Primăria Capitalei va mări subvenţia anuală acordată din bugetul local cu 137,3 milioane lei (cu TVA) pe an pentru Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice (RADET), ca urmare a creşterii costurilor de transport şi distribuţie, pentru ca populaţia din Bucureşti rămasă în sistemul centralizat de încălzire să nu plătească mai mult pentru apă caldă şi căldură, arată un proiect de Hotărâre aprobat în şedinţa de miercuri a Consiliului General al Municipiului Bucureşti.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Proiectul de hotărâre a fost aprobat cu 28 de voturi „pentru”, 10 abţineri şi 7 voturi „împotrivă”.

„Îi asigur pe cetăţeni că nu vor avea de suferit, factura nu se va majora la întreţinere, apă caldă şi căldură. Regia se află în procedura de insolvenţă. Raportul pentru redresarea activităţii economice trebuie să fie predat în scurt timp. În perioada care s-a scurs din 2011 şi până acum de când nu au mai fost majorate subvenţiile, au crescut preţurile pentru materiile prime şi uitilităţi. Nu putem lăsa o regie să suporte toate aceste majorări care s-au făcut. PMB îşi ia această răspundere de a suplimenta subvenţia”, a declarat primarul Capitalei, Gabriela Firea, la începutul şedinţei de consiliu.

Cătălin Deaconescu, consilier general din partea PNL, a susţinut că solicitarea RADET este „neserioasă” şi „insuficient argumentată”.

„Nu s-a realizat nicio dezbatere publică, nu a existat nicio discuţie cu asociaţiile de proprietari. Această solicitare este insuficient argumentată, este neserioasă. În urmă cu 10 luni, doamna primar a venit în faţa noastră cu un biblioraft plin de legi, susţinând că îi cunoaşte conţinutul din scoarţă în scoarţă. Eu aş fi vrut să o întreb în ce articol a găsit formularea că noi avizăm de principiu o actualizare de tarife”, a declarat consilierul general.

Roxana Wring, consilier general USR, a spus că bucureştenii se vor întreba, după acordarea acestor subvenţii, dacă vor mai avea căldură şi apă caldă, precizând că nu înţelege de ce consilierii trebuie să îşi dea acordul de principiu.

„Cetăţenii se întreabă dacă primăria va subvenţiona nedeferenţiat sau numai consumatorii vulnerabili. Nu înţeleg de ce trebuie să ne dăm acordul de principiu, este vorba despre o creştere de preţ. Această problemă nu este de ieri, ea a început când domnul Oprescu a refuzat să plătească o parte din subvenţie. Acum vine iarna şi bucureştenii se vor întreba dacă vor avea căldură”

Sorin Chiriţă, City Manager al Capitalei, a explicat că tarifele sunt atributul exclusiv al CGMB, acesta nedecăzând din drepturi după intrarea RADET în insolvenţă.

„Consiliul General nu a fost decăzut din drepturi după intrarea în insolvenţă. Consiliul General a numit administratorul special, care are şi obligativitatea de a elabora planul de administrare, dar nu va transmite administratorului judiciar acest plan până nu va fi votat în consiliu. Tarifele sunt atributul exclusiv al CGMB. Dacă ne referim la investiţii, vreau să precizez că RADET Bucureşti, până în luna iulie, din surse proprii, a schimbat 38 de metri liniari de conductă. Tot din sursele PMB, s-au înlocuit 670 de metri liniari. Noi astăzi nu vorbim de faptul că nu se fac investiţii în continuare. Nu ne propunem să majorăm preţul la tarif, ci este vorba de un acord de principiu”, a spus Sorin Chiriţă.

Potrivit proiectului de Hotărâre, tarifele de transport şi distribuţie au crescut, de la 1 iulie, cu 31,8/32,9%, ceea ce a majorat automat costurile RADET.

"În cazul în care se vor adopta tarifele şi preţurile avizate pentru serviciile avizate de RADET în condiţiile în care preţul energiei termice furnizate populaţiei rămâne nemodificat, va fi necesară suplimentarea veniturilor RADET cu circa 137.300.000 lei lei/an (inclusiv TVA). Suma reprezintă necesarul suplimentar al veniturilor anuale pentru o creştere cu 34,93 lei/Gcal (fără TVA) a tarifului de transport şi distribuţie", arată proiectul.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.