Situaţia înscrierilor pentru examenul de bacalaureat, proces început luni, odată cu intrarea sindicaliştilor din educaţie în a doua săptămână de grevă generală, este incertp, existând judeţe în care înscrierile au început, dar şi judeţe în care derularea acestora este afectată, inspectoratele neavând o situaţie clară nici în ceea ce priveşte instituţiile de învăţământ în care au loc proteste. În Constanţa şi Iaşi, inspectorii generali şcolari spun că nu sunt probleme, la Timiş, reprezentanţii ISJ declară că nu pot face presiuni, iar în Prahova şi Vâlcea nu a fost făcută încă o analiză, însă la Vâlcea urmează o videoconferinţă cu directorii liceelor, Ministrul Educaţiei, Ligia Deca a declarat deja că ministerul nu va lăsa niciun elev fără situaţie încheiată şi fără posibilitatea, dacă se află în clasa a VIII a sau a XII a, de a susţine examenelem invozând inclusiv posibilitatea ca, dacă greva se prelungeşte, să fie prelungit anul şcolar. Ministrul susţine că are soluţii ăi pentru elevii care dau examene la universităţi din străinătate, arătând că instituţia va lua legătura inclusiv cu omologii din alte state pentru a explica situaţia de fapt .

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CONSTANŢA - Inspectorul şcolar general: În majoritatea cazurilor se fac înscrieri la bacalaureat 
 
Inspectorul şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa, Sorin Mihai, a afirmat că în majoritatea liceelor se fac înscrieri la bacalaureat, precizând că nu există până în prezent o situaţie a numărului candidaţilor care s-au înscris. 
“Centralizăm la acest moment situaţiile excepţionale. În majoritatea cazurilor se fac înscrieri la bacalaureat. Aceste înscrieri au loc până pe data de 7 iunie şi astăzi este numai prima zi. Situaţia cu angajaţii care au aderat la grevă nu ne-a fost pusă la dispoziţie de către sindicate. Noi o solicităm către directori care pot constata numai atunci când avem o condică de prezenţă care este semnată sau nu, în care se precizează - grevă”, a declarat Sorin Mihai, luni, pentru News.ro.
El a precizat că nu există o situaţie a numărului de candidaţi înscrişi la bacalaureat până în prezent. 
De asemenea, inspectorul şcolar general a mai afirmat că la nivelul ISJ Constanţa nu au fost primite sesizări din partea părinţilor că au fost cazuri când elevii nu s-au putut înscrie pentru examenul de bacalaureat.
 
IAŞI - Inspectorul general: Se fac înscrieri în licee pentru bacalaureat. Procesul nu este afectat
 
Şefa Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi, Luciana Antoci, a declarat că în aproape toate liceele din judeţul Iaşi se fac înscrieri pentru examenul de bacalaureat, ea precizând că elevii vin în unităţile de învăţământ şi depun cererile de înscriere.
”Se fac înscrieri, elevii vin şi depun cererile, care intră apoi pe circuitul de avizare. În aproape toate toate liceele există personal care lucrează, chiar dacă într-un număr limitat. Directorii au cu cine lucra, în plus nu toţi profesorii se află în grevă”, a declarat pentru News.ro, şefa IŞJ Iaşi, Luciana Antoci.
Ea a precizat că nu există licee în Iaşi unde acest proces să fie blocat.
”Procesul de înscriere nu este afectat. Sigur că această grevă poate afecta calendarul examenului, dar sperăm ca acest conflict să fie aplanat, iar activitatea în şcoli să fie reluată cât mai repede”, a adăugat Antoci.
 
PRAHOVA - Inspectorul general şcolar: Teoretic, se pot depune la şcoli, acolo unde există resursa umană, dacă nu este în grevă secretariatul şcolii
Inspectorul şcolar general al judeţului Prahova, Ilona Rizea, a declarat pentru News.ro, că nu a făcut „o analiză” cu privire la numărul liceelor care fac înscrieri pentru examenul de bacalaureat.
„Vom vedea, în funcţie de negocierile de astăzi, ce vor hotărî sindicaliştii şi, teoretic, se pot depune la şcoli, acolo unde există resursa umană, dacă nu este în grevă secretariatul şcolii”, a afirmat Rizea. 
Întrebată care sunt liceele care sunt în grevă, inspectorul şcolar a răspuns: „Puteţi să îi întrebaţi pe sindicalişti, că ei ştiu unde au”. 
„Avem şi noi, am dat statistici, am dat centralizare la presă, dar nu nominalizez liceele sau şcolile, vă daţi seama sunt 200 de şcoli cu personalitate juridică, ce să facem să le luăm pe rând?” a adăugat Ilona Rizea.
 
TIMIŞ - ISJ nu poate preciza în ce licee se fac înscrieri pentru examenul de bacalaureat, însă speră ca mediile la anii terminali să fie, totuşi, încheiate, în ciuda protestelor: Nu s-au încheiat mediile şi nu putem face presiuni
 
”O situaţie pe zile nu avem. M-au sunat directorii să întrebe ce fac. Mediile nu sunt încheiate la clasele a XII-a, chiar dacă secretariatul lucrează. Nu se va putea finaliza procedura de înscriere, pentru că nu sunt încheiate mediile. Doamna ministru participă azi la o nouă întâlnire cu sindicatele şi caută soluţii pentru a nu fi situaţii delicate, de a nu fi încheiate mediile. Sunt discuţii că se va lua o decizie ca pentru cei care participă la examenele naţionale să se încerce să se încheie mediile la clasele finale. Problema e la cei care pleacă în străinătate, pentru că este un alt calendar. La noi toate se pot decala, dar problema la cei care merg în strainătate. Noi o să facem o centralizare şi o să vedem, pentru ei probabil va exista o decizie să li se încheie mediile. 
 
Până acum ştiu că singurul liceu unde nu se face grevă, la Timişoara, e Colegiul Tehnic de Vest, dar nu ştim exact situaţia la nivel de judeţ. Cele mai multe şcoli care nu fac grevă sunt cele primare. Chiar dacă există unităţi care au personal în grevă, în multe situaţii secretariatul lucrează. 
 
Nu s-au încheiat mediile şi nu putem face presiuni, ne-am ferit să avem mesaje către ei, ca să nu creăm senzaţia de presiune pe oameni. Nimeni nu vrea altceva decât să găsească soluţii”, a declarat Cosmin Hogea, inspector şcolar general adjunct în cadrul ISJ Timiş.
 
VÂLCEA - Inspector şcolar: Noi avem 25 de licee în judeţ, în măsura în care se pot face înscrierile la bacalaureat se vor face
În judeţul Vâlcea, Inspectoratul Şcolar Judeţean a convocat, pentru luni după amiază, o videoconferinţă cu directorii liceelor, în urma discuţiilor conducerea fiecărei unităţi de învăţământ urmând a informa despre fiecare situaţie în parte. 
„Noi avem 25 de licee în judeţ, în măsura în care se pot face înscrierile la bacalaureat se vor face, o să am astăzi, după ora 17, o videoconferinţă cu colegii mei şi atunci voi afla dacă sunt probleme în licee. Noi aşteptăm de la minister să vedem dacă intervine vreo amânare sau vreo prelungire a termenului”, a declarat pentru News.ro inspectorul şcolar general al judeţului Vâlcea, Mihaela Andreianu.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.