Primarul staţiunii Buşteni de pe Valea Prahovei, Mircea Corbu, scrie pe Facebook că autorităţile locale participă seară de seară la trei sau patru acţiuni de îndepărtare a urşilor din staţiune, el admiţând că „situaţia curentă este una dificilă şi dă bătăi de cap atât localnicilor cât şi turiştilor”. Edilul anunţă relocarea unui prim exemplar. Un urs tânăr care cobora în staţiune din pădure.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
„Cunoaştem cu toţii că una din marile probleme cu care se confruntă oraşul nostru este cea a urşilor, care coboară din pădure pe străzile oraşului sau chiar în gospodăriile cetăţenilor în căutare de hrană. (...) situaţia curentă este una dificilă şi dă bătăi de cap atât localnicilor cât şi turiştilor. Trebuie să cunoaşteţi faptul că în fiecare seară sunt cel puţin 3-4 acţiuni de îndepărtare a animalelor sălbatice pentru a evita producerea de evenimente tragice. Trebuie să fim cu toţii conştienţi că sunt animale sălbatice cu reacţii imprevizibile, de aceea vă îndemnăm să adoptaţi o poziţie precaută faţă de acestea”, a scris edilul pe Facebook. 
Primarul Mircea Corbu anunţă că săptămâna aceasta a fost relocat un urs tânăr, care fusese lovit uşor de un autoturism. Animalul a fost tranchilizat şi relocat în pădurea din Săcele, judeţul Braşov.
„De asemenea, am făcut solicitare către Garda Forestieră pentru relocarea unui număr de 5 urşi. Aşteptăm un răspuns vizavi de acceptul şi zonele unde animalele pot fi relocate”, mai scrie primarul.
Acesta precizează că, în urma emiterii ordonanţei de Guvern nr. 81/2021, la nivelul oraşului Buşteni a fost constituit Comitetul de intervenţie având în componenţă: Asociaţia Cinegetică Sinaia, un cabinet  Veterinar, Jandarmeria Română, Poliţia Locală, dar şi membri ai echipei Salvamont şi a pădurari de la Romsilva, precum şi voluntari.
Totodată, la nivelul Primăriei Buşteni a fost semnat un protocol cu Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură "Marin Drăcea" care oferă autorităţilor locale consultanţă în gestionarea situaţiilor, pune la dispoziţie unor containere anti-urs pentru colectarea deşeurilor menajere şi cuşti pentru capturare în vederea relocării urşilor.
„În perioada imediat următoare, vom demara un program pilot - care presupune un sistem de îndepărtare a urşilor din zona intravilană, bazat pe raze laser şi ultrasunete. În prima fază vor fi montate câteva dispozitive experimental, apoi dacă rezultatele sunt bune avem în vedere extinderea sistemului pe întreaga raza a oraşului Buşteni”, mai anunţă primarul.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.