Profesoara de limba română Cristina Tunegaru de la o şcoală generală din Capitală, care a avut mai multe declaraţii critice la adresa sistemului de învăţământ, dar şi a amestecului Primăriei Bucureşti în activitatea şcolară, anunţă, joi, pe Facebook, că a fost dată afară din şcoală, deşi nu a venit nimeni să o vadă la ore, să se intereseze de progresele elevilor ei sau să vorbească cu părinţii şi cu copiii. Ea a precizat pentru News.ro că a aflat de pe Internet că nu va mai avea ore începând cu 1 septembrie, iar când a mers pentru a-şi depune cererea de prelungire i s-a transmis că o depune degeaba.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Nu m-au inspectat, nu a venit nimeni să mă vadă la ore, să se intereseze de progresele elevilor mei, dar mă dau afară! Fără să întrebe părinţii sau elevii, fără să mă anunţe măcar, un funcţionar al inspectoratului a alocat din pix orele mele altui profesor. Şi m-am trezit scoasă din şcoală. Da, pot să facă asta în sistemul public în anul 2017", afirmă Tunegaru într-un mesaj postat joi pe Facebook.

CITEȘTE ȘI ISMB: Declaraţiile profesoarei Tunegaru nu corespund adevărului şi aduc prejudicii de imagine primarului general

Ea mai spune că nu o interesează locul de muncă în sine, în condiţiile în care, ca profesor cu nota 9.67 la titularizare (a treia pe Bucureşti anul trecut), poate găsi oriunde un loc într-o şcoală publică sau privată.

"Dar eu am lucrat alături de elevii mei atât de frumos, am investit emoţional, am luptat şi am muncit pentru progrese uimitoare, neaşteptate care au surprins şcoala întreagă. Nu îi pot lăsa să regreseze, să piardă totul. E o responsabilitate pe care vreau să o duc până la capăt. Şi totuşi, nimic din toate astea nu are vreo relevanţă pentru inspectorat. Interesul elevilor e călcat în picioare. Nu vor decât să scape de mine, profesorul care vrea să schimbe sistemul de la bază", adaugă Cristina Tunegaru.

CITEȘTE ȘI Primarul general condamnă cu fermitate orice încercare de a face o legătură între concedierea profesoarei Tunegaru şi criticile la adresa sa

Contactată de News.ro, profesoara a spus că a aflat că orele ei de limba română au fost transferarte altui cadru didactic, ea nefiind titular.

"Am aflat de pe Internet că nu o să mai am ore începând cu data de 1 septembrie. Când m-am dus astăzi la secretariat să îmi depun cererea de prelungire, mi-au spus că o depun degeaba deoarece orele mele au fost transferate altcuiva. Este o practică des întâlnită. Din păcate, nu se ţine cont de părerea părinţilor, a elevilor, deciziile se iau de către inspectorat fără niciun fel de analiză", a mai spus Tunegaru, pentru News.ro.

Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Bucureşti au declarat, pentru News.ro, că vor solicita un punct de vedere din partea conducerii şcolii la care preda Tunegaru, pentru că în astfel de cazuri deciziile se iau la acest nivel.

Profesoara de limba română Cristina Tunegaru a avut mai multe declaraţii critice la adresa sistemului de învăţământ şi a modului învechit în care unii dintre colegii ei înţeleg să predea. Ea este susţinătoarea ideii ca înainte de a li se preda copiilor texte literare în care ei nu se regăsesc să li se deschidă apetitul pemntru lectură prin cărţi care să le stârnească interesul şi pe care să le citească cu plăcere.

Ea a criticat inclusiv acţiuni ale primarul general al Capitalei, Gabriela Firea.

În luna ianuarie, profesoara i-a transmis primarului general că nu va da curs dispoziţiei acesteia, pe fondul traficului dificil din cauza viscolului, de a nu pune absenţe elevilor până la ora 9.30, argumentul fiind că "primarul nu are atribuţii de manager al procesului didactic". "Ca profesor, eu nu pot şti motivul pentru care un elev absentează: din cauza zăpezii sau pentru că fumează etnobotanice în toaleta şcolii. Ca părinte, nu trebuie să las la latitudinea copilului dacă să mearga sau nu la şcoală pentru ca nu i se pun absenţe", spunea Cristina Tunegaru.

O reacţie extrem de critică a avut profesoara faţă de acţiunea primarului general la Şcoala 164 din Bucureşti, în contextul măsurilor de prevenţie faţă de jocul "Balena Albastră", criticând în egală măsură acţiunea colegilor săi care "au participat cu slugărnicie la circul desfăşurat de Gabriela Firea sub pretextul conştientizării pericolelor internetului". Ea a calificat acţiunea drept un "show comunistoid grotesc". "Să nu uităm, dragi colegi, că şcoala nu e troaca unor animale politice!", era mesajul său către profesorii de la Şcoala 164.

În contextul nemulţumirilor faţă de textele greoaie pe care elevii trebuie să le studieze, ea a scris şi o declaraţie în care anunţa că în mod premeditat nu respectă programa şcolară de limba română. "Subsemnata, profesoară de română, declar că nu respect, în mod premeditat, programa şcolară de limba română, asemenea unui element duşmănos: nu citesc cu elevii mei poeziile de Eminescu, „Amintirile” lui Creangă, baladele populare, pastelurile de 150 de ani, nuvelele lui Slavici; nu dictez comentarii, nu arunc în braţe interpretări şi nu le cer să înveţe pe dinafară teorie literară despre genuri şi specii. Declar de asemenea că, în schimb, citesc cu elevii mei poezii frumoase de Magda Isanos sau Tudor Arghezi, texte din literatura universală ca „Micul Prinţ” sau „Cartea junglei”, fragmente din marii autori ai literaturii universale ca Cervantes sau Shakespeare, exersăm lectura activă, ne exprimăm opiniile, le motivăm, învăţăm să fim sinceri, asertivi", spunea ea..

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.