În prezent, nu se semnaleaza probleme de aprovizionare cu medicamente în nicio ţară din UE, dar prelungirea probemelor cauzate de coronavirus după data de 15 martie poate duce la afectarea producţiei anumitor tipuri de medicamente, a transmis, vineri, PRIMER (Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a trimis date recente cu privire la situaţia fabricilor de materie primă care sunt folosite la fabricarea medicamentelor şi care se află în China. Astfel, 40% din producţia globală de materie primă folosită în industria farmacetică provine din China şi India, iar 70% din productia de precursori ai materiilor prime provine din China.

”În zonele afectate de COVID-19 (provinciile Hubei şi Zhejiang) se află circa 100 de fabrici de materii prime. În prezent nu se semnalează probleme de aprovizionare cu medicamente în nici o ţară din UE, dar prelungirea crizei după data de 15 martie poate duce la afectarea producţiei anumitor tipuri de medicamente”, a afirmat Dragoş Damian, director executiv al PRIMER.

El a subliniat că fabricile din România reunite în PRIMER monitorizează zilnic situaţia livrărilor materiilor prime din China pentru a lua măsuri de prevenire a unor sincope de aprovizionare. Totodată, majoritatea producătorilor de materii prime (ingrediente active – API) aveau deja stoc de cel puţin 2 luni din cauza sărbătorilor (care acoperă lunile ianuarie şi februarie, câteva şi pentru luna martie). În plus, producătorii majori de ingrediente active (API), precum Shanghai Desano, au continuat să lucreze în timpul vacanţelor sau au reluat lucrul săptămâna trecută.

Se aşteaptă o scădere de 10% a producţiei directe şi o scădere totală de 30% din cauza restricţiei de transport

”În zona Shanghai, unii producători mari de API pentru antibiotice au continuat să funcţioneze, dar se aşteaptă o scădere de 10% a producţiei directe şi o scădere totală de 30% din cauza restricţiei de transport. Problema majoră se afla la companiilor mijlocii care produc produse intermediare - foarte afectate - exemplul din oraşul Taizhou, care găzduieşte aproape 170 de producători intermediari – din care de la sfârşitul săptămânii trecute doar 70 de companii au reluat producţia; se aşteaptă să fie complet operaţionale la începutul lunii martie în cazul în care focarul nu se va extinde”, se arată în comunicat.

În plus, fabricile de fermentare din Mongolia Interioară nu sunt afectate, dar există şi alte fabrici în alte regiuni, situaţia fiind necunoscută. Toată industria se confruntă cu probleme legate de producţie: muncitorii care se întorc din alte provincii pot fi supuşi carantinei sau se află în carantină timp de 14 zile. În plus, există probleme legate de lanţul de aprovizionare: nu funcţionează sau funcţionează foarte lent din cauza restricţiilor de transport intern şi extern. Vama din China accelerează procesele, dar guvernul nu este sigur cât timp va dura pentru normalizarea lanţului de aprovizionare.

Există un impact direct aşteptat pentru toată linia de cefalosporine si antivirale; ibuprofenul este deja afectat; China va trebui să ia în considerare cererea internă inainte de a exporta. Mai mult de atât, costurile de producţie în general au crescut deja - mai puţini lucrători, transporturi mai scumpe etc.

”Reamintim ca China şi India reprezintă 40% din producţia globală de API-uri si 70% din cea de intermediari de materii prime; cel mai mare furnizor din Europa este Italia, dar în Europa se folosesc aproximativ de 1000 de API-uri şi intermediari chinezi”, se arată în comunicat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.