Deputatul USR-PLUS Radu Panait a depus o propunere legislativă de modificare a legii 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap. Modificarea propune obligativitatea comisiilor de evaluare de a acorda certificat de handicap pe o perioadă nedeterminată de timp tuturor persoanelor care suferă de un handicap ireversibil.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Proiectul de lege poate fi accesat AICI
 
Potrivit unui comunicat al USR-PLUS, Radu Panait precizează că prin modificarea legii se va reda demnitatea cetăţenilor deoarece vor fi eliminate situaţiile absurde în care persoane cu handicap, cu membre amputate, sunt obligate să se prezinte cu o anumită periodicitate la comisie, chiar dacă este evident caracterul ireversibil al afecţiunii lor şi chiar dacă au fost emise actele normative care atestă acest lucru.
 
„Sunt cetăţeni care anual, sau la doi ani, merg la comisiile de evaluare unde trebuie să demonstreze că au în continuare un handicap ireversibil. Este o situaţie absurdă pe care vreau să o corectez. Ştiu că există un ordin comun al Ministrului Muncii şi justiţiei sociale şi al Ministrului Sănătăţii din 2019 care reglementează caracterul permanent al certificatului de handicap pentru aceşti oameni. Cu toate acestea, mi-au fost semnalate cazuri când reglementările legale nu se respectă. Când membrii comisiei de evaluare s-au purtat fără empatie şi fără respect faţă de aceşti oameni necajiti. Iniţiativa vine să corecteze aceste situaţii”, a explicat Panait, iniţiatorul proiectului.
 
Radu Panait arată, în expunerea de motive, că adoptarea şi punerea în aplicare a legii va avea ca rezultat simplificarea procedurilor de obţinere a certificatului de handicap de către persoanele cu membre amputate, având ca efect confortul lor fizic şi psihic, odată ce va fi eliminată obligaţia de a se prezenta periodic la comisia de evaluare, conform sursei menţionate. 
viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.