Primăria Capitalei susţine că a făcut toate eforturile posibile pentru a achita cât mai mult din cheltuielile aferente serviciului de termoficare din Bucureşti, dând asigurări că livrarea agentului termic în Bucureşti nu va fi afectată. Precizările vin după ce Elcen a anunţat că analizează opţiunea de a cere intrarea în insolvenţă a Termoenergetica, din cauză că Primăria Capitalei nu a virat către Termoenergetica subvenţia aferentă perioadei decembrie 2019 - mai 2020, în valoare de 652,22 milioane de lei. Datoriile acumulate de Termoenergetica faţă de Elcen au ajuns, la 12 iulie, la 422,1 milioane lei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Deşi ne confruntăm cu o perioadă financiară extrem de dificilă, Primăria Capitalei a făcut toate eforturile posibile pentru a achita cât mai mult din cheltuielile aferente serviciului de termoficare din Bucureşti. În acest an, Primăria Capitalei dispune de un buget insuficient, având în vedere faptul că majoritatea cheltuielilor din ultimele luni au fost direcţionate în domeniul medical - pentru echiparea spitalelor, pentru aplicarea măsurilor de combatere şi prevenţie a răspândirii noului coronavirus, dar şi pentru programele de sprijin al populaţiei, pentru adaptarea la noile reguli de distanţare, în special în domeniile social, transport, educaţie”, arată Primăria înt-un comunicat.

Instituţia arată că bugetul PMB este dependent de alocările de la bugetul de stat, dar a fost construit ”total inechitabil, după o formulă veche, stabilită în anul 2006”. Astfel, Primăria Capitalei primeşte sub 1% din PIB, deşi Bucureştiul contribuie cu aproximativ 25% la Produsul Intern Brut al României.

”În acest context, Primăria Capitalei reînnoieşte solicitările făcute încă de la începutul acestui an către Guvernul României - de acorda sprijin pentru activitatea de termoficare din Bucureşti, aşa cum a făcut şi în anii precedenţi. Astfel, PMB a solicitat în mod repetat acordarea din partea Guvernului a unui împrumut sau a unui ajutor de stat pentru susţinerea sectorului termoficare, aşa cum s-a întâmplat şi în anii trecuţi. În anul 2019 au fost alocaţi în acest scop 100 de milioane de lei din Fondul de rezervă al Guvernului şi 438 de milioane de lei sub formă de împrumut”, arată Primăria.

Aceasta precizează că este singura primărie din ţară care nu are un buget format prin încasarea de taxe şi impozite.

”Bugetul PMB  provine preponderent din cote defalcate de la bugetul de stat, aşadar depinde în proporţie de peste 90% de alocările de la bugetul de stat. Mai mult decât atât, subliniem faptul că Guvernul nu permite PMB nici să realizeze împrumuturi şi să crească gradul de îndatorare. În prezent, acesta este situat la numai la 8%, aşadar mult sub limita maximă de îndatorare – stabilită la 30%. Deşi se confruntă cu dificultăţi financiare, Primăria Capitalei îi asigură pe bucureşteni că acestea nu vor afecta livrarea agentului termic în Bucureşti”, arată Primăria Bucureşti.

Datoriile acumulate de Termoenergetica faţă de Elcen au ajuns, la data de 12 iulie 2020, la 422,1 milioane lei. Suma reprezintă contravaloarea facturilor neachitate de compania municipală, către Elcen, în perioada februarie-mai 2020. Urmare a acestei situaţii, Elcen a ajuns să acumuleze, la rândul său, o datorie de 200 milioane de lei către furnizorul de gaze naturale şi către prestatorii de servicii auxiliare, au anunţat marţi reprezentanţii Elcen.

”Elcen  analizează toate opţiunile legale pentru recuperarea creanţelor pe care i le datorează Compania Municipală Termoenergetica, inclusiv formularea unei cereri pentru deschiderea procedurii de insolvenţă. În acest scenariu, Elcen va solicita şi atragerea răspunderii conducerii companiei municipale. Intenţia Elcen vine ca urmare a faptului că Primăria Municipiului Bucureşti (PMB) nu a virat către Termoenergetica subvenţia aferentă perioadei decembrie 2019 - mai 2020, în valoare de 652,22 milioane de lei”, arată Sierra Quadrant, administratorul judiciar al Elcen, într-un comunicat.

Neplata subvenţiei a creat mari probleme financiare Elcen, arată compania.

Elcen arată că acum se află în situaţia iminentă de a înregistra un cash-flow negativ, fapt care va conduce la imposibilitatea achitării facturilor emise de furnizorul de gaze naturale.

”În acest context, Elcen a primit deja o notificare privind posibila sistare a livrării gazelor naturale, în cazul neachitării obligaţiilor financiare”, mai anunţă compania.

Dacă se va ajunge în această situaţie, Elcen nu va mai putea produce energia termică necesară pentru asigurarea, de către Termoenergetica, a apei calde şi a căldurii în Bucureşti.

 

 


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.