Primarul municipiului Galaţi, Marius Stan, a dispus un audit la Spitalul de Pediatrie "Sfântul Ioan" pentru a verifica legalitatea achiziţiilor de substanţe dezinfectante, după ce rezultatele verificărilor făcute de Ministerul Sănătăţii au semnalat probleme la dezinfectanţii folosiţi de spital.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Primarul Marius Stan precizează, într-un comunicat de presă dat, vineri, publicităţii, că verificarea calităţii substanţelor dezinfectante şi dacă acestea pun în pericol sănătatea populaţiei ţin de competenţa Ministerului Sănătăţii şi a organelor judiciare.

"Nu pot să nu fiu îngrijorat de această situaţie. Am copii mici, care au fost trataţi în acest spital. Nimic nu este mai important decăt sănătatea şi viaţa copiilor noştri şi vreau ca toţi cei care au atentat la sănătatea populaţiei să fie traşi la răspundere", a declarat primarul Marius Stan.

Primarul Marius Stan a cerut conducerii Spitalului de Pediatrie să nu mai folosească sub nicio formă dezinfectanţii susceptibili a fi neconformi şi să ia măsuri sporite de igienă în toată unitatea sanitară.

Spitalul de Pediatrie "Sf. Ioan" se află sub tutela municipiului Galaţi şi este finanţat de la bugetul local pentru cheltuielile materiale.

Achiziţiile de materiale şi substanţe sanitare sunt făcute de conducerea spitalului, mai precizează comunicatul citat.

Potrivit site-ului tolo.ro, Spitalul de Pediatrie diin Galaţi a încheiat, din 2010 ţi până în prezent, 40 de contracte fără licitaţie cu Hexi Pharma. Sursa citată mai relatează că două substanţe dezinfectante - Hexio-Scrub şi Clorhexin A - nu au făcut faţă testului la stafilococul auriu, eficacitatea acestuia fiind pusă sub semnul întrebării.

Ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş Cadariu, a cerut, vineri, reprezentanţilor Direcţiilor de Sănătate Publică din ţară să verifice prin compartimentele de audit contractele încheiate de spitale cu firma Hexi Pharma. De asemenea, ministrul Sănătăţii a cerut sprijinul Ministerului Afacerilor Interne ca toate unităţile medicale aflate în subordinea autorităţilor publice locale să fie auditate în privinţa contractelor încheiate cu Hexi Pharma.

Scandalul Hexi Pharma a izbucnit după ce Gazeta Sporturilor şi jurnalistul Cătălin Tolontan au dezvăluit, bazându-se pe declaraţiile şi pe documentele furnizate de foşti angajaţi ai firmei, că dezinfectanţii furnizaţi de aceasta spitalelor au concentraţii mai mici decât cele înscrise pe etichetă. De asemenea, jurnaliştii au relatat că patronul firmei, Dan Condrea, este acţionar la o firmă care asigură servicii de curăţenie în spitale, aceasta având acelaşi administrator ca şi Unilab, laboratorul unde  ar trebui să fie verificată calitatea dezinfectanţilor. Analize făcute în laboratorul de stat ICECHIM au arătat că dezinfectanţii livraţi de Hexi Pharma au o concentraţie de 10 ori mai mică decât cea din reţetă.

În urma acestor relatări, Parchetul General a început o anchetă, iar ministrul  Sănătăţii a dispus un control la spitale.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.