Preşedintele CSM, Lia Savonea, cere Inspecţiei Judiciare şi Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie să facă verificări privind împrejurările şi modalitatea în care procurorul de la Parchetului de pe lângă Judecătoria Caracal a supravegheat cercetarea penală în cazul fetei de 15 ani care a fost dată dispărută şi care ar fi fost ucisă de un bărbat. De asemenea, Savonea cere verificarea modului în care procurorul a coordonat activitatea de efectuare a percheziţiei domiciliare, precum şi cu privire la modul de soluţionare a cererilor înregistrate pe rolul Judecătoriei Caracal în această cauză.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Faţă de informaţiile semnalate de mass-media cu privire la cauza penală privind decesul unei tinere din judeţul Olt, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii solicită Inspecţiei Judiciare şi Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie efectuarea tuturor verificărilor necesare cu privire la împrejurările şi modalitatea în care procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Caracal a exercitat supravegherea activităţii de cercetare penală în cauză şi a coordonat activitatea de efectuare a percheziţiei domiciliare, precum şi cu privire la modul de soluţionare a cererilor înregistrate pe rolul Judecătoriei Caracal în această cauză", se arată într-un comunicat transmis, vineri, de CSM.

Preşedintele CSM cere va toate verificările prevăzute de lege să fie făcute cu celeritate, pentru clarificarea în cel mai scurt timp a împrejurărilor de fapt şi de drept incidente în cauză.

Poliţiştii şi procurorii din judeţul Olt anchetează dispariţia a două adolescente, care au plecat la date diferite către Caracal şi nu au mai revenit. Una dintre fete, în vârstă de 18 ani, din comuna Dioşti, a dispărut din aprilie, iar cealaltă, în vârstă de 15 ani, din comuna Dobrosloveni, a fost dată dispărută joi.

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Române Georgian Drăgan a afirmat că fata de 15 din comuna Dobrosloveni a reuşit să sune la 112, spunând că a fost sechestrată de un bărbat, iar pe baza informaţiilor oferite de STS pentru localizarea ei s-au făcut verificări. Acolo nu au fost găsite însă nici probe, şi nici adolescenta.

Poliţiştii au continuat cercetările, iar vineri s-a făcut o percheziţie la domiciliul unui bărbat, "în urma căreiau au fost identificate mai multe rămăşiţe ce par a fi de natură umană", astfel că un medic legist se află acolo pentru a prelua rămăşiţele pentru a face o expertiză.

"În butoiul în care au fost găsite aceste rămăşiţe au fost identificate şi bijuterii, respectiv inele, ce par a fi ale fetei dispărute la data de 24, dispariţie sesizată pe data de 25. În urma acestor verificări, bărbatul a fost identificat, se află în prezent în custodia noastră şi este audiat", a spus el, precizând că toate activităţile sunt coordonate de un procuror.

Acesta a mai spus că fata ar fi fost luată la ocazie de bărbat şi dusă la locuinţa acestuia, aflată în apropierea unei uzine dezafectate, deci o suprafaţă mare de teren, de unde fata a sunat la 112. 

"Colegii mei iau în calcul şi varianta ca în acel butoi să fie şi rămăşiţele fetei dispărute în urmă cu două luni, în zona respectivă", a adăugat sursa citată.

Bărbatul se numeşte Gheorghe Dincă, are 65 de ani şi locuia singur. El este mecanic auto, dar şi taximetrist de ocazie.

Suspectul este audiat de anchetatori.

STS a transmis mai multe explicaţii după ce a fost acuzat că a localizat greşit apelurile date la 112 de fata de 15 ani dispărută la Caracal, spunând că nu identifică locul telefonului şi nici celula operatorului de telefonie prin care este făcut apelul, aceste date fiind furnizate de către furnizorul reţelei publice mobile de telefonie la iniţierea apelului. Conform datelor prezentate de STS, adolescenta a sunat de trei ori la 112, iar operatorul de la 112 a încercat apoi de nouă ori să reapeleze numărul, intrând însă mesageria vocală.

”Toate aceste informaţii sunt furnizate de către furnizorul reţelei publice mobile de telefonie la iniţierea apelului, sub forma unor sectoare de cerc şi sunt disponibile la nivelul operatorilor şi dispecerilor implicaţi în gestionarea cazului”, susţine STS în comunicatul de presă.

Şeful Poliţiei Române Ioan Buda a declarat la Antena 3 că poliţiştii au aflat vineri, în intervalul 2:00 - 3:00, adresa exactă la care se afla adolescenta dispărută la Caracal. El a explicat că poliţiştii au fost cei care au aflat adresa exactă, nu STS.

El a precizat că în jurul orei 3:30 a fost emis mandatul de percheziţie, iar la 4:00, echipajele şi procurorul de caz au ajuns la adresa bărbatului suspectat că a răpit-o pe adolescentă şi a ucis-o.

Ioan Buda a explicat că poliţiştii au intrat în locuinţa suspectului la 6:00 dimineaţa, când a dispus procurorul, care era şeful operaţiunii.

Întrebat de ce poliţiştii nu au intrat imediat şeful Poliţiei Române a spus ”există un vid legislativ în sensul acesta”.

Când a fost invocat articolul 27 din Constituţie referitor la Inviolabilitatea domiciliului, care ar fi permis totuşi intervenţia, fiind vorba despre ”înlăturarea unei primejdii privind viaţa, integritatea fizică sau bunurile unei persoane”, Ioan Buda a admis că poliţiştii puteau intra, însă au făcut-o când a spus procurorul care coordona operaţiunea.

Ioan Buda s-a deplasat la Caracal, iar premierul Viorica Dăncilă a afirmat că vor exista ”măsuri foarte stricte”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.