Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER) afirmă că problema aprovizionării cu gaze către Europa ar putea provoca consecinţe negative fără precedent asupra furnizării de medicamente către serviciile sociale esenţiale şi poate periclita funcţionarea sistemului de sănătate. Astfel, medicamentele generice nu ar mai fi disponibile pentru pacienţii români, deoarece lanţul de aprovizionare al industriei farmaceutice nu le-ar mai putea produce, fără o prioritizare a acestei industrii, în cazul lipsei de gaze care ar putea surveni în perioada următoare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"PRIMER – care reuneşte cele mai importante 19 situri de fabricaţie de medicamente din ţară – trage un semnal de alarmă cu privire la consecinţele negative uriaşe asupra producţiei de medicamente care ar putea apărea în condiţiile unei lipse a resursei de gaze: funcţionarea sistemului de sănătate va fi afectată sever, iar pacienţii riscă să nu mai aibă acces la medicamente generice, deoarece lanţul de aprovizionare al industriei farmaceutice nu le-ar mai putea produce, fară o prioritizare a acestei industrii, în perioada următoare", se arată într-un comunicat de presă transmis, marţi, de patronat.

Astfel, reprezentanţii PRIMER se declară îngrijoraţi pe fondul temerilor privind o criză în aprovizionarea cu gaze, cu atât mai mult cu cât, pentru industria farmaceutică, gazele nu sunt doar o sursă cheie de energie, ci şi o materie primă importantă, necesară sintezei chimice a unei game întregi de medicamente esenţiale pentru populaţie.

În acest context, PRIMER anunţă că a trimis o adresă oficială autorităţilor statului prin care le cere să solicite Comisiei Europene să acorde prioritate industriei farmaceutice şi furnizorilor săi, în cazul lipsei de gaze, datorită rolului crucial în furnizarea de medicamente către sistemul de sănătate.

"Reprezentanţii PRIMER mai precizează în adresă şi faptul că industria farmaceutică a fost în fruntea luptei împotriva COVID-19, în ultimii doi ani, şi a depus toate eforturile pentru a asigura atât medicamentele necesare în contextul pandemic, dar şi pentru a furniza medicamente esenţiale pacienţilor cronici din România. Şi în contextul războiului din Ucraina, patronatul a dedicat resurse semnificative pentru a sprijini poporul ucrainean grav afectat prin donaţii de medicamente şi materiale sanitare", mai scrie în comunicat.

Potrivit sursei citate, lanţurile de aprovizionare s-au dovedit rezistente în faţa acestor provocări, însă efectul este resimţit la nivel de stocuri, care în prezent sunt mai reduse decât în mod obişnuit.

"În acelaşi timp, un alt fenomen îngrijorător cu care se confruntă industria de medicamente este şi majorarea accentuată a preţurilor la gaze şi electricitate din ultimul an, care au înregistrat recorduri după recorduri, până la aplicarea măsurii privind plafonarea preţurilor la gaze naturale şi energie electrică. În plus, după expirarea perioadei de plafonare, nu există o predictibilitate pe termen mediu şi lung, dacă această reglementare va rămâne doar o soluţie temporară sau se va permanentiza", se mai arată în document.

În consecinţă, PRIMER solicită autorităţilor să intervină cu măsuri urgente de sprijin, în vederea securizării aprovizionării cu gaze pentru industria farmaceutică, în caz de criză, pentru stabilitatea şi continuitatea producţiei locale cu scopul de a oferi pacienţilor din România şi furnizorilor de servicii medicale medicamentele necesare sau tratamente vitale celor care au nevoie.

Din PRIMER fac parte cele mai importante 19 fabrici de medicamente din ţară: AC Helcor, Antibiotice, B.Braun, Bio-Eel SRL, Biofarm, Fiterman Pharma, Gedeon-Richter, Infomed Fluids, Labormed-Alvogen, Laropharm, Magistra CC, Polisano Pharmaceuticals, Ropharma, Santa SĂ, Slavia Pharm, Terapia-Sun Pharma, TIS Pharmaceutical, VIM Spectrum, Zentiva.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.