Spitalul de Boli Infecţioase "Victor Babeş" din Timişoara utilizează chirurgia toracoscopică video-asistată pentru rezecţia unor tumori. Această procedură este folosită de medicii Clinicii de Chirurgie Toracică pentru eliminarea tumorilor pulmonare, dar şi pentru diagnosticarea altor tipuri de cancer toracic.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Potrivit unui comunicat de presă, de marţi, al Spitalului de Boli Infecţioase Timişoara, până acum, asemenea intervenţii presupuneau o operaţie clasică, toracotomia convenţională, cu numeroase riscuri post-operatorii. 
 
"Majoritatea intervenţiilor se făceau pe cale deschisă, care presupune o incizie de toracotomie. Ce înseamnă această toracotomie? Plasarea pacientului pe lateral şi o incizie mai jos de axila, destul de mare. Ce presupune asta? Lezarea spaţiului şi a nervului intercostal. Durerea era semnificativ crescută faţă de o intervenţie toracoscopică, iar riscul intra şi post operatoriu mult mai mare”, a declarat dr. Tudor Mateescu, medic chirurg la Spitalul de Boli Infecţioase Timişoara.
 
Dotarea unităţii sanitare cu aparatură de ultimă generaţie a permis implementarea procedurii de chirurgie toracoscopică video-asistată. Aceasta presupune folosirea unei camere video speciale, numită toracoscop, care transmite imagini din interiorul cutiei toracice. Calitatea şi claritatea imaginii sunt foarte bune şi asigură chiar o vizionare 360 de grade a cavităţii pleurale. Chirurgul realizează câteva incizii mici, la nivelul toracelui, prin care sunt introduse camera video şi instrumentele de taiere.
 
"Sunt câteva incizii la nivelul cadranului toracic, prin care noi lucrăm. Operăm prin intermediul unor instrumente care se introduc în torace şi vizualizăm totul pe monitoare. Referitor la incizie, aceasta este minimă. Cumulate, practic sunt 4-5 mici înţepături. De aceea, recuperarea este rapidă şi pacientul are o durere foarte mică post operatorie”, a precizat dr. Tudor Mateescu.
 
Intervenţia presupune o perioadă scurtă de spitalizare, o calitate foarte bună a actului operator, limitele de rezecţie (tăiere) sunt mult mai bine conturate, iar intervenţia chirurgicală în sine este de mai scurtă durată. Procedura depinde însă şi de localizarea tumorii, tipul histopatologic şi comorbidităţile bolnavului. 
 
Primii 5 pacienţi au fost deja operaţi prin această procedură în sălile Secţiei de Chirurgie Toracică din cadrul Spitalul de Boli Infecţioase Timişoara, intervenţiile chirurgicale decurcând fără probleme.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.