Primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă, a anunţat, vineri, într-o conferinţă de presă, că majorarea unor taxe şi impozite locale, decisă de Consiliul Local în luna decembrie, va fi anulată, printr-un nou proiect de hotărâre care va fi supus votului în următoarea şedinţă a aleşilor locali. Edilul-şef a invocat “o campanie” dusă de USR, care a atacat în contencios administrativ hotărârea de majorare a unor taxe.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Primarul Aradului, Gheorghe Falcă (PNL), a declarat că a decis, vineri, să anuleze în Consilul Local (CL) hotărârea de majorare a unor taxe şi impozite locale, aprobată înainte de Crăciun.

Falcă a reclamat că USR a început “o campanie” după majorarea taxelor, în timp ce fondurile suplimentare aduse la bugetul local sunt neglijabile.

“Toată valoarea ce se aduna din creşterea impozitelor pe 2018 este de 4 milioane de lei. Dacă facem un calcul, cele patru milioane de lei înseamnă vreo 800.000 de euro la nivel de municipiu, în schimb campania era atât de profundă că Aradul îşi creşte taxele şi că va fi groaznic, încât am luat decizia să intrăm în Consiliu să anulăm acest lucru şi să aştept campania USR pe faptul că de doi ani Aradul nu primeşte 2,5 milioane de euro pentru stadionul UTA (aflat în reconstrucţie, banii fiind promişi de Guvern – n.r.), iar dacă nu vin banii, e pericol să nu se finalizeze lucrările”, a spus Falcă.

Primarul a declarat că are deja proiectul de hotârâre privind revenirea la nivelul taxelor din 2015, când a avut loc majorarea anterioară, iar acesta va fi supus votului în şedinţa CL de săptămâna viitoare.

Falcă a criticat USR spunând că nu a văzut “o campanie pe faptul că PSD a furat 16 milioane de euro” din bugetul oraşului prin modificarea de către Guvern a Codului Fiscal.

“Asta îmi confirmă că există un parteneriat între USR şi PSD”, a spus Falcă.

În 8 ianuarie, USR Arad anunţa că a atacat la instanţa de contencios administrativ hotărârea Consiliului Local nr. 511/21.12.2017, prin care în Arad sunt majorate cu 25% impozitele pe locuinţele persoanelor fizice şi cu aproximativ 5% cele pe terenuri.

“Adoptarea acestui act de către administraţia locală arădeană s-a făcut cu încălcarea flagrantă a legii numărul 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică. Această lege impune autorităţilor administraţiei publice, conform prevederilor articolului 7,  obligaţia de a afişa pe site-ul şi la sediul propriu proiectul de hotărâre, cu cel puţin 30 de zile lucrătoare înainte de a fi supus spre avizare şi apoi adoptat. În cazul de faţă, proiectul a fost afişat în data de 08.12.2017 şi a fost adoptat cu multă grabă, după numai 9 zile lucrătoare, pe 21.12.2017”, preciza un comunicat al USR.

Conform sursei citate, măsura creşterii unor obligaţii ale populaţiei către bugetul local “plasează Aradul între municipiile cu cele mai ridicate impozite din România şi este total nejustificată în condiţiile în care gradul de utilizare al veniturilor colectate la bugetul local este deosebit de redus, primăria şi instituţiile arondate cheltuind pe primele 11 luni ale lui 2017 cu 130 de milioane mai puţin decât veniturile încasate”.

”Ne vom opune acestei iniţiative a edilului-şef, arădenii nu trebuie să scoată mai mulţi bani din buzunar pentru a-i da unei administraţii ineficiente şi risipitoare. Legat de modul de adoptare a acestor majorări de taxe, primarul Aradului fie nu cunoaşte legea, fie o încalcă cu bună ştiinţă. Pe fondul problemei, trebuie spus că numeroase alte municipii au luat faţa Aradului, administrând eficient impozite aflate la jumătate faţă de ceea ce plătim noi”, afirma, în comunicat, deputatul USR Sergiu Vlad.

Într-o dezbatere publică organizată de Primăria Arad la jumătatea lunii decembrie pe marginea proiectului privind taxele şi impozitele anului 2018, primarul Gheorghe Falcă declara că îşi asumă creşterea anumitor taxe. Edilul spunea că în cazul unui apartament de 90 de metri pătraţi, în 2017 s-a plătit un impozit de 248 de lei, iar în 2018 se va plăti 310 lei, creşterea fiind de 25 la sută.

Falcă spunea că 98 la sută dintre taxele şi impozitele din Arad au rămas neschimbate, dar nu a precizat de ce este necesară majorarea unora dintre obligaţiile populaţiei către bugetul local.

Anterior, Falcă a reclamat în repetate rânduri că Aradul pierde 16 milioane de euro prin modificarea Codului Fiscal operată de Guvern.

 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.