Primarul Ploieştiului cere parlamentarilor de Prahova să facă demersuri urgente pe lângă Guvernul Grindeanu să rezolve problema responsabilităţii colectării taxei de mediu, în condiţiile în care operatorul local de salubritate Rosal SC Rosal Grup SA, a anunţat că de luni nu mai ridică deşeurile menajere din municipiu. Rosal invocă faptul că proprietarul singurei rampe ecologice din judeţul Prahova ”nu mai permite accesul maşinilor Rosal fără asumarea prin contract a plăţii contravalorii taxei de mediu”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Primarul Adrian Dobre susţine, marţi, într-un comunicat de presă, că a luat act cu îngrijorare de decizia operatorului de salubritate Rosal Grup SA de a nu mai ridica gunoiul pe teritoriul municipiului Ploieşti.

"Decizia, care contravine tuturor normelor privind siguranţa sănătăţii publice, pune ploieştenii în situaţia de neacceptat de a fi victimele nevinovate ale iresponsabilităţii  guvernului. Criza putea fi evitată pur şi simplu printr-o corectă trasare a responsabilităţilor în ceea ce priveşte colectarea taxei de mediu, iar această decizie pur şi simplu nu a fost luată. Este incredibil că, deşi ministrul Mediului este o ploieşteancă, Graţiela Leocadia Gavrilescu, Ploieştiul a fost adus în situaţia de a fi primul oraş mare al României în care nu va mai fi ridicat gunoiul", precizează Dobre în comunicatul citat.

Totodată, primarul Adrian Dobre solicită tuturor parlamentarilor de Prahova, indiferent de culoarea politică, să înceapă de urgenţă demersuri pe lângă Guvernul Grindeanu ca acesta să treacă la acţiune şi să rezolve problema responsabilităţii colectării taxei.

Operatorul de salubritate din Ploieşti, SC Rosal Grup SA, a anunţat că începând de luni nu mai ridică deşeurile menajere din municipiu, invocând faptul că proprietarul singurei rampe ecologice din judeţul Prahova ”nu mai permite accesul maşinilor Rosal fără asumarea prin contract a plăţii contravalorii taxei de mediu”. Anterior, Rosal a provocat nemulţumirea asociaţiilor de proprietari din municipiu, dar şi pe a primarului oraşului, după ce a inclus contravaloarea taxei în facturile trimise populaţiei.

Rosal Grup, firmă care deţine contractul de ridicare a deşeurilor din municipiul Ploieşti, a anunţat luni, printr-un comunicat de presă, că nu mai ridică gunoiul din municipiul cu peste 250.000 de locuitori din cauza unor neînţelegeri financiare privind taxa de mediu care se plăteşte la rampă pentru fiecare tonă de deşeuri.

”Măsura ne este impusă ca urmare a faptului că SC Vitalia Servicii pentru Mediu-Tratarea Deşeurilor  SRL, proprietarul singurei rampe ecologice la care suntem obligaţi prin contract să transportăm spre depozitare deşeurile menajere, nu mai permite accesul maşinilor Rosal fără asumarea prin contract a plăţii contravalorii taxei de mediu, care potrivit OUG nr. 196/2005 revine proprietarilor/administratorilor de depozite de salubritate”, explică reprezentanţii Rosal Grup în documentul citat.

Aceştia susţin că ”prin refuzul societăţii Vitalia de a mai primi maşinile Rosal în incinta rampei ecologice fără asumarea plăţii contravalorii taxei de mediu, activitatea societăţii Rosal este pur şi simplu blocată”.

Luni, ploieştenii care au scos gunoiul la poartă au rămas cu deşeurile neridicate.

Luna trecută, societatea Rosal Grup a provocat nemulţumirea asociaţiilor de proprietari din Ploieşti după ce a inclus în facturile pentru populaţie contravaloarea taxei de mediu, facturând inclusiv retroactiv începând cu 1 ianuarie 2017.

Şi primarul municipiului Ploieşti, Adrian Dobre, a reacţionat şi a cerut public operatorului de salubritate să nu mai factureze ploieştenilor taxa de mediu.

În iunie 2011, Rosal Grup a câştigat, în faţa Vitalia servicii pentru mediu, contractul de salubritate pentru municipiul Ploieşti. La acea vreme Vitalia Servicii pentru Mediu a fost anunţată, de către Primăria Ploieşti, că unul dintre motivele pentru care oferta firmei a fost respinsă este faptul că, pentru încărcatul şi transportatul deşeurilor pentru persoane fizice, Vitalia Servicii pentru Mediu a ofertat tarif „gratuit”, această propunere financiară fiind considerată „nerealistă”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.