Decesele provocate de bolile cardiovasculare sunt de trei ori mai multe decât cele provocate de cancer, arată preşedintele Societăţii Române de Cardiologie, Dragoş Vinereanu, precizând că în România bolile de inimă reprezintă principala cauză pentru o speranţă de viaţă scăzută.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit medicului, 60 la sută din totalul deceselor înregistrate la nivel naţional sunt provocate de boli cardiovasculare, comparativ cu 19 la sută, procentul deceselor provocate de cancer.

"Bolile cardiovasculare reprezintă principala problemă de sănătate şi de altfel, în România, mortalitalitatea provocată de bolile cardiovasculare este de trei ori mai mare decât cea provocată de cancer. 60 la sută din totalul deceselor înregistrate la nivel naţional sunt provocate de boli cardiovasculare, faţă de 19 la sută de cancer. E clar că din acest punct de vedere, bolile cardiovasculare omoară cei mai mulţi cetăţeni români”, a declarat sâmbătă Dragoş Vinereanu, preşedinte al Societăţii Române de Cardiologie, într-o conferinţă de presă organizată la Spitalul Universitar.

Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză pentru o speranţă de viaţă scăzută în România, a mai spus medicul.

El a explicat că o vină în acest sens o are şi statul, prin procentul foarte mic din PIB acordat sănătăţii, care este unul dintre cele mai mici din Europa.

Dragoş Vinereanu a mai arătat că populaţia României a scăzut cu 15 la sută din anul 2000 şi până în 2016, însă numărul total de decese provocate de bolile cardiovasculare a scăzut cu doar 3 la sută la femei şi 8 la sută la bărbaţi.

"Dacă ponderăm această reducere a deceselor cu reducerea populaţiei, putem spune că de fapt numărul deceselor provocate de bolile cardiovasculare a crescut. Mai dramatic este faptul că aceste boli cardiovasculare omoară din ce în ce mai mulţi tineri”, a mai spus preşedintele Societăţii Române de Cardiologie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.