Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) solicită introducerea imediată a calculului diferenţiat al taxei clawback pentru medicamentele generice, ca măsură provizorie până la 1 ianuarie 2019, după ce nivelul taxei clawback din primul trimestru al acestui an a crescut din nou, atingând un nivel nesustenabil pentru producătorii de medicamente generice.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit producătorilor de medicamente generice, procentul “p” din calculul taxei clawback a crescut în primul trimestru al acestui an la 19,86%, faţă de doar 15,62% în perioada similară a anului trecut.

APMGR atrage atenţia că nu există nicio altă măsură care să poată fi implementată imediat, fără costuri pentru bugetul de stat, care ar putea stopa dispariţia de pe piaţă a medicamentelor cu preţ redus şi închiderea unor linii de producţie ale fabricilor de medicamente locale. 

“Nivelul acestei taxe este nesustenabil pentru medicamentele generice. Cei care vor suferi sunt în special bătrânii şi bolnavii cronici, care nu vor mai găsi multe din cele mai răspândite medicamente de pe piaţă sau vor găsi variante mai scumpe, care vor necesita coplată”, a declarat directorul executiv al APMGR, Laurenţiu Mihai.

Producătorii de medicamente generice spun că înţeleg eforturile Guvernului de a găsi o soluţie pe termen lung pentru finanţarea consumului de medicamente, dar atrag atenţia că orice întârziere a introducerii calculului diferenţiat al taxei clawback are efecte ireversibile.

“Discutăm diverse soluţii cu ceilalţi producători, cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii şi cu cei ai Ministerului Finanţelor, cu CNAS, dar, până la identificarea unui mecanism ideal, am solicitat introducerea calculului diferenţiat până la 1 ianuarie 2019,” a adăugat Laurenţiu Mihai.

Proiectul de lege care prevede formula de calcul diferenţiat a taxei clawback pentru medicamentele generice a fost aprobat de Senat în septembrie 2014 şi este în dezbatere la Camera Deputaţilor, unde este aşteptat punctul de vedere al Guvernului.

Producătorii de medicamente generice susţin că introducerea calculului diferenţiat al taxei clawback nu ar afecta în niciun fel colectarea veniturilor prevăzute la bugetul de stat, însă ar asigura o distribuţie echitabilă a sarcinii fiscale, în acord cu cheltuielile publice decontate pentru fiecare tip de medicamente, generice sau inovative. 

“Calculul diferenţiat al taxei clawback va permite menţinerea capacităţilor de producţie actuale şi a celor aproape 8.000 de locuri de muncă (taxe doar pe salarii plătite la Bugetul de Stat de aproximativ 79.5 mil euro anual). În plus, această măsură ar opri dispariţia medicamentelor ieftine de pe piaţă, în condiţiile în care peste 2.000 de astfel de medicamente au dispărut de pe piaţă în ultimii ani şi au fost înlocuite cu variante mai scumpe”, potrivit APMGR.

Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, anunţa în 20 aprilie că, în condiţiile în care România se confruntă cu o criză în privinţa medicamentelor şi, implicit, a vaccinurilor, cere notificarea Comisiei Europene pentru blocarea exportului de vaccin şi intenţionează să solicite şi blocarea exportului intracomunitar pentru mai multe medicamente prevăzute în programele naţionale de sănătate.

Producătorii de medicamente susţin că decizia de blocare a exporturilor paralele este o soluţie de moment, pentru că, dacă nu se rezolvă cauzele, respectiv preţurile prea mici la medicamentele inovative şi taxa clawback la cele ieftine, atunci criza medicamentelor cu care se confruntă sistemul sanitar, recunoscută public de către ministrul Sănătăţii, se va adânci.

"Cauzele acestei crize sunt medicamentele inovative care pleacă la export din cauza preţurilor mici, şi taxa clawback la generice. Dacă nu se va face nimic pentru eliminarea cauzelor, criza va continua şi chiar se va adânci", a spus directorul executiv al APMGR.

Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a spus, în interviul acordat News.ro, că de pe piaţă au ieşit mai multe medicamente generice, una dintre cauze fiind taxa clawback.

Bodog a precizat că sunt mai multe notificări privind retragerea unor medicamente, dar acestea nu pot fi scoase de pe piaţă „peste noapte”, prevederile actuale obligând producătorul să le menţină încă un an în distribuţie, timp în care pacienţii au acces la acestea.

“Sunt 500-600 de medicamente pentru care s-au făcut solicitări să iasă de pe piaţă, iar foarte multe au fost înlocuite cu medicamente generice. Ceea ce este grav este că au ieşit şi medicamente generice de pe piaţă, şi asta am discutat şi cu primul-ministru. Una din cauze este taxa clawback, pentru că, pentru medicamentele generice care intră de novo pe piaţă, este împovărătoare, iar producătorii români şi producătorii de generice se plâng de acest lucru. În prezent, este o analiză la Ministerul Finanţelor, după cum ştiţi, taxa clawback nu o face Ministerul Sănătăţii, dar lucrăm împreună”, a spus ministrul Florian Bodog în interviul pentru News.ro.  

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.