Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, legea entru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2022 privind stabilirea unor măsuri în cadrul sistemului de sănătate, precum şi pentru interpretarea, modificarea şi completarea unor acte normative, transmite Administraţia Prezidenţială. Legea stabileşte condiţiile pentru membrii Consiliului de Administraţie al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi beneficii pentru personalul din sistemul medicinei de urgenţă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Actul normativ are ca obiect de reglementare aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2022 prin care s-au instituit unele măsuri aplicabile în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, în scopul continuării acţiunilor de limitare a răspândirii infecţiei cu noul coronavirus SARS-CoV-2 în rândul populaţiei, determinat de evoluţia situaţiei epidemiologice la nivel naţional, pentru acordarea şi decontarea serviciilor medicale, medicamentelor şi dispozitivelor medicale, inclusiv a unor servicii medicale cuprinse în cadrul programelor naţionale de sănătate, urmărind realizarea echilibrului financiar, începând cu trimestrul II al anului 2022.

În situaţiile de risc epidemiologic şi biologic, personalul care ocupă funcţii de conducere în cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică beneficiază de un spor de 30% din salariul de bază.

Totodată, „munca prestată de către personalul Centrului operativ pentru situaţii de urgenţă din cadrul Ministerului Sănătăţii, în vederea asigurării permanenţei activităţii operaţionale în regim 24/7, în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale şi în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează, în cadrul programului normal de lucru, se plăteşte cu un spor de până la 100% din salariul de bază al funcţiei îndeplinite, aflat în plată”, mai prevede actul normativ promulgat de către şeful statului.

Munca astfel prestată şi plătită nu este compensată şi cu timp liber corespunzător, potrivit sursei citate.

„Membrii Consiliului de administraţie al CNAS beneficiază de o indemnizaţie lunară de 15% din indemnizaţia preşedintelui CNAS, în condiţiile prezenţei efective la şedinţele Consiliului de administraţie, proporţional cu numărul de reuniuni la care participă efectiv şi cu încadrarea în cheltuielile de administrare, funcţionare şi de capital prevăzute de lege”, conform sursei menţionate.

„Pot face parte din Consiliul de administraţie al CNAS doar persoanele care fac dovada îndeplinirii cumulative a următoarelor condiţii: să fie absolvenţi de studii superioare finalizate cu diplomă de licenţă şi să aibă, la data numirii, cel puţin cinci ani de experienţă profesională într-unul din următoarele domenii: medicină, farmacie, drept, economie sau management”, mai prevede legea promulgată.

De asemebnea, „mandatul membrilor Consiliilor de administraţie ale Caselor de asigurări este de patru ani. Membrii Consiliilor de administraţie ale Caselor de asigurări beneficiază de o indemnizaţie lunară de 10% din salariul funcţiei de director general al Casei de asigurări respective, în condiţiile prezenţei efective la şedinţele Consiliului Administrativ, proporţional cu numărul de reuniuni la care participă efectiv şi cu încadrarea în cheltuielile de administrare, funcţionare şi de capital prevăzute de lege”. 

Pe 11 mai 2022, Senatul a adoptat proiectul, în calitate de prim for sesizat, iar pe 22 noiembrie a fost adoptat, decizional, de către Camera Deputaţilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.