Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) Grigore T. Popa din Iaşi va dezvolta un centru multidisciplinar de cercetare medicală, proiect în valoare de peste 13 milioane de euro, finanţat prin Programul Operaţional Competitivitate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
UMF Iaşi a anunţat, miercuri, că va primi finanţare pentru implementarea, pe parcursul a 28 de luni, a unuia dintre cele mai ambiţioase proiecte de cercetare din România, respectiv CENEMED - Platformă multidisciplinară de cercetare-dezvoltare medicală în regiunea N-E.
 
Proiectul este cofinanţat prin Programul Operaţional Competitivitate, Axa Prioritară: Cercetare, Dezvoltare tehnologică şi Inovare (CDI) şi vizează dezvoltarea unui centru de cercetare în domeniile urgenţe cardiovasculare şi toxicologice, oncologie pelvină, imunologie şi genetică, nefropatologie şi gastroenterohepatologie. 
 
Contractul a fost semnat miercuri de către Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării,valoarea CENEMED fiind de peste 13 milioane de euro (valoarea totală este de 66,8 milioane lei, din care finanţare nerambursabilă 66,6 milioane lei). 
 
”Este un proiect de cercetare extraordinar, unic în România, axat pe diverse patologii din diverse domenii, de la urgenţe cardiovasculare, până la abord oncologic şi nefropatologie, cu scopul de a cerceta metodele diagnostice şi mijloacele terapeutice personalizate capabile să crească supravieţuirea şi să îmbunătăţească calitatea vieţii pacienţilor din regiunea de Nord-Est. Urmărim consolidarea şi dezvoltarea infrastructurii de Cercetare Dezvoltare Inovare din UMF Iaşi, care va opera, prin CENEMED, la cele mai înalte standarde internaţionale, având în vedere că realizarea achiziţiilor echipamentelor şi instrumentelor pentru cercetare presupune achiziţionarea de echipamente de ultimă generaţie”, a declarat rectorul UMF Iaşi, Viorel Scripcariu.
 
El a dat ca exemplu Sistemul Robotic «da Vinci Xi» de ultimă generaţie - sistem de prelevare mostre ţesut şi intervenţii de rezecţie tumorală, practic primul robot chirurgical din regiunea de nord-est a ţării. 
 
”De asemenea, vor fi create şi dotate trei laboratoare de cercetare noi şi modernizate alte trei laboratoare de cercetare existente. În plus, vor fi achiziţionate 110 echipamente şi instrumente medicale ce vor fi utilizate în dezvoltarea a 16 teme de cercetare”, a mai spus Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iaşi.
 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.