus doar avizele favorabile ale unor comisii de specialitate - Comisia Învăţământ, Tineret, Sport şi Educaţie Civică şi Comisia Patrimoniu -, dar şi procesul-verbal de recepţie la terminarea lucrărilor de refacere a faţadelor respectivului imobil, contract în valoare de 260.227,17 de lei cu TVA.

Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) a respins în şedinţa din 18 mai proiectul de hotărâre care prevedea ca Primăria Capitalei să dea o clădire din centrul Bucureştiului în administrarea Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România (AOSR), printre ai cărei membri se numără fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul ministru al Educaţiei Ecaterina Andronescu şi arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie. Grupul PNL a votat împotriva proiectului, consilierul Ciprian Ciucu afirmând că AOSR este "o ruşine pentru societate”.

"Această Academie nu ar trebui să primească nimic de la Primăria Capitalei. Din punctul meu de vedere, este o instituţie care nu are niciun merit pentru societatea noastră. Nimeni nu poate să-mi spună un singur membru, pentru că nu are. Această Academie este o ruşine şi nimic altceva şi nu văd de ce Primăria Capitalei ar vrea să le dea ceva acestor oameni care nu fac nimic. Mă opun şi grupul PNL va vota împotriva acestui proiect”, a declarat Ciprian Ciucu, consilier PNL.

Proiectul de hotărâre a fost respins cu 32 de voturi "pentru”, o abţinere şi 15 voturi "împotrivă”.

Academia Oamenilor de Ştiinţă din România a solicitat darea în administrare a imobilului situat în Strada Ilfov nr. 3, Sector 5, Bucureşti, "în vederea desfăşurării corespunzătoare a activităţii".

"Imobilul cu adresa Strada Ilfov nr. 3, Sector 5 este înscris în cartea funciară numărul 231489, cu proprietar Statul Român şi în administrarea Administraţiei Fondului Imobiliar. (...) Conform art. 30 al Hotărârii de Guvern nr. 647/2007, privind aprobarea Statutului AOSR, organele adminsitraţiei publice vor sprijini acordarea, respectiv obţinerea de sedii corespunzătoare în localităţile unde funcţionează sau se înfiinţează filiale AOSR”, se arată în expunerea de motive a proiectului de hotărâre, în care însă nu se specifica pe ce perioadă s-ar fi aflat imobilul respectiv în administrarea AOSR.

Potrivit proiectului de hotărâre, lucrările de amenajare şi punere în funcţiune a clădirii se vor realiza pe cheltuiala Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, în timp ce Municipalitatea a făcut recent lucrări de reparaţii la acoperişul şi faţada imobilului.

Clădirea este formată din subsol, parter şi etaj şi are o suprafaţă utilă de 641,53 de metri pătraţi, din care subsol 189,88 de metri pătraţi, parter 210,04 metri pătraţi şi etaj 241,61 de metri pătraţi. Terenul are o suprafaţă de 489,00 de metri pătraţi, din care suprafaţă construită 249,00 de metri pătraţi.

Academia Oamenilor de Ştiinţă din România a fost înfiinţată în 1935, ulterior schimbându-şi de mai multe ori titulatura, potrivit site-ului AOSR. Iniţial, aceasta a funcţionat ca ONG, până la apariţia Legii nr. 31/2007, când a devenit instituţie publică. Mai târziu, la propunerea unui amendament al senatorului PSD Ecaterina Andronescu, AOSR a devenit ordonator de credite. În prezent, Academia Oamenilor de Ştiinţă îl are ca preşedinte pe Adrian Badea, iar printre membri se numără fostul ministru al Educaţiei Ecaterina Andronescu - preşedintele secţiei de ştiinţe chimice de la AOSR, fostul director al Institutului de Cercetări Alimentare Gheorghe Mencinicopschi, condamnat la opt ani de închisoare în dosarul privatizării frauduloase a Institutului de Cercetări Alimentare, fostul preşedinte Ion Iliescu, inculpat în dosarul Mineriadei, el fiind membru de onoare al secţiei ştiinte tehnice, precum şi Valeriu Tabără, fost ministru al Agriculturii, jurnalistul Ion Cristoiu, ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, şi IPS Teodosie. În 2010, AOSR a decis să-i acorde fostului preşedinte Traian Băsescu titlul de academician, pe motiv că a asigurat academiei un sediu, însă acesta a refuzat să devină membru de onoare.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.